Quantcast

Nesutariama, kas turi imtis Lukiškių aikštės atnaujinimo

  • Teksto dydis:

Vyriausybė yra užsibrėžusi iki 2018 metų sutvarkyti Lukiškių aikštę Vilniuje, tačiau keliolika metų neišsprendžiamas klausimas kol kas nejuda pirmyn, nesutariant, kas turėtų apsispręsti dėl parengtų projektų įgyvendinimo arba naujų konkursų skelbimo.

Vyriausybės kancleris teigia, kad aikšte turi rūpintis Kultūros ministerija. Kultūros ministras savo ruožtu laukia Vyriausybės kanceliarijos koordinavimo.

„Čia yra kultūros ministro kompetencijos klausimas - jie diskutuoja dėl to projekto idėjos, paties projekto. Iki Vyriausybės tų diskusijų nebuvo atėję, tikiuosi, kad jų nereikės“, - BNS sakė Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis.

Kultūros ministras Šarūnas Birutis teigia, už skirtingus Lukiškių aikštės sutvarkymo projektus atsakingos dvi ministerijos ir Vilniaus savivaldybė, todėl reikalingas Vyriausybės kanceliarijos koordinavimas.

„Pačios aikštės sutvarkymo konkursą padarė Aplinkos ministerija, yra laimėjęs Rolando Paleko projektas. Tada - dar Vilniaus miesto savivaldybė, kuri yra neatskiriamas žaidėjas. O Kultūros ministerija atsakinga už paties paminklo konkursą. Yra trys institucijos, todėl, be abejo, turi būti jungiančioji grandis, nes kuri yra viršesnė už kurią, kad galėtų vadovauti? Tai, matyt, todėl ir buvo Vyriausybės kanceliarija numatyta, kuri ir turėtų to jungiančio vaidmens imtis. Bet jei tai nevyksta - vadinasi, nevyksta. Aš galvojau, kad vyksta“, - sakė Š.Birutis.

Jis patikino dar kartą paraginsiantis Vyriausybės kanceliariją imtis projektų, kad iki 2018-ųjų, kai bus minimas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetis, viena didžiausių ir svarbiausių Lietuvos aikščių būtų sutvarkyta.

Š.Birutis taip pat negalėjo atsakyti, ar ketinama apsispręsti dėl naujų konkursų skelbimo, ar būtų įgyvendinami senieji - tai priklausytų nuo Vyriausybės apsisprendimo, kiek aikštės sutvarkymui būtų skiriama lėšų.

„Kaip suprantu, vien aplinkos sutvarkymo projektas gana brangus - ten yra dešimtys milijonų, paminklas, pats monumentas, galbūt, ne toks brangus. Iš kitos pusės, reikia be perstojo dirbti - matyt, nėra nei vienas, nei kitas projektas toks, kad būtų „vau“ ir visi pasakytų - na, super gerai padaryta. Gal taip ir nebus. Kritikos labai daug, bet mes kol kas geriau nesugebėjome padaryti. Gal dar reikia vėl grįžti ir paskelbti pasaulinį konkursą ir jei jau daryti, daryti gerai, arba palikti minimalų sutvarkymą. Manau, kad geriausia, jei tą visą darytų šimtmečio komisija - tada visos institucijos yra pajungiamos“, - svarstė ministras.

Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas nuo 1999 metų. Pernai buvo išrinktas nugalėtojas aikštės sutvarkymo pasiūlymui (projektas „Ramybė“), jame numatyta vieta žuvusiųjų už Lietuvos laisvę kovotojų atminimo įamžinimo monumentui. Taip pat pernai išrinktas Lietuvos laisvės kovotojų atminimo įamžinimo Lukiškių aikštėje Vilniuje konkurso nugalėtojas - projektas „Tautos dvasia“, simboliškai vaizduojantis skrendantį paukštį.

Lukiškių aikštė susiformavo XX amžiaus pradžioje. 1953 metais čia pastatytas paminklas bolševikų lyderiui Leninui, 1991 metais jis demontuotas. Nuo to laiko aikštė nebuvo iš esmės tvarkyta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių