Quantcast

Patyčioms iš Lietuvos vaikų - stebuklinga norvegų programa

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis tarp 36 šalių Lietuva neabejotinai pirmauja pagal vaikų, iš kurių tyčiojamasi, skaičių. Tad rugpjūčio 18-22 dienomis Vilniuje telkiamos psichologų pajėgos iš užsienio.

Sostinėje vyksiančioje 14-oji Europos psichologijos raidos konferencijoje dalyvaus apie 700 psichologijos, edukologijos, psichiatrijos bei kitų sričių mokslininkų ir praktikų.

Kasdien patiriamos patyčios ne tik gniuždo vaikus, bet ir moko agresyvaus elgesio, kurį vėliau dalis žmonių perkelia į savo šeimą ir aplinką. Siekiant pristabdyti ydingą smurto ratą, reikalingi nacionalinio masto veiksmai - priekabiavimo prevencijos programa, visuomenės švietimas, įvairios iniciatyvos, atkreipiančios dėmesį į šią skaudžią problemą. Kol savi specialistai neranda sprendimų, pralaužti ledus bandys užsienio mokslininkai.

Pirmiausia - Lietuva turi unikalią galimybę sumažinti patyčių mastą. Reikia tik pasinaudoti norvegų patirtimi ir jų sukurta pasaulyje žinoma "Olweus" patyčių prevencine programa, kuri yra efektyviausia ir žinomiausia pasaulyje. "Olweus" patyčių prevencinėje programoje numatytos labai konkrečios veiklos, ką galima daryti mokyklos mastu, kad patyčių mažėtų. Konferencijos metu pranešimą skaitys Danas Olweusas, šios patyčių prevencinės programos kūrėjas.

Ši konferencija svarbi tuo, kad joje yra pristatomi ir nagrinėjami naujausi vaikų ir paauglių gerovės ir patiriamų sunkumų tyrimai, kurių rezultatai realiai yra taikomi praktikoje, sprendžiant ir Lietuvai itin aktualias problemas, kaip patyčios ir smurtas mokyklose, jaunimo nusikalstamumas, savižudybės, depresija ir t.t. Daug dėmesio skiriama ir socialinių, ekonominių bei politinių pokyčių visuomenėje įtakos vaiko ir paauglio gerovei bei tolimesnei raidai nagrinėjimui.


Šiame straipsnyje: patyčiosolweus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių