Quantcast

Pasaulio merų forume - nesklandumai

Sklandžiai prasidėjusi Pasaulio miestų merų forumo diskusija vėliau pažėrė staigmenų. Stojus pranešimo skaityti Vilniaus Gedimino technikos universiteto atstovei, dr. Katerinai Lavrinec, strigo garso ir vaizdo aparatūra, vertimo į rusų kalbą transliacija.

Meras pasveikino forumo dalyvius

Nuo pat ankstyvo ryto prie Chodkevičių rūmų, Didžiojoje gatvėje, rinkosi 30 pasaulio miestų merai, vicemerai, juos lydintys asmenys. Ši vieta specialiai aprinkta didžiajam darbadieniui – merų forumui kultūros ir miesto tematika.

Susirinkusius svečius pasveikino Vilniaus meras Vilius Navikas. Sveikinimo kalboje jis pabrėžė, kad miestas yra išsilavinusių žmonių susibūrimo vieta. Miesto vadovų uždavinys – kelti tuos išsilavinusius gyventojus, sudaryti sąlygas jiems tobulėti, kurti, mėgautis kitų miestiečių kūryba. Svarbiausia, kad kultūra būtų prieinama visiems, nepaisant jų socialinės padėties, religijos, tautybės. 

„Visi miestai – žmogiškos vaizduotės produktai. Atskiri asmenys formuoja miesto kultūrą, kita vertus, miestas išreiškia jų tapatybes. Kiekvienas miestietis yra savo miesto kūrėjas, kiekvienas privalome prisidėti prie miesto kūrimo“, - sakė V.Navickas.

Supažindinti su VEKS programa

Po sveikinamojo žodžio forumas oficialiai buvo atidarytas. Pirmasis į svečius kreipėsi „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) direktorius Rolandas Kvietkauskas. Jis pristatė  VEKS programą, pasiruošimo darbus, pagrindinius renginius, jų tikslus.

„Kaip pradėjome mąstyti apie save, miestą kaip kultūros sotinę, atsižvelgėme į skaičius. Turime daugiau nei 20 teatrų, 1400 vaidinimų, koncertų, 200 tūkst. žiūrovų, 50 bažnyčių ir kita. Tuo metu mes jautėme, kad galime būti dalimi Europos kultūrinio gyvenimo, bei pasiimti tai, kas mums įdomu ir aktualu“, - pasiruošimą projektui prisiminė R.Kvietkauskas.

Šiuo metu esą jau skaičiuojami pirmieji VEKS rezultatai. Direktoriaus tikinimu, šiemet planuota įvykdyti apie 90 projektų, pagal kuriuos organizuojami daugiau nei 600 renginių. Planuota juose sulaukti 3 mln. gyventojų, ir jau šiandien baigiamas pasiekti užsibrėžtas tikslas. Taip pat siekiama per metus iki 15 proc. pakelti turizmo srautą į Vilnių.

R.Kvietkauskas pakvietė užsienio svečius apsilankyti šį savaitgalį organizuojamame VEKS projekte „Tebūnie naktis“, kuomet Vilniaus senamiestyje, dešimtyse vietų vyks mažyčiai renginiai, kurie truks ištisą naktį.

Prireikė neplanuotos pertraukėlės

Po R.Kvietkausko pranešimo prasidėjo pirmieji nesklandumai. Stojus pranešimo skaityti Gedimino technikos universiteto dėstytojai dr. K.Lavrinec, ėmė strigti jos rodomos skaidrės. Vėliau paaiškėjo, kad kažkas anksti ryte pakeitė jos prezentaciją.

Taip pat nesklandumų kilo, kai dėstytoja auditorijai demonstravo ištraukąiš filmo, kaip elgiasi minioje jaunuolis. Filmo personažų pokalbį suprato tik anglakalbiai. Likusiems vertėjai nesugebėjo perteikti ištraukos esmės. Ausinėse girdėjosi ne vertėjų, bet pranešėjos asmeninis pokalbis su greta sėdinčiu darbuotoju, mat sutriko vertimo į rusų kalbą transliacijos kanalas.

Taip pat klausytojai neišgirdo dėstytojai pateikiamų klausimų iš salės, nes klausiantieji kalbėjo ne į mikrofoną. Vertėjai jų tiesiog neišgirdo ir galėjo išversti tik atsakymą.

Baigus K.Lavrinec pristatymą, apie 10.20 val. paskelbta neplanuota 5 minučių pertrauka. Mat tikroji kavos pertraukėlė buvo numatyta tik 11 val.


Šiame straipsnyje: merų forumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių