Quantcast

Parodoje “Nuo – iki” – visas A.Každailio gyvenimas

Vilniaus paveikslų galerijoje šiandien atidaryta jubiliejinė garsaus lietuvių dailės klasiko Arvydo Každailio paroda, simboliškai pavadinta „Nuo-iki“. Joje – beveik du šimtai menininko kūrinių.

Įprasmino gyvenimo kūrybą

„Man norėjosi pateikti žmonėms kuo aš gyvenau, ką kūriau visą gyvenimą. Mano principas visuomet buvo, kad būti dailininku – tai profesija, ne tik saviraiška. Tai nebūtinai reiškia būti madingu, reikia daryti tai, kas man širdyje aktualu ir ko reikia Lietuvai“, - prieš parodos atidarymą kalbėjo A.Každailis.

Ne veltui viena svarbiausių jo kūrybos sričių susijusi su Lietuvos istorija, atspindi šalies praeitį, nagrinėja dabartį. „Šis dailininkas pašventė savo gyvenimą Lietuvos įvaizdžiui, jos istorijai, per meną įprasmino Lietuvos ir mūsų visų buvimą. Matydami parodą galite tai atsekti“,  - gerų žodžių menininkui negailėjo daktaras Vytenis Rimkus.

Tautos, šalies istorijos įtakos jo kūrybai neneigė ir pats parodos autorius. „Visada jaudinausi, kad esu narys tautos, turinčios nykimo žymę, norėjosi tai sustabdyti, atkreipti žmonių dėmesį“, - sakė A.Každailis, prisipažindamas, kad šiomis dienomis, nors ir liūdėdamas dėl to, kad mato daug žmonių, kurie gyvena puoselėdami neteisingas vertybes, jis visgi išlieka optimistu.

„Aplinkui matau daug gražaus jaunimo ir eidamas Vilniaus gatvėmis, girdėdamas daug kalbų, bet tarp jų daugiausia – lietuvišką, didžiuojuosi mūsų gražia sostine. Daug ką galima padaryti – viskas priklauso tik nuo mūsų“, - šypsojosi jis.

Kūrybos šaknys – jaunystėje

Visą gyvenimą kuriantis dailininkas pastebi, kad didžiausią įtaką jam padarė jaunystėje išgyventi jausmai. „Vis tik žmogus, kai pirmą kartą gauna per užpakalį, išvysta pasaulį, įstringa tos pirmos spalvos, žmogus iki 25 metų priima viską į save kaip kempinė. Tie prisiminimai glūdi manyje ir diktuoja, koreguoja net suaugusio žmogaus gyvenimą, veiksmus, ką jau kalbėti apie kūrybą“, - pasakojo A.Každailis.

Jaunystėje buvęs vienišiumi dailininkas mano, kad tai pastebės ir parodos lankytojai. „Tai bus matoma ekspozicijoje, niekur nepasislėpsi. Prieš parodos atidarymą jaučiausi kaip prieš egzaminus mokykloje, o aš nebuvau blizgantis mokinys“, - juokėsi jis.

Heraldikai ambicijų nereikia

A.Každailis taip pat garsėja kaip herbų kūrėjas. Tikslaus skaičiaus nežinantis menininkas spėja, kad jų galėtų būti apie šešiasdešimt. Tarp jo darbų – Lietuvos valstybės, didysis Vilniaus herbas, tačiau autorius linkęs nuopelnus dalintis kartu su komanda.

„Pasiryžus kurti herbus svarbu žinoti taisykles: reikia neturėti jokių ambicijų, priimti visas pastabas, atsisakyti visų savų stilistinių norų. Jei su tuo sutinki – galima dirbti“, - šypsojosi dailininkas.

VIETA: Vilniaus paveikslų galerija (Didžioji g. 4)
Laikas: rugsėjo 29 – lapkričio 15 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių