Quantcast

Nubausti Seimo nario būstą rekonstravę architektai

Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos (KPD) atestavimo komisija už grubius įstatymų pažeidimus rengiant Seimo nario Armino Lydekos palėpės rekonstravimą į du butus iš projekto vadovės Birutės Dedūrienės atėmė paminklosauginį atestatą.

B. Dedūrienė mažiausiai 3 metus negalės rengti kultūros vertybių restauravimo ir rekonstravimo projektų. Griežtu papeikimu taip pat nubausta ir KPD vyriausioji specialistė Laima Navickienė, kuri pažeisdama nustatytą tvarką suderino minėtą projektą.

Vykdant patikrinimą, pastebėta ir galimai neteisėta šalia esančio kito pastato palėpės rekonstrukcija, todėl atliekamas papildomas tyrimas. Tokių griežtų priemonių KPD ėmėsi todėl, kad rengiant ir derinant Seimo nario Armino Lydekos palėpės Vilniaus senamiestyje Žydų g. 4A rekonstravimo į du butus projektą buvo pažeidinėjami įstatymai.

Minėtas pastatas yra kultūros paveldo statinys, todėl jis priskiriamas ypatingų statinių kategorijai, kuriems taikoma kitokia projektų derinimo tvarka, nei paprastiems statiniams.

Pvz. jiems reikalinga paminklosauginė projekto dalis, kurioje būtų numatytos saugomų elementų apsaugos ir restauravimo priemonės. B. Dedūrienė, rengdama projektą, nesilaikė šių įprastų reikalavimų, o L.Navickienė nepastebėjo šios klaidos.

Todėl Vilniaus miesto nuolatinė statybos komisija, kurios pirmininkas yra Egidijus Dedūra, neteisėtai pasirinko supaprastintą projekto suderinimo tvarką, tarsi palėpė būtų naujame Vilniaus rajone, o ne kultūros vertybėje, esančioje Vilniaus senamiesčio centre. Tokiu būdu buvo pažeistas įstatymas ir statybos leidimas negalėjo būti išduotas.

Vilniaus apskrities viršininko administracija sustabdė minėtos palėpės rekonstravimą į du butus, nes kilo įtarimų, kad gali neatlaikyti suaižėjusi kultūros vertybės siena ir įpareigojo statytoją pašalinti projektinės dokumentacijos trūkumus.

KPD kreipėsi ir į Aplinkos ministeriją, prašydama sustabdyti atestato galiojimą minėtą projektą rengusiai firmai UAB ,,Renova“. Šiai firmai vadovauja A.Songaila, kurio rengtas viešbučio „Novotel“ projektas priešais Vyriausybės pastatą sukėlė visuomenės protestus dėl paminklosaugos reikalavimų neatitikimo.

Padarytus įstatymų pažeidimus, derinant minėtos palėpės įrengimo projektą bei išduodant leidimą, nustatė taip pat ir Valstybinė kultūros paveldo komisija, kuri yra Seimo, Respublikos Prezidento ir Vyriausybės ekspertas valstybinės nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos politikos klausimais.


Šiame straipsnyje: lydeka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių