Quantcast

Pirtis prie Baltojo tilto kainuos 10 litų

Penktadienį oficialiai atidaryta sauna, kurią Vilniui dovanojo seniausias partneris - Joensu (Suomija) mietas. Suomijos ambasadorė Marją-Liisą Kiljunen paragino vilniečius ne tik grožėtis statiniu, bet ir jį išbandyti.

Atidaryme dalyvavę projekto autoriai bei statytojai iš Suomijos tikino, kad be šios jų tradicinės pirtelės Suomijos gyventojai neįsivaizduoja savo kasdienybės.

Esą kiekvienas suomis stengiasi bent kartą per savaitę pasikaitinti saunoje.

„Suomijoje yra apie 1,8 mln. saunų. Tai mūsų tradicijos dalis. Niekas tiksliai nepamena, iš kur kilo sauna, tačiau mes, suomiai, linkę manyti, kad jos šaknys glūdi mūsų kultūroje“, - atidarymo šventėje kalbėjo Suomijos ambasadorė.

Ji Vilniaus valdžiai įteikė tradicinių pirties vantų, kuriomis R.Adomavičius pažadėjo išperti vilniečius.
Perkirpę simbolinį kaspiną svečiai sugužėjo į pirtelę ragauti tradicinių suomiškų vaišių. Jas pagamino M.Kiljunen šeimininkė, ruošimo subtilybių išmokusi pačioje Suomijoje. Vaišėms buvo patiekti sumuštiniai su lašiša ant tradicinės suomių duonos, pyragėliai bei gira. Esą šį gėrimą suomiai visuomet ragauja po kaitinimosi saunoje.

Po vaišių iš svečių akimirksniu buvo sudaryta lankytojų grupė. Pirmieji saunos malonumus išbandyti panoro svečiai iš Suomijos, į kompaniją pasikvietę savivaldybės užsienio ryšių skyriaus vadovybę.

Pagal suomių paprotį pirmieji maudytis eina vyrai, todėl Suomijos ambasadorė į pirmąją grupę nebuvo kviečiama.

Maudynių dėl laukiančio vizito į Rusijos ambasadą atsisakė ir Vilniaus vicemeras R.Adomavičius bei savivaldybės Administracijos direktorius Vytautas Milėnas.

Vilniaus miesto gyventojai bei svečiai sauna galės naudotis nuo trečiadienio iki sekmadienio. Dviejų valandų maudynės vienam asmeniui kainuoja 10 litų. Vienu metu sauna talpina 6-7 žmones. Einantys į sauną su savimi privalo turėti rankšluostį, šlepetes, prausimosi priemones.


Šiame straipsnyje: pirtispirtis prie neriessauna

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių