Quantcast

Paminėtos 27-osios Seimo gynėjo A. Sakalausko žūties metinės

Antradienį Vilniuje paminėtos paskutinės Lietuvos okupacijos aukos, kario savanorio, parlamento gynėjo Artūro Sakalausko 27-osios žūties metinės.

Pagerbimo ceremonija vyko jo žūties vietoje netoli Seimo.

„Bandau įsivaizduoti, kiek gražių ir prasmingų darbų būtų atlikęs šitas žmogus, kurio genuose buvo užkoduota atsakomybė ir pareigos supratimas, meilė Tėvynei ir ypatinga drąsa“, – renginyje sakė Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė.

Ji įteikė auksinį atkurtos Lietuvos šimtmečio ženklelį žuvusio kario savanorio motinai Genovaitei Sakalauskienei.

Krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas teigė, kad A. Sakalauskas jam primena 1918-ųjų savanorius.

„Tai – žmogus, kuriam Tėvynės laisvė ir Tėvynės gerovė buvo svarbiau už asmeninę gerovę, už asmeninį saugumą“ – sakė jis.

Renginio metu buvo atliktas Lietuvos himnas, A. Sakalausko atminimas pagerbtas tylos minute, jo garbei iššautos trys salvės.

Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis paragino žmones sekti A. Sakalausko pavyzdžiu ir „būti ten, kur esi reikalingas“.

Po ceremonijos Seimo II rūmų parodų galerijoje vyksta kario savanorio Artūro Sakalausko artimųjų ir bendražygių, laisvės gynėjų susitikimas. Renginio metu pristatoma fotografijų paroda „Karys savanoris Artūras Sakalauskas“, rodomi trumpametražiai filmai.

Tai – žmogus, kuriam Tėvynės laisvė ir Tėvynės gerovė buvo svarbiau už asmeninę gerovę, už asmeninį saugumą.

Paroda bus eksponuojama iki rugsėjo 3 dienos. Antradienį lankytojams taip pat atvertas Seimo Sausio 13-osios memorialas.

27 metų A. Sakalauskas 1991-ųjų sausį įstojo į Savanoriškąją krašto apsaugos tarnybą, aktyviai kovojo prieš sovietų agresiją, budėjo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo rūmuose, taip pat savanorių postuose Kaune, Sitkūnuose.

1991 metų rugpjūčio 19 dieną jis kartu su Alytaus rinktinės savanoriais vėl stojo ginti parlamento. Po dviejų dienų žlungant pučui, sovietų armijos provokacijos metu Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo rūmų prieigose įvyko Lietuvos savanorių susirėmimas su sovietų armijos specialiosios paskirties dalinio kariais.

Jie automobiliu įsiveržė į karių savanorių saugomą teritoriją prie pirmojo posto A.Goštauto gatvėje. Pasipriešinimo metu A. Sakalauskas žuvo, dar du Alytaus rinktinės savanoriai buvo sužeisti.

A. Sakalauskas po mirties apdovanotas Vyčio Kryžiaus pirmojo laipsnio ordinu, Sausio 13-osios atminimo ir Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių kūrėjo medaliais.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Arui pamoka po Medininkų

Arui pamoka po Medininkų portretas
Aras išmoko pamoką po Medininkų tragedijos . Laimi tas kas iššauna pirmas ! Aras taip ir kovojo,ir už Medininkuose poste žuvusius draugus . Garbė Arui ir Savanoriams !

Aras bandė pridengti automatų ugnimi A.Sakalauską

Aras bandė pridengti automatų ugnimi A.Sakalauską portretas
Savanorį , drasuolį ,A.Sakalauską Aro kovotojai bandė pridengti uraganine automatų ugnimi,bet klastingi šūviai iš puolančiųjų automašinos buvo greitesni. Pagarba didvyriui ir užuojauta tėveliams

Ariečiai apgynė AT su savanoriais

Ariečiai apgynė AT su savanoriais portretas
A.Sakalauskas buvo narsus savanoris.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių