Quantcast

Norite tapti seniūnaičiu? Pirmyn!

Jei turite noro aktyviai užsiimti bendruomenine veikla, į šį traukinį dar galite suspėti.

Kandidatuoti galite ir jūs

Prieš dvejus metus atsiradusios seniūnaitijos išsirinko ir savo seniūnaičius. Suėjus dvejiems kadencijos metams, šįmet birželį jau įvyko pirmasis naujų seniūnaičių rinkimo etapas. Per jį buvo išrinkta 110, o dabar – visą spalį, vykstant antrajam rinkimų etapui, – renkami 28 Vilniaus miesto seniūnaičiai.

"Lapkričio pradžioje susirinkusi komisija apibendrins rezultatus ir išrinks seniūnaičius", – sakė Verkių seniūnas Vaclavas Gulbinovičius.

Jei tai domina ir jus, į traukinį dar nepavėlavote, kaip sakė Vilniaus tarybos sekretorius Miroslavas Monkevičius. Pasak jo, galite nueiti į savo seniūniją, ten gausite parašų rinkimo lapus, o tada turėsite apklausti savo seniūnaitijos teritorijoje esančius kaimynus. Surinkę parašus lapus atiduoti turite per spalį.

"Gyventojai gali ne tik rinkti, bet ir patys kandidatuoti. Turite būti pilnametis, deklaravęs savo gyvenamąją vietą seniūnaitijos teritorijoje, turėti rinkimų teisę, mokėti valstybinę kalbą, turėti mažiausiai vidurinį išsilavinimą. Jeigu jums rūpi bendruomenės problemos, rūpesčiai, sprendimo būdai, jų ieškojimas, galite kandidatuoti ir paskatinti kitus", – teigė M.Monkevičius.

Nelikite abejingi

Neturintys minčių kelti savo ar kurio nors pažįstamo žmogaus kandidatūrą skatinami prisidėti prie balsavimo. Jis gali būti dvejopas. Jeigu seniūnaitijoje gyvena mažiau nei 500 žmonių, seniūnaičių rinkimas vyksta gyventojų susirinkime balsuojant už vieną ar kitą asmenį. Jei seniūnaitija didesnė, renkami seniūnaitijos gyventojų parašai.

"Kitaip tariant, tie keli kandidatai, kurie nusprendė, kad kandidatuoja, vaikšto ir renka gyventojų parašus. Visą parašų rinkimų tvarką ir konkrečius parašus prižiūri seniūnaičių rinkimo komisija, kuri yra patvirtinta savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu. Jie turi mėnesį, per kurį privalo surinkti parašus ir pristatyti seniūnaičių rinkimų komisijai. Ši suskaičiuoja, kiek kuris surinko parašų, ir daugiausia jų surinkęs kandidatas laikomas išrinktu", – rinkimų tvarką nupasakojo tarybos sekretorius.

Akys ir patarėjai

M.Monkevičius pridūrė, kad gyventojai kviečiami balsuoti, nes esą juk nuo mūsų pačių priklauso, kaip greitai susitvarkysime savo gyvenamąją aplinką. Pasak tarybos sekretoriaus, seniūnaitis yra tarsi tarpininkas tarp gyventojų ir seniūnų.

"Dabar seniūnijose liko vos po du žmones. Tai tie du žmonės – ką jie gali padaryti? O seniūnaičiai yra tarsi savo atstovaujamos teritorijos akys ir seniūno patarėjai", – jam pritarė ir Verkių seniūnas Vaclavas Gulbinovičius.

Į seniūnaičius kandidatus gali kelti ir nevyriausybinės organizacijos, asociacijos, įstaigų bei organizacijų kolektyvai, veikiantys seniūnaitijoje, patys gyventojai.

"Taigi natūralu, kad seniūnaitis tampa būtent jų atstovu. Su tuo susijusios ir seniūnaičių funkcijos: jie gali svarstyti, teikti pasiūlymą dėl seniūnijos veiklos programų, įvairių projektų, dėl metinės seniūno vertinimo ataskaitos, dėl įvairių šeimų ir vaikų teisių apsaugos jų teritorijoje, dėl laisvalaikio, poilsio organizavimo. Kitaip tariant, viskuo, kas vyksta seniūnaitijoje, seniūnaitis turi rūpintis, būti gyventojų atstovu ir padėti seniūnui spręsti tuos klausimus", – seniūnaičio funkcijas įvardijo M.Monkevičius.

Algos negauna, bet pinigus skirsto

Vilniaus mieste iš viso yra 21 seniūnija ir 166 seniūnaitijos. Seniūnai patys yra parengę kiekvienos seniūnijos seniūnaitijų sudarymo projektus. Kiek seniūnaitijų turi viena ar kita seniūnija, priklauso nuo seniūnijos dydžio.

Seniūnaičių pareigos yra visuomeninės. Bet pagal Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei miesto savivaldybės inicijuotą programą seniūnaitijų taryboms skiriamas tam tikras krepšelis. Šiems metams bendra suma Vilniaus miesto seniūnaitijoms siekė daugiau kaip 2 mln. litų. Kur tuos pinigus panaudoti, sprendžia pačios seniūnaitijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NESUPRANTU

NESUPRANTU portretas
o ką jie iš vis veikia???Ir seniūnai, ir seniūnaičiai ir seniūno pavaldiniai??Norėčiau, kad atsakytų EIGULIŲ SENIŪNIJA.

Rūta

Rūta  portretas
Seniūnaičiai turi būti renkami gyventojų susirinkime, slaptu balsavimu, o ne parenkami seniūnų, "slaptais biuleteniais", kaip yra dabar.

RE

RE portretas
Demokratijos parodija, bent jau Kaune...o kitur ko gero irgi ne kitaip.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių