Quantcast

Po metų tyrime dėl rusiškų mokyklų - nė vieno įtariamojo

  • Teksto dydis:

Per metus trunkantį tyrimą, kurio metu teisėsaugos pareigūnai atliko kratas dviejose rusų mokyklose Vilniuje, pareigūnai įtarimų niekam nepareiškė.

„Įtarimai niekam nepareikšti, tyrimas jautrus, todėl daugiau informacijos neskelbiama, jis tebevyksta, paimta kompiuterinė technika, telefonai, laukiama specialistų išvadų“,- atsakydamas į BNS klausimą nurodė Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Antanas Gubista.

Prieš metus spalį Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo padėjimo kitai valstybei veikti prieš Lietuvos Respubliką. Tuomet skelbta, kad tyrimo metu bus siekiama išsiaiškinti Vilniaus miesto tautinių mažumų mokyklos moksleivių dalyvavimo Rusijoje rengiamose sukarintose stovyklose „Sojuz“ aplinkybes. Skelbta, kad tuometinės Vilniaus Sofijos Kovalevskajos vidurinės mokyklos ir Vasilijaus Kačialovo gimnazijos moksleiviai buvo vežami į Rusijos organizuotas sukarintas stovyklas užsienyje. Gruodį šių mokyklų administracinėse patalpose buvo atliktos teismo sankcionuotos kratos.

„Mes pasimokėme iš įvykio“, - BNS sakė Sofijos Kovalevskajos gimnazijos direktorė Asta Marinaitė. Šiemet S.Kovalevskajos vidurinė mokykla buvo reorganizuota į dvi įstaigas - Sofijos Kovalevskajos gimanziją ir progimnaziją.

Pasak A.Marinaitės, moksleiviai į „rizikos šalis“ dabar nevežami, o su moksleiviais buvo susitikę ir patriotinio ugdymo klausimus aptarė kariai, Šaulių sąjungos atstovai.

Panašiai apie prieš metus mokyklą palietusius įvykius kalbėjo ir Vasilijaus Kačalovo gimnazijos direktorė Roza Dimentova.

„Nėra paprastas įvykis. Mums buvo nemalonu. Vaikai važiavo pirmą kartą, atostogų metu. Niekas nepagalvojo, kad Kazachstanas... Rusija. (..).Tikrai dabar nevažiuos nė vienas mokinys ir mokytojas “, - BNS sakė mokyklos vadovė.

Abejose mokyklose mokytojai liko dirbti.

R.Dimentova sakė gegužę besiteiravusi tyrėjos, kada bus grąžintas iš jos kabineto paimtas nešiojamas kompiuteris, nes jis yra reikalingas darbui, tai yra mokyklos turtas. Tyrėja atsakiusi, kad pradėta analizuoti jame esanti informacija.

„Triukšmas ir balionas buvo dideli. Praėjo tiek laiko, ir mes nežinom, kuo viskas baigėsi“, - sakė R.Dimentova.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas susipažinus su viešojoje erdvėje skelbta informacija, išnagrinėjus Seimo nario Manto Adomėno prašymą, įvertinus jame pateiktus faktus ir gavus papildomus duomenis. Ikiteisminį tyrimą atlieka Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai.

Tuomet teigta, kad tyrimo metu bus siekiama išsiaiškinti Vilniaus miesto tautinių mažumų mokyklos moksleivių dalyvavimo Rusijoje rengiamose sukarintose stovyklose „Sojuz“ aplinkybes.

„Kalbame apie mokyklos vadovus ir vieną mokytoją. Jokių pretenzijų mokyklos moksleiviams prokuratūra neturi“, - yra sakęs Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius.

Tyrimą atlikusi Vilniaus miesto savivaldybė pranešė, kad rusakalbių Vilniaus mokyklų direktorės nėra atsakingos už moksleivių išvykas į Rusijos organizuojamas stovyklas, nes jų ten nedelegavo. Savivaldybės komisijos išvadose nurodoma, kad į stovyklas mokiniai ir mokytojai vyko vasaros atostogų metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių