Quantcast

Planuotas viršūnių susitikimas Vilniuje neįvyks

Lietuvos valdžios institucijų pusę metų planuotas Baltijos ir Šiaurės šalių viršūnių susitikimas balandžio mėnesį Vilniuje neįvyks, patvirtino pareigūnai.

Kaip BNS sakė prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė, į susitikimą Vilniuje išsiųsti kvietimai valstybių ir vyriausybių vadovams buvo pasirašyti prezidentės Dalios Grybauskaitės ir premjero Andriaus Kubiliaus. Diplomatinių šaltinių teigimu, kvietimai išsiųsti dar pernai.

„Dėl tarptautinių ir regioninių renginių gausos, kuriuose turi dalyvauti tie patys valstybių vadovai, daugiausia premjerai, šis pusmetis dar vienam susitikimui netinka kelioms NB8 (Šiaurės Baltijos) šalims, ypač Europos Sąjungai (ES) šiuo metu pirmininkaujančiai Danijai“, - BNS sakė D.Ulbinaitė.

Susitikimą balandžio 23 dieną ketinta surengti dėl to, kad Lietuva šiemet koordinuoja Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimą.

Užsienio reikalų ministerija pernai gruodį pristatydama prioritetus skelbė, kad „planuojamas didžiausias renginys – NB8 šalių vadovų susitikimas Vilniuje balandžio 23 dieną. Į jį pakviesti Šiaurės ir Baltijos valstybių prezidentai ir ministrai pirmininkai“.
Pirmą kartą apie tokį planuojamą susitikimą pranešta po regiono šalių premjerų susitikimo pernai spalio 31 dieną. Tuomet iniciatyvą kolegoms pristatė premjeras A.Kubilius.

Atsakydama į BNS klausimus, D.Ulbinaitė sakė, kad „paskutiniai pokalbiai dėl NB8 susitikimo vyko Šiaurės ir Baltijos šalių premjerų susitikime Stokholme vasario mėnesį. Prezidentūros žiniomis, kol kas iki galo nesuderinta naujo susitikimo data ir vieta“.
Vasario 8-9 dienomis Švedijoje vyko Baltijos, Šiaurės šalių ir Britanijos premjerų susitikimas.

Oficialūs Prezidentūros pranešimai rodo, kad tiek prieš šį renginį, tiek po jo, į susitikimą Vilniuje kvietė ir prezidentė. Kovo 1 dieną, po susitikimo su Baltijos ir Šiaurės šalių premjerais Briuselyje, išplatintame pranešime spaudai Prezidentūra nurodė, kad šio susitikimo metu „prezidentė pakvietė Šiaurės ir Baltijos šalių vadovus į šių metų balandį Vilniuje rengiamą Šiaurės ir Baltijos viršūnių susitikimą“.

Anot oficialaus pranešimo, į balandžio 23-osios susitikimą prezidentė vasario 6 dieną kvietė ir išrinktąjį Suomijos prezidentą Saulį Niinisto, sveikindama jį su pergale prezidento rinkimuose.

D.Ulbinaitės teigimu, svarstoma galimybė apsiriboti vienu Šiaurės ir Baltijos šalių vadovų susitikimu šiais metais, o glaudesniam dialogui tarp Šiaurės ir Baltijos šalių skatinti efektyviau išnaudoti ir kitus tarptautinius bei regioninius renginius.

Pasak jos, gegužės 30-31 dienomis Vokietijos mieste Stralsunde susitiks Baltijos jūros šalių premjerai, o rudenį su Baltijos jūra besiribojančių šalių vadovai (prezidentai ir premjerai) Sankt Peterburge aptars su Baltijos jūros švara ir saugumu susijusius klausimus.

Užsienio reikalų ministerija sako, kad prie tokio susitikimo idėjos gali būti grįžta rudenį.
„Būta idėjos šiemet surengti ir NB8 šalių vadovų susitikimą Vilniuje. Su partneriais svarstytos kelios datos. Dėl didelės gausos panašaus formato renginių bei vienos šiaurės kaimynės pirmininkavimo ES, prie tokio susitikimo idėjos sugrįšime rudeniop, jeigu susikaups vadovų lygmeniu aptartinų klausimų“, - rašoma BNS atsiųstame ministerijos komentare.

Ministerija nurodo, kad NB8 formatas, veikiantis nuo 1992 metų, apima tarpvyriausybinį Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimą, nėra formalizuotas.

„Įvairių institucijų atstovai koordinuoja veiksmus ir susitikimus bendru sutarimu. Kaip pasakė vienas aukšto rango Šiaurės šalies politikas, nėra tokio klausimo, dėl kurio negalėtume pasikalbėti telefonu, o jeigu reikia – pokalbį kitą dieną pratęsti prie pietų stalo. Tai liudija aukštą neformalumo ir lankstumo laipsnį, kuris yra esminis Šiaurės šalių politinio ir kultūrinio tapatumo bruožas“, - teigia Lietuvos URM.


Šiame straipsnyje: Baltijos šalysŠiaurės šalys

NAUJAUSI KOMENTARAI

greit liks

greit liks portretas
kieciausi lietuvos pranasai;papunis,nuolat gasdinantis rusais,cia visi ne prie ko,tik ji viena aukstybese,teiseju teiseja sekmingai zygiuojanti per motinu ir vaiku galvas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių