Quantcast

Paroda skleidė žinią: Lietuvos vaikai – nesaugiausi ES

  • Teksto dydis:

Vaikai iš visos Lietuvos ketvirtadienio vakarą Vingio parke pasiekė naują gausiausios piešinių parodos rekordą – parke ant medžių buvo iškabintas 1861 vaikų piešinys.

Šia akcija siekta skleisti žinią apie didžiulę problemą – Lietuvos vaikai yra nesaugiausi visoje ES.

Aštuonmetė Emilija dideliu greičiu leidosi nuo kalniuko dviračiu, kai staiga trenkėsi į kitą tarsi nežinia iš kur išnirusį dviratininką. Greitis buvo didelis, tad ir smūgio būta tokio stipraus, kad mergaitei lūžo dešinė ranka, smarkiai nubrozdintas visas veidas, o kūnas nusėtas daugybės žaizdelių bei mėlynių.  

„Mama labai pyko - važiavau per greitai ir nebuvau užsidėjusi nei šalmo, nei kitų apsaugų. Pagalvojau, kam reikia, juk nieko neatsitiks“, - skaudų nutikimą šiandien prisimena aštuonmetė – viena iš daugybės Lietuvos vaikų, prisijungusių prie Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos inicijuotos akcijos „Saugi vasara“.

Vaikai miršta ne nuo ligų, o dėl nelaimingų atsitikimų

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, Lietuvos vaikai yra nesaugiausi visoje ES – mūsų šalis yra viena lyderių pagal vaikų mirtis nuo nelaimingų atsitikimų ir pagal šią juodąją statistiką atsiduria greta nedraugiškiausiomis vaikams laikomų pasaulio valstybių, tokių kaip, pavyzdžiui, Rusija.

„Vien pernai Lietuvoje nelaimingų atsitikimų metu mirė 42 vaikai nuo 1 iki 17 metų, o pagrindinės mirties priežastys buvo transporto įvykiai, uždusimai ir skendimai. Tai beprasmės nepaprastai skaudžios mirtys, kurių galėjo ir nebūti”, - teigia Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos prezidentas Artūras Bakšinskas.

Be tragišką baigtį turėjusių nelaimingų atsitikimų, pernai apie 83 tūkst. vaikų pateko į gydymo įstaigas dėl įvairių traumų – nukritimų, galvos sužalojimų, rankų ir kojų lūžių, nudeginimų, nusiplikinimų ir įvairiausių kitų nelaimių. Pasak A.Bakšinsko, tai reiškia, kad įvairias traumas pernai patyrė maždaug kas šeštas vaikas Lietuvoje.

Patyrus traumą vaikams dažnai prireikia reabilitacijos, kurios dėka vaikas pasveiksta greičiau bei išvengiama neigiamų sveikatos padarinių ateityje. Deja, kaip atkreipia dėmesį asociacija, Lietuvoje yra apdrausta tik apie 15 proc. vaikų, todėl dalis tėvų paprasčiausiai neišgali pasirūpinti tinkama vaiko reabilitacija, nes tai yra per didelė našta šeimos biudžetui. 

„Draudimo įmokoms sumokama labai nedaug, o nauda yra didžiulė, todėl mes, draudikai, raginame tėvus į tai atkreipti dėmesį ir pasirūpinti, kad vaikai nutikus nelaimei gautų tinkamą gydymą ir pagalbą“, - pažymi A.Bakšinskas, apgailestaudamas, kad mūsų visuomenėje žmogaus gyvybė ir saugumas dar nėra prioritetas – niekam nebekyla klausimų, kodėl reikia drausti automobilį, bet tik retas pasirūpina ir savo bei vaikų finansine apsauga. Šiuo klausimu tarp Lietuvos ir Vakarų valstybių vis dar matoma didžiulė praraja.

Mokė, kaip suteikti pirmąją pagalbą

Dauguma vaikų traumų ir nelaimių įvyksta vasarą, todėl Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacija, siekiant atkreipti dėmesį į vaikų saugumo užtikrinimą, inicijavo akciją „Saugi vasara“. Šia proga vaikai iš visos Lietuvos pakviesti piešti piešinius, kaip jie įsivaizduoja saugią vaikystę, ir kartu siekti naujo Lietuvos rekordo.

Iš visos Lietuvos darželių dar iki renginio gauti vaikų piešiniai, o taip pat tie, kuriuos vaikai nupiešė  akcijos metu ketvirtadienį, buvo vienai dienai iškabinti Vingio parke ant medžių. Kol vaikai piešė, renginį stebėjo ir piešinius skaičiavo nepriklausoma komisija, kaip ir numato rekordus fiksuojančios agentūros „Factum“ reikalavimai.

„Specialiai akcijai vaikai nupiešė 1861 piešinį. Džiaugiamės galėdami preliminariai paskelbti, kad pasiektas naujas gausiausios vaikų piešinių parodos Lietuvoje rekordas“, - renginio pabaigoje suskaičiavus piešinius paskelbė Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos prezidentas. Artimiausiu metu visa informacija apie Vingio parke pasiektą rekordą bus pateikta agentūrai „Factum“.

Akcijos „Saugi vasara“ metu išsakyta daug naudingų patarimų, kaip sukurti saugią aplinką vaikams, kad jų kasdieniai žaidimai nevirstų skaudžiomis nelaimėmis.

„Gatvėje ir keliuose vaikų tyko daugybė pavojų. Tad mes priminėme pagrindines taisykles, į ką atkreipti dėmesį, kad skaudžių eismo įvykių, kurių metu nukenčia vaikai, būtų mažiau“, - sakė prie akcijos taip pat prisijungusios Lietuvos policijos atstovė - Vilniaus miesto antrojo policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Prevencijos poskyrio Bendruomenės pareigūnė Kristina Mačiulienė. Šventėje taip pat apsilankė policijos bičiulis šuniukas Amsis, labai nudžugindamas visus vaikus.

Tuo tarpu akcijos partneriai nacionalinės savanoriškos tarnybos „Voluntarius LT“ savanoriai paramedikai, pasitelkę manekenus ir reikiamą įrangą bei įtraukdami žiūrovus, surengė parke gyvas pamokas, kaip elgtis nelaimės vis dėlto nepavykus išvengti - kaip padaryti dirbtinį kvėpavimą ir padėti skendusiam vaikui, ką daryti susilaužius ranką ar išsinarinus koją, kaip elgtis nusideginus ir t.t.

“Mūsų organizacija siekia, kad kuo daugiau gyventojų mokėtų suteikti skubią pagalbą nelaimės ištiktajam, - sako “Voluntarius LT” direktorius Rimantas Mikalauskas. – Medikai žino, kad ištikus nelaimei gyvybiškai svarbi gali būti kiekviena minutė ir būtent nuo to, kaip greitai suteikiama pagalba, neretai priklauso žmogaus gyvenimo kokybė ir sveikata visą likusį gyvenimą. Tad jei nieko nedarysime ir tiesiog lauksime medikų, pasekmės gali būti pragaištingos.”



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių