Quantcast

Pirmoji meno mugė Baltijos valstybėse vyks Vilniuje

Pasaulyje populiarios tarptautinių meno galerijų mugės šiemet bus pradėtos organizuoti ir Lietuvoje, pirmojoje iš Baltijos valstybių. Debiutinėje mugėje bus galima pamatyti maždaug tūkstantį menininkų kūrinių.

Galerijų mugė ARTVILNIUS’09, viena iš „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) projektų, vyks liepos 8-12 dienomis Vilniuje, Lietuvos parodų ir konferencijų centre „Litexpo“.

Mugėje dalyvaus 101 galerija iš 31 šalies – Europos, Azijos, Šiaurės ir Pietų Amerikos žemynų. Galerijos savo stenduose pristatys 450 žymiausių šio meto menininkų.

„Siekiame išjudinti ir įsiūbuoti Lietuvos meno rinką, kad ji funkcionuotų pagal pasaulyje pripažįstamus dėsnius. Mugė suteikia unikalią galimybę pamatyti ir įsigyti į vieną vietą sutelktus tūkstančius aprobuoto meno kūrinių. Renginys skirtas plačiajai visuomenei, muge tiesiame meno tiltą nuo Almatos iki Buenos Airių“, – tvirtino idėjos autorė ir mugės ARTVILNIUS‘09 vadovė Diana Stomienė.

Į Vilnių atvežama apie tūkstantis šiuolaikinio meno darbų – tapybos, grafikos, skulptūros, instaliacijos, video meno kūrinių. Tiek daug šiuolaikinio meno kūrinių vienoje vietoje Lietuvoje dar nebuvo eksponuota.

Projektu ARTVILNIUS’09 Lietuva perima pasaulinę galerijų mugių tradiciją. Panašios mugės rengiamos Bazelyje („Art Bazel“), Londone („Frieze Art Fair“), Madride (ARCO, Madrid). Šios mugės žinomos visame pasaulyje.

„Gausus mugės dalyvių skaičius – puiki proga Vilniuje leistis į pažintinę kelionę per pasaulio meno galerijas, o patiems galerininkams, menininkams, kolekcininkams – galimybė užmegzti tarptautinius kontaktus, atverti kelius į pasaulinę meno rinką“, – teigė mugės kuratorė prof. dr. Raminta Jurėnaitė.
Galerijų mugės gausiai lankomos, nes jų metu pristatomos į vieną vietą sutelktos šiuolaikinio meno naujienos. Lankytojams suteikiama galimybė ne tik pamatyti, bet ir įsigyti meno kūrinių. Pasaulį kaustant finansų krizei, prekyba meno kūriniais yra itin aktuali, nes menas laikomas viena stabiliausių investicijų.

Tarptautinė galerijų mugė ARTVILNIUS’09 lankytojams atskleis šiuolaikinio meno galerijų panoramą. ARTVILNIUS’09 yra tęstinis projektas, galerijų mugė bus rengiama kasmet. Šia muge Lietuvoje siekiama suformuoti pagal pasaulinius standartus veikiančią meno rinką.


Šiame straipsnyje: artvilniusmeno mugėVEKS

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių