Quantcast

Paveldosaugininkai grasina baudomis senamiesčio rūsius griaunantiems verslininkams

Paveldosaugininkai teigia, kad dažnai norint laiku užkirsti kelią istorinių statinių niokojimui tenka imtis neįprastų stebėjimo būdų. Šią savaitę, pasak specialistų, buvo sustabdytas kelių kavinių Vilniaus senamiestyje remontas.

Paveldosaugininkai teigia, kad dažnai norint laiku užkirsti kelią istorinių statinių niokojimui tenka imtis neįprastų stebėjimo būdų. Šią savaitę, pasak specialistų, buvo sustabdytas kelių kavinių Vilniaus senamiestyje remontas.

Ar neniokojami istoriniai pastatai, Vilniuje prižiūri vienas inspektorius. Pasak paveldosaugininkų, vienam žmogui neįmanoma visko patikrinti, todėl informacijos apie galimus pažeidimus jie kartais ieško, pavyzdžiui, skaitydami verslo naujIenas. Pavyzdžiui, šią savaitę paveldo sargai įsikišo į kelių kavinių Vilniaus senamiestyje remonto darbus.

„Žalos kol kas nepadarė ačiū dievui, nes „Čili“ tinklas paskelbė apie kavinių pertvarkymą, todėl mes įdėmiai stebėjome procesą ir pataikėme pačioje darbų pradžioje,“ – sako Kultūros paveldo departamento Vilniaus teritorinio padalinio vedėjas Vitas Karčiauskas.

Senamiestyje, Didžiojoje gatvėje, esanti picerija nusprendė virtuvę iš pirmo aukšto iškelti į rūsį. Dėl higienos reikalavimų norėta uždengti baroko laikotarpio mūrą. Paveldosaugininkas sako, kad neatlikus tyrimų, ar šiltas ir drėgnas oras nepakenks mūrui, tokio remonto daryti negalima. Po susitikimo su paveldosaugininkais verslininkai teigė, kad yra pasirengę keisti projektą.

„Aktyviai derinam sprendimus, kurie užtikrintų tiek veiklos reikalavimus, tiek paveldosaugos. Šiuo metu yra derinami tos, sakykim, klausimų sukėlusios projekto dalys. Bus ieškoma sprendimų ir įgyvendinama taip, kad būtų apsaugota,“ – sakė bendrovės „Čili pica“ direktorė Giedrė Kvedaravičienė.

Sustabdę remonto darbus dar viename istoriniame pastate Vilniaus gatvėje, paveldosaugininkai teigė, kad ten ginčų su verslininkais turbūt nekils, nes remontuojamas pirmas aukštas, o tradiciškai daugiausiai pažeidimų padaroma, kai pertvarkomi senieji rūsiai.

„Kuo daugiau į žemę, tuo senesnis Vilnius. Atitinkamai ir problemų daugiau“, – sakė V. Karčiauskas.

Šiuo metu Kultūros paveldo departamentas aiškinasi ir dar dėl vienos maitinimo įstaigos Vilniaus senamiestyje, Pilies gatvėje, atliktų pertvarkų. Be paveldosaugininkų leidimo verslininkai pagalbines patalpas įrengė rūsyje. Verslininkai iki gegužės pradžios turi pateikti tyrimus, kad jų darbai nepakenkė istoriniam statiniui. Jei žala padaryta, pastato valdytojams gali tekti sumokėti iki 11-kos tūkstančių eurų baudą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių