Quantcast

Paneriuose – Gyvųjų maršas už Holokausto aukas

  • Teksto dydis:

Maždaug šimtas žmonių trečiadienį dalyvavo vienuoliktoje Gyvųjų maršo procesijoje, skirtoje pagerbti Holokausto aukų atminimą.

Eitynės tradiciškai vyko nuo Panerių geležinkelio stoties iki Panerių memorialo. Tai kelio dalis, kuria ėjo Vilniaus geto kaliniai prieš žudynes Panerių miške.

Procesijos dalyviai nešėsi Lietuvos ir Izraelio vėliavas, taip pat gėles ir vainikus, kuriuos paskui dėjo ant Panerių memorialo.

Renginyje dalyvavo užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiasis patarėjas užsienio politikos klausimais Nerijus Aleksiejūnas, Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas.

Gyvųjų marše taip pat žygiavo vietos žydų bendruomenės nariai, Holokaustą Išgyvenusi buvusi Vilniaus geto kalinė Fania Brancovskaja, į Lietuvą atvykę žydai iš Izraelio, dailininkas Samuelis Bakas.

Per Holokausto aukų pagerbimo ceremoniją Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky pakvietė šiemet Lietuvoje viešėsiantį popiežių Pranciškų aplankyti Panerius.

„Mes labai tikimės, kad Jo Ekscelencija Romos popiežius aplankys ir Panerius ir pasimels už tuos krikščionis katalikus, kurie gelbėjo žydus, ir pasmerks tuos, kurie juos žudė“, – kalbėjo F. Kukliansky.

Pasak jos, popiežius galėtų aplankyti Panerius antrąją vizito Lietuvoje dieną rugsėjo 23 dieną, kai žydai minės Vilniaus geto likvidavimo 75-ąsias metines.

Per Antrąjį pasaulinį karą naciai, dažnai talkinami lietuvių kolaborantų, išžudė apie 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų.

Karo metais išgelbėti apie 8 tūkst. Lietuvos žydų, dar maždaug tiek pat liko gyvi, nes spėjo pasitraukti į Sovietų Sąjungos gilumą.

Izraelyje įsikūręs Holokausto studijų centras „Yad Vashem“ už žydų gelbėjimą pasaulio teisuoliais yra pripažinęs apie 900 lietuvių.

Šiuo metu Lietuvoje gyvena maždaug 3 tūkst. žydų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių