Quantcast

Nuspręsta pristabdyti tyrimą dėl Gedimino pr. trinkelių

Seimo Antikorupcijos komisija trečiadienį nusprendė pristabdyti savo tyrimą dėl per 100 mln. litų atsiėjusios Gedimino prospekto Vilniuje rekonstrukcijos aplinkybių, po mėnesio sutarė su prokuratūra aptarti jos tyrimo rezultatus.

Trečiadienį komisijos posėdyje dalyvavusi prokuratūros atliekamą tyrimą vykdanti Vilniaus miesto apylinkės prokurorė Julija Kryževičienė leido suprasti, jog parlamento komisijos tyrimas, viešai skelbiant jų turimą medžiagą, gai pakenkti prokurorų vykdomam ikiteisminiam tyrimui.

Prokurorė taip pat užsiminė, jog šioje byloje yra atliekami operatyviniai veiksmai.Tačiau komisijos pirmininkas Ligitas Kernagis tvirtina, jog Antikorupcijos komisijos tyrimas prokurorų vykdomam tyrimui negalėjo pakenkti, nors komisija ir nusprendė atsižvelgti į prokurorės pastabas.

„Susidarė įspūdis, kad Antikorupcijos komisija iškapstė daugiau negu prokuratūra. Mes sužinojom tame dalyvavusių asmenų pavardes anksčiau, negu prokuratūra. Nors bylai jau virš dešimt metų. Mūsų įsivėlimas į šitą bylą tikrai galėjo įvykti ir anksčiau. Mes prokuratūrai tikrai netrukdome“, - po komisijos posėdžio sakė L.Kernagis.

„Komisija dabar bendrai su prokuratūros atstove nusprendė, kad mes jiems perduodam visą informaciją, kurią turime, mėnesį laiko išlaikom pauzę, kad jie padarytų išvadas ir vidinius procesinius reikalus, ir po mėnesio darom uždarą posėdį, kad suderintume bendro darbo rezultatus“, - apie sutarimą su prokuratūros atstove sakė L.Kernagis.

Tačiau jis taip pat stebėjosi, jog Antikorupcijos komisijai pradėjus tyrimą dėl trinkelių, prokuratūra nepradėjo aiškintis dėl galimai dingusių senųjų trinkelių, kurių esą yra dingę 9 tūkst. kvadratinių metrų, kaip teigia savivaldybė.

„Ar jums ne keista, kad iki šiol prokuratūra nepradėjo ikiteisminio tyrimo dėl panaudotų trinkelių dingimo? Mes šiandien vos ne oficialiai kreipėmės, kad pradėkit pagaliau tirti, po galais, nes jau trys savaitės prabėgo, kai mes iškėlėm šį reikalą. Jei prokuratūra gintų viešąjį reikalą, jiems užtektų vieno reportažo, vieno mūsų posėdžio, ir jie pradėtų užsiimt“, - piktinosi Antikorupcijos komisijos vadovas.

Nors žinios apie galimai dingusias senąsias prospekto trinkeles - prieštaringos.

Žiniasklaidoje skelbta, jog dalis senųjų prospekto trinkelių galėjo būti išparduota su pačios sostinės savivaldybės žinia.

Sostinės savivaldybės sudaryta darbo grupė tebesiaiškina dėl galimai dingusių senųjų prospekto trinkelių.

Savivaldybė antradienį kreipėsi į policiją prašydami ištirti vietas, kuriose galėjo būti neteisėtai panaudotos senos juodo bazalto Gedimino prospekto trinkelės. Savivaldybė tvirtina, jog įtarimų sukėlė dvi vietos, kuriose esą gali būti dingusios senosios trinkelės - šalia Vievio esančios užeigos kiemas bei poilsio namų šalia Skauduliškių ežero teritorija.

Gedimino prospekte pagal rekonstrukcijos dokumentus iš viso buvo išardyta beveik 16 tūkst. kvadratinių metrų trinkelių, iš jų beveik 7 tūkst. panaudota mieste vykdytuose projektuose: Bernardinų bažnyčiai, Prezidentūrai, Balsių mokyklai, Energetikos muziejui, Dievo Gailestingumo šventovei, Šv. Dvasios, Pilies, Universiteto ir Šventaragio gatvėse, Karveliškių kapinėse, Aguonų gatvės skvere, Liauksmino gatvėje, ties Gedimino pr. 9, Vrublevskio gatvėje. Dalis trinkelių vis dar saugoma bendrovės „Grinda“ sandėliuose.

Tačiau apskaitoje, anot savivaldybės nėra informacijos apie 9 tūkst. kvadratinių metrų raudonojo granito ir juodojo bazalto trinkelių, kurios buvo išvežtos 2007-2009 metais. Jos esą prapuolė vykdant trečiąjį prospekto rekonstrukcijos etapą atkarpoje nuo Vasario 16-osios gatvės iki Žvėryno tilto.

Seimo Antikorupcijos komisija prieš kelias savaites pradėjo aiškintis Gedimino prospekto rekonstrukcijos aplinkybes paaiškėjus, kad po ketverių metų naujai paklotos trinkelės ištrupėjo. Sostinės savivaldybės konservatoriai yra kreipęsi į Generalinę prokuratūrą, dėl to prašydami pradėti ikiteisminį tyrimą dėl turto iššvaistymo ir sukčiavimo.Vilniaus savivaldybės samdyti ekspertai konstatavo, jog Vilniaus Gedimino prospekto defektams, kurie susidarė dėl netinkamo projekto įgyvendinimo, ištaisyti reikės 10 mln. litų.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto laboratorijoje atlikus trinkelių tyrimus buvo pateiktos preliminarios išvados, kad Gedimino prospekto trinkelės yra nepakankamai atsparios šalčiui ir drėgmei, todėl nėra labai tinkamos Lietuvos klimatui.Prospekto renovacija kainavo daugiau nei 100 mln. litų, darbai vyko 2002–2008 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kirdeikietis

kirdeikietis portretas
paziurekit Rimeikos sveikatos kanclerio sodyboje Kirdeikiuose - ten per tvora gerai matos tokios plytos

Eugenijus

Eugenijus portretas
Matyt dar ne visi galai paslepti.

gebelsas

gebelsas portretas
na tai zinoma reikia uzslaptinti pas kokius isrinktuosius atsidure senos plyteles.... geda ane?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių