Quantcast

Po šildymo kainų šuolio – patikrinimas

  • Teksto dydis:

Kainų komisija, tirianti, kodėl „Vilniaus energija“ ketvirtadaliu padidino šilumos kainas gruodžio mėnesį, sako, jog bendrovė į šilumos kainą galėjo įtraukti elektros gamybos sąnaudas. Pasak komisijos pirmininkės, tokia veikla būtų neteisėta. „Vilniaus energijos“ atstovas tikina, kad elektros gamybos kaštai nebuvo perkelti šildymui, tačiau pripažino, jog dėl remonto išjungė biokuro katilinę, taip padidindama dujų suvartojimą.

„Kainų komisija dabar atlieka patikrinimą, ir mes siekiame išsiaiškinti „Vilniaus energijos“ sąnaudas“, - ketvirtadienį spaudos konferencijoje teigė komisijos pirmininkė Inga Žilienė.

„Likus minutei iki susitikimo su jumis, gavome iš „Vilniaus energijos“ informaciją. (...) Viena priežasčių - padidėjusi elektros gamyba. Kaip žinia, spalio mėnesį išaugo elektros kaina biržoje. Kyla klausimas, kodėl visos sąnaudos yra įskaičiuojamos į šilumos kainą. Mes keliame abejones, ar nėra paskirstomos sąnaudos neteisingai tarp atskirų veiklų“, - sakė I.Žilienė.

Ji tiesiai neprognozavo, ar komisijai išsiaiškinus dėl sąnaudų paskirstymo, gruodžio kainos gali nedidėti.

„Visko gali būti, įvertinsime, tačiau komisija tikrai netoleruos tokių veiksmų, kai sąnaudos yra paskirstomos tarp veiklų ir į šilumos tiekimo veiklą sudedama didžioji sąnaudų dalis“, - teigė I.Žilienė.

Ji teigė kol kas negalinti atsakyti, ar bendrovei bus skirta bauda: „Tai būtų neteisėta veikla, tačiau komisija turi išnagrinėti šitą atvejį, o pasekmes numato įstatymai“.

„Vilniaus energija“ ketvirtadienį paskelbė, jog gruodį šilumos kaina išaugs ketvirtadaliu, nes spalį nupirkta daugiau brangesnių suskystintų gamtinių dujų (SGD). Bendrovė tai aiškino tuo, jog be Viešųjų pirkimų tarnybos leidimo negalėjo nusipirkti daugiau dujų iš „Lietuvos dujų tiekimo“ ir todėl spalį ji nupirko SGD lapkričio sąskaita - taip per mėnesį sunaudotų SGD kiekį padidino tris kartus.

„Vilniaus energijos“ rinkų analitikas Valdas Jurkevičius tikino, kad sąnaudos paskirstytos teisingai ir elektros gamybos kaštai nebuvo perkelti šildymui. Anot jo, metinės dujų pirkimo sąnaudos nesikeičia, nors bendrovė spalį nupirko daugiau SGD.

V.Jurkevičius įmonės elgesį aiškino tuo, kad anksčiau prasidėjo šildymo sezonas, todėl ji pritrūko „Lietuvos dujų tiekimo“ (LDT) dujų ir teko naudoti daugiau SGD. Jis kaltino Viešųjų pirkimų tarnybą, kad ši ilgai nesureagavo į užklausą, ar įmonė gali įsigyti papildomų dujų iš LDT, nors pastaroji sureagavo laiku.

Viešųjų pirkimų tarnyba BNS nurodė, kad „Vilniaus energija“ į ją kreipėsi spalio 22 dieną, tačiau nepateikė jokio pagrindimo, kad pagal sutartį su LDT dujos būtų pigesnės nei biržoje, todėl buvo paprašyta papildomos informacijos.

„Vilniaus energija“ nepateikė jokio pagrindimo kad pagal sutartį, lyginant su birža ir SGD terminalo kainomis, būtų pigiau. Ji nepridėjo būtinų sprendimui priimti dokumentų. Spalio 27 dieną VPT kreipėsi papildomos informacijos, kad pateiktų pagrindimą. Spalio 29 dieną gavome papildomą informaciją“, - BNS sakė tarnybos atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė.

Anot jos, atsakymas įmonei buvo pateiktas per 15 darbo dienų, kaip ir numato įstatymas, - lapkričio 20 dieną.

„Lietuvos dujų tiekimo“ vadovas Mantas Mikalajūnas BNS patvirtino, kad pagal metinę sutartį papildomai dujų „Vilniaus energija“ pradėjo pirkti antroje lapkričio pusėje, gruodį taip pat jų pirks daugiau.

Neofcialiomis BNS žiniomis, jau rugsėjį buvo aišku, kad pagal „Vilniaus energijos“ ir LDT sutartį suderėtas dujų kiekis baigiasi ir šilumos įmonė pritrūks vamzdynais tiekimaų dujų. Todėl į Viešųjų pirkimų tarnybą įmonė galėjo kreiptis daug anksčiau.

Be to, paaiškėjo, kad spalio mėnesį „Vilniaus energija“ dėl planinio remonto išjungė jos valdomą biokuro katilinę, taip padidindama dujų suvartojimą. Įmonės atstovas teigė, kad tai nepadidins metinių dujų sąnaudų, tačiau pripažino, kad gruodį šilumos kaina dėl to pakils.

„Mes turime vieną įrenginį, kuris naudoja biokurą. Savaime aišku, šis įrenginys turi būti remontuojamas. Kartą per metus - maždaug savaitei - sustabdome įrenginį. Buvo atliktas remontas ir tiesiog tuo momentu negamino šilumos iš biokuro ir dėl to reikėjo gaminti šilumą iš dujų“, - žurnalistams teigė V.Jurkevičius.

Paklaustas, kodėl įrenginį remontuoja šildymo sezono metu, o ne vasarą, V.Jurkevičius teigė, kad nėra skirtumo, mat bendros metinės sąnaudos dėl to nesikeičia.

„Kada tas remonto laikotarpis bus, ar vasarą, ar žiemą, jis sąnaudų nepadidins metinių. (...) Visiškai teisingai, aš sutinku, kažkuriais mėnesiais turi įtakos“, - tikino V.Jurkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
Jeigu viskas akivaizdu ir tiesiogiai susiję su būsimu pelnu,- tai kodėl vartotojas pirkdamas paslaugą iš monopolisto (daugiabučiai alternatyvos neturi ) ir pagal specialųjį planą visi ten patekantis, vertinat apribojimus keisti šildymo būdą, turi dengi išlaidas, kurios, esant ne monopolinis paslaugos tiekėjas perkeltų į sąnaudas ir tokiu būdu susimažintu pelną, bet kodėl už visus paslėptus pelnus per antras, trečias ir ketvirtas įmones turi dengti vartotojas? Tai neūkiškumas, bet toliaregiškas tautos apiplėšimas IR kas su tuo susijęs?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių