Quantcast

Pareigūnų tarnybiniai šunys mokysis sprogmenų paieškos

  • Teksto dydis:

Pirmadienį Vilniaus rajono Mickūnų miestelyje įsikūrusiame Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės Kinologijos skyriuje prasidės savaitės trukmės tarptautiniai kinologų kvalifikacijos tobulinimo kursai, kuriuose jų šunys mokysis sprogstamųjų medžiagų paieškos.

Kursuose dalyvaus VSAT Ignalinos atominės elektrinės apsaugos rinktinės, Lietuvos kariuomenės, Vadovybės apsaugos departamento kinologai su sprogmenis gebančiais rasti šunimis bei Latvijos, Estijos ir Suomijos kariuomenių kinologai su savo keturkojais.

Kursus ves vienas labiausiai patyrusių pasieniečių kinologijos ekspertų Ričardas Dikas, Vilniaus rinktinės Kinologijos skyriaus vyriausiasis specialistas.

Kaip pranešė VSAT, tokie tarptautiniai sprogmenų paieškos kursai Vilniaus rinktinės Kinologijos skyriuje vyks jau antrus metus – pernai lapkritį juose buvo apmokomi Lietuvos, Latvijos ir Estijos teisėsaugos žinybose tarnaujantys šunys.

Šių mokymų metu kinologai supažindina savo keturkojus su įvairių sprogstamųjų medžiagų kvapais ir atlieka įvairias praktines užduotis.

Anot VSAT Vilniaus rinktinės Kinologijos skyriaus instruktorių, šunų treniravimo skirti įvairių sprogmenų kvapus etapas yra pats svarbiausias ir sudėtingiausias. Šunų uoslė yra pagrindinis įrankis, kuriuo keturkojis orientuojasi aplinkoje, todėl vienu metu jis gali užuosti begalę kvapų. Užduotis yra išmokyti šunį atpažinti kinologui reikšmingus kvapus. Tai nėra paprasta, ypač kai sprogstamųjų medžiagų sudėtyje yra įvairių gamyboje naudojamų priemaišų.

Susipažinę su dažnai naudojamų sprogmenų kvapais, keturkojai ir jų šeimininkai turės galimybę pritaikyti naujas žinias praktinių užduočių metu - ieškoti sprogmenų traukinių vagonuose ir aplink juos, įvairiose transporto priemonėse ir patalpose.

Kiekvieną kursų dieną tarnybiniai šunys sprogmenų paieškos subtilybių bus mokomi vis kitose Vilniaus vietose, kad būtų sudarytos kuo įvairesnės ir tikrovei artimesnės sąlygos. Ketvirtadienį ieškoti sprogmenų šunys bus apmokomi „Siemens“ arenoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių