Quantcast

Netilpusiems į Vilniaus darželius – kiauras gelbėjimo ratas

Vaikų, kurie nuo ateinančio rugsėjo nepateks į darželį, Vilniuje šiuo metu – pusantro tūkstančio. Perskirstant šių metų sostinės biudžetą, papildomoms ikimokyklinėms ir priešmokyklinėms grupėms steigti atseikėta 2,2 mln. litų. Tačiau nuo neteisybės ši pinigų suma negelbsti.

Informaciją gavo ne visi

Besiskundžiančių mažamečių vaikų tėvelių netrūksta. Daugelis iš jų jaučiasi nepelnytai negavę vietos savo vaikui ir priekaištingomis žinutėmis miesto merą Artūrą Zuoką atakuoja net interneto erdvėje. Dalis dar kantriai tikisi informacijos iš miesto savivaldybės, tačiau žadėtų žinių sulaukia ne visi.

"Aš sausio mėnesį savo dukrą buvau užrašiusi į darželio eilę. Tačiau vėliau buvo problemų dėl vietos deklaracijos – keitėme gyvenamąją vietą, pakeitėme deklaraciją, viską formaliai sutvarkėme ir iš naujo į eilę vaiką užrašėme gegužės pabaigoje. Kadangi keitėsi rajonas, tad ir darželiai kiti. O dabar darželio išvis negauname", – skundėsi pusantrų metukų dukrą auginanti vilnietė Indrė.

Nors mama teigia, kad informaciją iš savivaldybės, kaip ir visi kiti tėveliai, turėjo gauti dar prieš savaitę ar dvi, iki šiol tylu. "Aš apskritai jokio pranešimo negavau, jokia informacija neatėjo. Bandžiau sekti informaciją ir interneto tinklalapyje, bet ten buvo parašyta, kad grupės dar sudaromos. Ir tiek. Net nežinau, kokia informacija kliautis... O žmonėms juk reikia į darbus išeiti, ne visi aukles išgali samdyti", – su liūdesiu kalbėjo viena pati mažametį vaiką auginanti vilnietė.

Pasak jos, miesto valdžia labiau linkusi diskutuoti su tais, kurie vaikus į darželio eilę užrašė nuo pat jų gimimo ar augina po kelis vaikus. Moteriai itin skaudus faktas, kad jos atvejis, kai ji viena augina vaiką, nors turėtų būti laikomas prioritetiniu, vertinamas atsainiai.

2,2 mln. litų nebūtinai išgelbės

Perskirstant Vilniaus miesto 2013 m. biudžetą, nuspręsta 2,2 mln. litų skirti būtent papildomoms ikimokyklinėms ir priešmokyklinėms grupėms steigti. Anot savivaldybės, ši suma turėtų būti panaudota įsigyjant darželinukų ir priešmokyklinukų ugdymui reikalingų priemonių, baldų, lovyčių, čiužinių. Taip pat dalis lėšų turėtų būti skiriama esamų patalpų remontui ir naujoms įrengti.
Šiuo metu labiausiai neaišku būtent dėl minėtų papildomų patalpų įrengimo. Nors savivaldybė teigia, kad nuo birželio jau įsteigta 20 papildomų įvairaus amžiaus darželinukų grupių, kai kurioms sostinėje esančioms priešmokyklinukų (6–7 metų) grupėms bus siūloma išsikelti į patalpas, esančias mokyklose šalia darželių. Šias patalpas numatoma sutvarkyti, pritaikyti vaikams ir apie galimybę į jas persikelti informuoti vaikų tėvelius.

Tiesa, tėveliai tokiam projektui dar turi pritarti. "Tuo atveju, jeigu tėveliai nesutiks išsikelti iš darželių ir savo atžalų leisti į naujai sutvarkytas patalpas mokyklose, šios bus paliktos mokyklų reikmėms", – sakė savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Džeraldas Dagys.

Tačiau, jo teigimu, priešmokyklinio ugdymo grupės ten bus steigiamos tik nuo 2014 m. rugsėjo 1 d., o kas bus jau šį rugsėjį, neaišku, nes siūlymas šiemet priešmokyklinio ugdymo grupėms persikelti į mokyklų patalpas yra tik rekomendacinio pobūdžio. Nuo kitų metų tai bus daroma vadovaujantis administracijos direktoriaus įsakymu pagal tarybos sprendimą.

"Priešmokyklinio ugdymo grupės mokyklose bus steigiamos tik pritarus bendruomenei. Apie tai kalbama bendruose susirinkimuose, kuriuose suteikiama visa informacija, vyksta atviros diskusijos su tėvais, mokyklos bendruomenės ir administracijos atstovais", – pasakojo Dž.Dagys.

Nuosavas darželis – juokų darbas?

Pusantro tūkstančio vilniečių negalės savo vaikų leisti į valstybinius darželius dėl vietų trūkumo. Tačiau kai kurie tėveliai į tokį darželį pakliūti net nenori ir iniciatyvos imasi patys.
Olga Binkevičienė įkūrė privatų darželį Lazdynų mikrorajone po to, kai nusprendė, kad nenori leisti savo vaiko nei į valstybinį, nei į jau veikiantį privatų darželį. "Savo vaikui neradau tinkamo valstybinio darželio. O gerų privačių darželių labai mažai. Tai todėl ir kilo idėja atidaryti gerą privatų darželį", – sakė ji. O.Binkevičienė nusprendė, kad valstybinis darželis jos vaikui yra netinkamas, po to, kai apsilankė keliuose iš jų. "Man nepatiko jų požiūris į vaiką. Aš mačiau labai daug valstybinių darželių, kur auklėtoja rėkia "Dabar niekas į mane nežiūri, visi piešia!". Aš nenorėčiau, kad mano vaikui taip sakytų", – teigė ji.

Norint įsteigti darželį reikia atitikti nemažai reikalavimų. Su vaikais gali dirbti tik kvalifikuoti darbuotojai. Pastatas, kuriame steigiamas darželis, turi atitikti visus higienos reikalavimus. Svarbi ne tik pastato būklė, bet net ir langai, darželio patalpose esantys baldai bei daugybė kitų aspektų. "Žinoma, yra ką veikti, bet kai laikaisi visų tų normų, tai ir gauni leidimą įsteigti darželį", – įsitikinusi O.Binkevičienė.

Jai pritaria ir "Šilagėlės darželių" direktorius Šarūnas Miculevičius. "Šilagėlės darželiai" neseniai atidarė jau trečią privatų darželį Žvėryne.

"Įsteigti darželį nesudėtinga, reikia turėti žinių, pinigų ir kantrybės. Taip, reikalavimų nemažai, bet iš esmės jie visi būtini civilizuotai veiklai vykdyti", – sakė direktorius.

Jis pridėjo, kad turint reikiamų žinių, kaip įsteigti darželį, tai galima padaryti per gana trumpą laiką. "Pasiruošti veiklai gali trukti nuo dviejų mėnesių iki kol baigsis entuziazmas. Kai reikia steigti ne pirmą darželį, sprendimai, leidimai, begalės smulkesnių ir stambesnių problemų išsprendžiama visai greitai", – tvirtino Š.Miculevičius.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovai teigia neturintys duomenų, kiek privačių darželių šiais metais atidaryta Vilniuje.


Savivaldybė manipuliuoja mamomis

Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio (NAMS) atstovė Rasa Paulavičienė ir toliau tvirtina, kad skelbiamas oficialus skaičius – 1,5 tūkst. – yra nesąmonė: miesto vaikams reikia kur kas daugiau vietų darželiuose. Ji taip pat tvirtino, jog savivaldybė skleidžia dezinformaciją, esą NAMS pritaria savivaldybės veiksmams, nors to niekada nebuvo.

Kaip socialiniame tinkle "Facebook" skelbia NAMS, pastaruoju metu iš piktų tėvelių sulaukia panašaus pobūdžio laiškų: "Kadangi tėvų forumas ir aktyvios mamos pritarė priešmokyklinukų iškėlimui į mokyklas, norėčiau sulaukti komentarų - kokie jūsų argumentai, kokius pliusus matote ir pan.

Mūsų darželio tėvų susirinkime dalyvavo ir savivaldybės atstovai - labai akcentavo šias dvi organizacijas kaip "labai už" šią "reformą". Vaikai buvo planuojami pradėti kelti į mokyklas nuo 2014m., tačiau savivaldybė nusprendė, kad vaikai turi būti keliami jau nuo šio rudens. Ar jūs manote, kad vaikai per mėnesį suspės psichologiškai pasiruošti tam, kad bus nebe daržely, o mokykloje? Patalpos priešmokyklinukams skiriamos apgailėtinos, nubraukiamas pietų miegas (Zuoko pažadais, kad bus lovos - netikiu, nes tų lovų mokykloj statyti nebus kur (patvirtino mokyklos direktorius) ir kiti dalykai, kurie iš esmės palies mūsų vaikus.

Tad labai nuoširdžiai tikiuosi, kad sulauksiu jūsų komentarų šiuo klausimu.

Oficialiai ir viešai informuojame, kad NAMS susilaikė nuo pritarimo darbo grupės eigoje iškeltai idėjai jau nuo šio rugsėjo iškelti priešmkokyklinukus iš darželių į mokyklas. Tokio sprendimo argumentai:
1. būtina nagrinėti kiekvienos mokyklos ir darželio atvejį apsisaugant nuo skubotų ir visuotinų sprendimų, nes yra mikrorajonų, kuriuose mokyklos yra perpildytos ar visiškai netinka šešemečių poreikiams;
2. būtina užtikrinti tėvams galimybę - laiką prisitaikyti prie pokyčių randant jų vaikui tinkamiausią ugdymo įstaigą ir paruošiant vaiką pereiti į naują aplinką (informuoti apie kitų mokslo metų pokyčius iš anksto);
3. būtina pilnai ir neatidėliotinai paviešinti planuojamų ir perkėlimui ruošiamų darželių bei mokyklų sąrašus;
4. būtina derinti su perkeliamo darželio tėvų komitetu patalpų ir paslaugų kokybės atitikimą vaikų poreikiams (užtikrinant vaikams galimybę miegoti dieną, žaisti atskiroje erdvėje, valgyti vietoje gaminamą kokybiška maistą, o tėvams laukti vaikų laukiamąjame.

Manome, kad savivaldybė nėra pakankamai pasiruošusi visiškai garantuoti šių išvardintų sąlygų, todėl susilaikome nuo pritarimo iki bus šios sąlygos užtikrintos".



NAUJAUSI KOMENTARAI

mociute

mociute portretas
Tik nesugalvokit vaiko vesti i privatu darzeli Silagele Silo gatveje.Mes jau pabandem, kas netikit -pabandykit.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių