Quantcast

Parodoje – kontrabandos istorija nuo XV amžiaus

Vilniuje, Muitinės muziejuje (Jeruzalės g.25) atidaryta paroda "Kontrabanda nuo XV a. iki mūsų dienų". Joje lankytojai kviečiami patirti intriguojantį interaktyvų renginį, pasakojantį Lietuvos muitinės istoriją per specifinę prizmę - kontrabandos raidą.

Muziejaus lankytojai supažindinami su muitinės istorija, pasakojant, rodant, leidžiant prisiliesti prie laikmečio dvasios LDK klestėjimo metu, susipažindinant su "šventąja kontrabanda" carinės Rusijos užgrobtame krašte, tarpukario Respublikos kontrabandos ypatumais, kontrabanda per "geležinę uždangą" tarybiniais laikais bei šiuolaikinių prekių ženklų klastotėmis.

Programa baigiama muitinės kinologų pasirodymu, kur demonstruojama, kaip tarnybiniai šunys aptinka paslėptas neteisėtai gabenamas prekes - narkotikus, rūkalus ar sprogmenis.

Edukacinė programa trunka apie 2 val. Ja siekiama perteikti mažai žinomą Lietuvos muitinės istorijos pusę. Ji skirta tiek Lietuvos piliečiams, tiek ir Europos kultūros sostinės svečiams.

Kiek daugiau kaip prieš metus atnaujintas Muitinės muziejus, šalia žinomo Vilniaus Kalvarijų kryžiaus kelio ir šiuolaikinių skulptūrų parko, šiandien yra vienas iš garsiausių Vilniaus Jeruzalės mikrorajono kultūros židinių. Nors muziejus jau veikia šešioliktus metus, bet didžiausio lankytojų antplūdžio sulaukė tik po jo atnaujinimo 2008-aisiais.

Atsivėrus langams į pasaulį muziejų lankytojai irgi pasidarė reiklesni ne tik patiems eksponatams, bet ir jų pateikimo būdui.

Šiuo atžvilgiu Muitinės muziejus tikrai nenuvils lankytojų. Aplinka čia išties originali - įdomios vitrinos, išradingai išdėstyti eksponatai. Ką jau kalbėti apie jame įdiegtas šiuolaikines technologijas - skaitmeninius vaizdo projektorius, kompiuterius su liečiamaisiais ekranais, vietines garso sistemas ir kitokias interaktyvias naujoves, leidžiančias muziejaus lankytojams ne tik stebėti amžius menančius eksponatus, bet ir patiems juos atrasti, paliesti ir net pauostyti.

Pasak Muziejaus darbuotojų, "džiugu, kad ir pradinukai, ir studentai, ir garbaus amžiaus lankytojai iš muziejaus išeina čia atradę ką nors nauja, įdomaus, praplėtę savo akiratį bei į jį žadėdami atsivesti artimuosius ir draugus".

Muitinės muziejus lankytojus priima pirmadieniais-ketvirtadieniais nuo 9 iki 16 val., penktadieniais - nuo 9 iki 15 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių