Quantcast

Oro pajėgų postas skaldo Aleksoto gyventojus

Po beveik dešimtmetį užsitesusių ginčų dėl Karinių oro pajėgų (KOP) paieškos ir gelbėjimo tarnybos posto perkėlimo į S.Dariaus ir S.Girėno aerodromą, pradėti realūs darbai, tačiau tai džiugina ne visus.

Piktinasi nebuvę išklausyti

„Jokios apklausos nedarėme, kiek yra patenkintų šiuo sprendimu ir kiek prieštaraujančiųjų, todėl sunku pasakyti, kurių būtų daugiau. Jokių piketų ar didelių skundų iš gyventojų tikrai nebuvo“, – teigė Aleksoto seniūnė Liukrecija Navickienė.

Seniūnė džiaugėsi bent tuo, kad Aleksoto gyventojams buvo pristatyta visa informacija apie posto perkėlimą.

„Aleksoto seniūnaičiai išsakė vietos bendruomenių nuomonę, kad galbūt reikėtų paieškoti kitos vietos, kuri būtų labiau nutolusi nuo gyvenamųjų namų. Mūsų gyventojai netgi pasiūlė, kad KOP galbūt vertėtų perkelti į Karmėlavos aerodromą. Tačiau mums buvo paaiškinta, kad su aerodromu nebuvo net kalbėta apie tokią galimybę“, – sakė seniūnė.

Aleksoto seniūnaičiai miesto merui ir tarybos nariams įteikė rezoliuciją, kurioje gyventojai išreiškė savo nepritarimą dėl posto perkėlimo iš Fredos į S.Dariaus ir S.Girėno aerodromą. Aleksotiškiai įsitikinę, kad tai pablogins ekologines, gyvenimo saugumo ir kokybės sąlygas.

Be to, gyventojai piktinasi, kad nebuvo vykdoma jokia gyventojų apklausa, nebuvo atlikti aplinkos oro taršos bei triukšmo lygio matavimai, neįvertintas poveikis gyventojų sveikatai.

„Aleksoto gyventojai išreiškė savo nuomonę, kad jie nėra patenkinti valdžios sprendimu perkelti postą į aerodromo teritoriją. Mes siūlėme, kad postui būtų rasta kita vieta, toliau nuo gyvenamųjų namų, galbūt net Karmėlavos oro uoste“, – sakė Aleksoto seniūnaitis Tomas Makarevičius.

„Žinoma, žmonių emocijų tokiais klausimais visada sulauksime. Anksčiau Fredos gyventojai skundėsi, buvo nepatenkinti. Dabar perkėlus postą į Aleksotą – bus nepatenkinti aleksotiškiai. Surasti aukso viduriuką yra labai sudėtinga“, – įsitikinusi L.Navickienė.

Saugiau ir tyliau?

Praėjusią savaitę J.Dobkevičiaus vidurinėje mokykloje Aleksoto gyventojams buvo surengtas pristatymas, kuriame kariškiai, miesto savivaldybės specialistai, urbanistai papasakojo apie numatomas permainas.

Aerodromo direktorius Eugenijus Raubickas informavo, kad postui buvo pasirinkta rytinė teritorijos pusė, kurioje jau yra trys paveldinės sraigtasparnių aikštelės.

Šioje vietoje yra visa reikalinga infrastruktūra bei, anot jo, mažiausia tikimybė, jog triukšmas trikdys apylinkių gyventojus. Sraigtasparniai kils ir leisis aerodromo gilumoje tam pritaikytuose kilimo ir tūpimo bei riedėjimo takuose, todėl triukšmo lygis esą nebus didesnis, nei yra dabar.

„Tai bus didžiulis žingsnis į priekį. Visų pirma kultūros paveldo objektas bus išnaudotas pagal jo tiesioginę paskirtį. Bus optimaliai išnaudojama aerodromo teritorijoje esanti oro erdvė“, – sakė E.Raubickas.

Aerodromo vadovo nuomone, žmonės nuogąstauja be reikalo. „Turėti mieste greta esančius du aerodromus, kurie yra tūptiniai ir kiltiniai, yra kaip tik labai nesaugu. Dabar kylant lėktuvams iš S.Dariaus ir S.Girėno aerodromo, tenka skristi virš Fredos aerodromo, todėl reikia ypač suderinti veiksmus. Sukoncentravus viską vienoje oro erdvėje, užtikrintume didesnį saugumą“, – pasakojo E.Raubickas.

KOP paieškos ir gelbėjimo tarnybos poste bus dislokuotas vienas MI 8 sraigtasparnis. Darbo ore intensyvumas išliks toks pats, kaip ir iki šiol, t.y. 3–5 pakilimai per savaitę. Pagrindinė posto funkcija išliks tokia pati – donorų organų transportavimas, paieška ir gelbėjimas sausumoje bei jūroje, gaisrų gesinimas.

Miestui – 30 ha žemės

Sprendimą perkelti KOP iš Fredos į gretimai esantį S.Dariaus ir S.Girėno aerodromą Kauno miesto taryba priėmė dar 2009 m. Sudaryta darbo grupė trejus metus ieškojo optimalios vietos šiam postui.

„Perkėlus postą į aerodromo teritoriją, galėsime racionaliau panaudoti Fredos teritorijoje esančią žemę. Atsilaisvinusį nemažą sklypą bus galima pritaikyti miesto reikmėms, galbūt žmonėms grąžinti dalį žemės“, – aiškino savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Remigijus Skilandis.

30 ha sklypas dar nėra suformuotas, tačiau parengus žemės sklypo ribų planą, bus aišku, kiek žemės tiksliai atiteks miestui.

„Planuojame panaudoti 2014 m. numatytas ES lėšas, pritaikyti tą teritoriją visuomenės poreikiams, nes reikės sukurti visą reikiamą infrastruktūrą“, – anot R.Skilandžio, sprendimą, kas šioje teritorijoje įsikurs, priims miesto taryba.

Pašnekovas įsitikinęs: KOP perkėlimas naudingas ne tik aerodromui. „Krašto apsauga žadėjo, kad senus sraigtasparnius pakeis naujais, kurie bus tylesni, todėl gyventojams triukšmo bus mažiau“, – pranšumus vardijo valdininkas.


Komentaras

Ona Balžekienė

Kauno miesto tarybos narė

Užsienio šalių miestuose didelis dėmesys skiriamas ekologinėms miesto saugumo sąlygoms gerinti. Kaune situacija priešinga: perkeliant KOP postą į greta esantį aerodromą, neatsižvelgiama į miesto užterštumą ir ekologinių sąlygų gerinimą. Dėl šio perkėlimo nėra atliktas poveikio aplinkai vertinimas. Argi ne absurdas, kad ruošiantis iškelti tokią bazę, Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentas pasakė, kad poveikio aplinkai įvertinimas nėra būtinas.

Juk tai didžiausia nepagarba ir nesiskaitymas su kauniečiais, o ypač su Aleksoto gyventojais. Jų niekas neklausė, ką jie galvoja apie bazės iškėlimą, ką galima daryti su S.Dariaus ir S.Girėno aerodromu. Juk jį galima panaudoti viso miesto poreikiams, pritaikyti visiems gyventojams. Aerodromas turi apie 200 hektarų teritoriją.

Man neaišku, kodėl tą teritoriją norima paversti zona, kurioje savo poreikius ir hobius tenkins tik kelios dešimtys aviacijos mėgėjų, prisidengiant mūsų aviacijos grandų, aristokratų S.Dariaus ir S.Girėno vardais. Šia teritorija galėtų pasidalyti su visais kauniečiais, kurie galėtų stiprinti savo sveikatą, leisti laisvalaikį įvairioms pramogoms ir sportui pritaikytose aikštelėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KKK

KKK portretas
E. Raubickas pasake viska ir komentuoti cia kaip ir nebutu ka, jeigu ne rudoji"vilkipedijos" ir gudriuju privatizaciju specialiste Balzakiene. Matomai garbus amzius ir nezmoniskas noras y Seimas, pakirto ir taip trumpoka Balzakienes atminty. Priminsiu. Padorus zmogus, negali su Balzakiene "pasidalinti" valsrybes turta ir nebuti "pasodintas". Skirtingai nuo Balzakienes...

gintaras

gintaras portretas
Keista pas mus "tvarka" kai del bet kokio projekto bet kuris vienkiemis gali kisti pagalius i ratus, o juk kalba eina apie posta, o ne apie baze, kuriame realiai budes VIENAS sraugtasparnis, kuris pervezineja donoru organus, kuris dalyvauja gelbejant GYVYBES. VIENAS sraigtasparnis, o pries 20 metu ten buvo visas sovietinis sragtasparniu PULKAS... Zinant savivaldybe realiai manau, kad kazkas seile varvina i to aeorodromo zeme

C to Ona B

C to Ona B portretas
Balzekiene,Ona, eik i pensija jau .... jau visai nusikalbi...amzius daro sao
VISI KOMENTARAI 37

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių