Quantcast

Paminkliniai akmenys pagarbiai sugrįžta į senąsias žydų kapines

  • Teksto dydis:

Žydų paminklinių akmenų fragmentai, nuardyti nuo transformatorinės ir kitų objektų Vilniuje, perkeliami į senąsias žydų kapines Olandų gatvėje.

Kaip antradienį pranešė Vilniaus miesto savivaldybė, per šią savaitę visi antkapių akmenys – tiek su išlikusiais rašmenimis, tiek smulkesni jų fragmentai – bus perkelti į kapinių teritorijoje esančią aikštelę Olandų gatvėje.

Antradienį prasidėjusius darbus stebėjo savivaldybės, Kultūros paveldo departamento, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės, architektų, Verkių ir Pavilnių regioninio parko direkcijos atstovai.

„Akivaizdu, kad jau seniai buvo metas pasirūpinti, kad žydų paminkliniai akmenys pagarbiai sugrįžtų į senąsias žydų kapines, o mieste nebeliktų sovietų valdžios barbariškumo pavyzdžių. Šiandien džiaugiuosi, kad sumanymai virto labai konkrečiais darbais: miestas sutvarkė didžiulę senųjų kapinių teritoriją, joje pamažu atsivėrė alėjos, takai, dabar ir paminkliniai akmenys pagarbiai sugrįžta į sutvarkytą teritoriją“, – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Į aikštelę prie senųjų žydų kapinių bus atvežti ir kiti mieste aptikti paminkliniai akmenys su rašmenimis iš T.Kosciuškos, Latvių, Vytauto gatvių ir Vakarinio aplinkkelio teritorijos, kuriuos sovietai buvo panaudoję statydami įvairius objektus.

Laikinai akmenys su rašmenimis bus išdėlioti šlaite, greta aikštelės prie senųjų žydų kapinių. Vėliau vyks nuodugni visų paminklinių akmenų apžiūra, inventorizacija, vertinimas, kuriuos atliks Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto studentai, bendradarbiaudami su Žydų bendruomenės atstovais. Svarstoma pasikviesti ir ekspertus, kurie galėtų atlikti istorinį paveldo tyrimą.

Pasak Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės atstovo paveldosaugai Martyno Užpelkio, labai svarbu, kad šiame etape dalyvautų ir specialistai, kurie gebėtų perskaityti hebrajų rašmenis, nes ant paminklinių akmenų gali būti išlikę vardų ir pavardžių fragmentai, o ieškant sprendinių kaip juos išdėlioti rimties parke, būtų paisoma istorinio plano.

Užbaigus paminklinių duomenų aprašą, kitame etape planuojama, kad architektai drauge su žydų bendruomene surastų ir pasiūlytų geriausią sprendimą, tinkamiausias erdves senosiose žydų kapinėse, kur šie akmenys bus sudėti į kompozicijas, parodant deramą pagarbą mirusių atminimui. Didžiausią išliekamąją vertę turintys akmenys galėtų būti panaudoti kuriant ir Šnipiškių žydų kapinių memorialą prie Sporto rūmų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

anoks cia geras darbas

anoks cia geras darbas portretas
tinginiu zydu kapus tvarkyt... lyg daugiau ka veikt nebutu...

R

R portretas
Kas nuniokojo, tas privalo ir sutvarkyti...

RKE

RKE portretas
o kodel prie sovietu zydai tylejo,kad niokojamos ju kapines ? dabar atsibudo ,keista.........
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių