Quantcast

Netrukus Vilniuje išaugs Vienybės medis

Jau liepos 6-ąją Lietuvos Tūkstantmečio dainų šventės „Amžių sutartinė“ metu Vilniaus Vingio parke bus atidengtas skulptoriaus Tado Gutausko ir architekto Rolando Paleko
monumentas Vienybės medis.
 
Įamžins tautos vienybę

Skulptūros Vienybės medis atidengimas – vienas svarbiausių Tūkstantmečio programos renginių. Pasak projekto autoriaus ir skulptoriaus Tado Gutausko, skulptūra skirta įamžinti Lietuvos vardo tūkstantmetį bei iškiliausias šalies vienybę stiprinusias asmenybes.

,,Man vis kildavo klausimas, kaip mes išlikome – tokia maža šalelė, tiek nedaug žmonių? Akivaizdu, kad turime palaikyti vieni kitus, nes kiekgi mūsų yra. Arba būsime vieningi ir kažką pasieksime, arba subyrėsime, žlugsime, pasiduosime, supirks mus po gabalėlį. Tik vieninga tauta gali būti stipri. Taip ir kilo mintis Tūkstantmetį susieti su mūsų vienybe, sukurti jos simbolį. Ne tik pasaulio lietuvių, bet ir visų tautybių žmonių, kurie čia gyvena, simbolį,” – apie idėją sukurti Vienybės medį pasakoja autorius.

Akulptūros aukštis sieks net 9 metrus. Pagrindinis iš akmens kuriamos skulptūros motyvas – verpstė.

,,Ilgai galvojome, koks turėtų būti Vienybės medžio motyvas – suprantamas tiek senajai kartai, tiek jaunimui, keliantis pasididžiavimą, persmelktas tautiškumo, tačiau tuo pat metu modernus, juk sukurtas 21-ame amžiuje. Išminties ieškojome autentiškoje mūsų liaudies kultūroje, kuri, pradedant monodinėmis dainomis ar sutartinėmis, baigiant liaudies medžio skulptūra ar tautiniais drabužiais, yra verta pačių skambiausių epitetų. Per daugelį metų stiprybės ir jėgos sėmėmės iš savo žmonių papročių, kultūros, tad kurdamas šią skulptūrą norėjau atsiremti į mūsų etnokultūros simboliką. Taip pasirinkau gyvybės medžio simbolį ir verpstės motyvą. Gyvybės medis ir verpstė su saulutėmis, šviesuliais yra ne tik lietuvių, tai – kosmologinis simbolis,” – mintimis dalinasi monumento kūrėjas.

Iškaltos tūkstantmečio iškiliausiųjų pavardės

Monumento centre – saulę primenančiame apskritime – jau yra iškalti reljefiniai įrašai su iškiliausių Tūkstantmečio asmenybių pavardėmis.

Asmenybės buvo renkamos beveik tris mėnesius. Pirminį pavardžių sąrašą atrinko ir pasiūlė Lietuvos mokslų akademija (LMA). Iš pasiūlytų pavardžių šimtą labiausiai Lietuvos vienybei nusipelniusių balsuodami turėjo galimybę rinkti žmonės.

Buvo galima ne tik balsuoti, bet ir pasiūlyti naujų, į LMA sudarytą sąrašą neįtrauktų asmenybių. Galimybė prisidėti prie projekto išreiškiant savo nuomonę sulaukė ypač didelio susidomėjimo – per šešias balsavimui skirtas savaites buvo atiduota beveik 30 000 balsų. Būtent balsavusiųjų dėka galutinis iškiliausiųjų sąrašas papildytas maestro Vytauto Kernagio, Stasio Lozoraičio ir Tėvo Stanislovo pavardėmis. Galutinį sprendimą dėl asmenybių šimtuko priėmė Ministro pirmininko A. Kubiliaus sudaryta speciali darbo grupė ir Lietuvos mokslų akademija.

Tai, jog Vienybės medyje atsirasiančias pavardes rinko ne tik istorikai, kiti mokslininkai, bet ir Lietuvos žmonės, skulptūros autorius Tadas Gutauskas ypač vertina.

Pasak jo, Vienybės medis – tai šių laikų žvilgsnis į praėjusį tūkstantmetį. ,,Jau dabar įsivaizduoju ateities kartas Vienybės medyje ieškančias vienos ar kitos asmenybės pavardės. Radę nežinomą pavardę,  jie tikrai kels klausimą, kas jis ar ji tokia. Tai bus proga dar kartą prisiminti savo šalies istoriją”, - mintimis dalinasi skulptorius.

Sujungs pasaulio lietuvius ir kitataučius

Vienybės medyje iškalamos žymiausiųjų Tūkstantmečio asmenybių pavardės - ne tik lietuvių. Taip pirmą kartą bus suvienyti įvairių tautų atstovai, gyvenę ir dirbę vardan Lietuvos: lenkai, rusai, žydai, totoriai, gudai ir kitų tautybių žmonės. ,,Siekėme sukurti ne tik pasaulio lietuvių, bet ir visų tautybių žmonių, kurie Lietuvoje gyvena, simbolį,” – pasakoja Vienybės medžio kūrėjas.

Tikimasi, kad skulptūra taps pasaulio lietuvių vienybės simboliu, harmoningai įsikomponuosiančiu lietuviškame peizaže bei parodysiančiu visų lietuvių siekį būti vieningiems: gyventi ir dirbti vardan Lietuvos.

Skulptūra Vienybės medis Vilniaus Vingio parke bus atidengta liepos 6 d. 16.30 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių