Quantcast

Patikimesnis Vilniaus neįgaliųjų žemėlapis

Vilniaus miestui pristatytas naujas projektas „DISABLED ENABLED“, kurį išvertus pažodžiui reiškia – „neįgalus gali, turi galimybę“. Virtualaus žemėlapio sistema ateityje turėtų pagelbėti neįgaliesiems, patogiai bandantiems pasiekti įvairias miesto vietas.

Panašus, „Google“ sukurtas projektas internete šiuo metu jau egzistuoja (http://wheelmap.org). Jis ne tik yra prieinamas visiems vartotojams, bet ir turi specialią mobiliąją aplikaciją. Naudojantis šia programėle galima aptikti ir Vilniaus mieste esančias viešąsias įstaigas, lankytinas vietas, prekybos centrus ir kitas vietas, kurios pažymėtos kaip prieinamos arba visiškai netinkamos lankytis neįgaliesiems.

Tačiau pats negalią turintis naujo projekto sumanytojas Šarūnas Grigaliūnas sakė, kad įgyvendintas jo sumanytas projektas būtų nepalyginamai naudingesnis neįgaliesiems. „Esminis skirtumas tarp esančio „Google“ projekto ir manojo yra tas, kad pirmajame ne viena pažymėta vieta nėra realiai patikrinta paties negalią turinčio žmogaus“, - sakė Š. Grigaliūnas.

Pasak jo, projektas „DISABLED ENABLED“ bus skirtas ne tik pateikti neįgaliems žmonėms lengvai prieinamų arba nepasiekiamų vietų žemėlapį. Projekto vartotojams bus pateiktos jau parengtos tam tikros kryptys – maršrutas, ženklai pažymėtose vietose.

„Projekto unikalumas yra tai, kad tai veiks socialinės informacijos apsikeitimo principu –  turiu informaciją (pvz. žmogus vežimėlyje nuvyko į parduotuvę ir nori apie tai visiems pranešti) ir ją atiduotu visiems“, - pasakojo projekto autorius.

Kiekvienas neįgalusis dalyvaujantis šiame projekte taps savotišku ekspertu – apsilankęs viename iš žemėlapio „taškų“ galės įvertinti tą vietą. Priklausomai nuo teigiamų įvertinimų kiekio, neįgalieji galės matyti, kuris vieta jiems lankytis yra palankesnė patogumo atžvilgiu. Vadinamieji „taškai“ bus įvairūs sostinės viešbučiai, restoranai, kavinės, muziejai, parodos ir renginių vietos ir t.t.

Idėjos autorius Š. Grigaliūnas planuoja, kad į projektą investuos jame dalyvausiančios įstaigos ar įmonės, kurios norės būti pažymėtos žemėlapyje ir kurių interesas pritraukti daugiau neįgalių lankytojų: „Viską apsimokės šio projekto iniciatoriai ir įgyvendintojai (nuo aplikacijų iki ženklų gatvėse, ir patys pasigamins). Iš Savivaldybės reikia tik pritarimo ir leidimo tai daryti“.

Įdiegiant programą bus bendradarbiaujama su Savivaldybės E. miesto departamento specialistais. Komunalinio ūkio departamentas turėtų pagelbėti mieste specialiu ženklu pažymint neįgaliųjų gerai įvertintas ir patogias keliauti vietas. Sveikatos ir Kultūros skyriai bendradarbiaus siekiant prie projekto prijungti suinteresuotas ir norinčias neįgaliesiems aplinką pritaikyti įstaigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

3akis

3akis portretas
Tai kad LZNS paleido http://www.beslenksciu.lt kuriame jau sukelta per 100mta pritaikytų objektų

šarunas 2

šarunas 2 portretas
psihologs http://www.edakteris.lv/content/epsihologs
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių