Quantcast

Neįgalūs sostinės mero pažadai neįgaliesiems

Arba Vilniaus meras Artūras Zuokas šiek tiek pamelavo, arba jo pavedimų neįgyvendina savivaldybės valdininkai? Blogiausia, kad dėl to nukenčia viena jautriausių visuomenės grupių – neįgalieji.

Meras paskubėjo pasigirti

Daugiau nei prieš savaitę tiesioginiame radijo eteryje sostinės meras A.Zuokas tikino, kad jo vadovaujama savivaldybė kreipėsi į Susisiekimo ministeriją su klausimu dėl galimybės pakeisti Kelių eismo taisykles (KET) neįgaliųjų naudai. Meras tvirtino siekiantis, kad neįgalieji galėtų važiuoti autobusams skirtomis juostomis. Poelgis pagirtinas, tačiau gaila, kad jo nebuvo.

Į radijo eterį skambinęs neįgalus miestietis Antanas į merą kreipėsi tokiu klausimu: "Aš esu neįgalus ir yra labai daug neįgaliųjų, važinėjančių vežimėliuose. Mano prašymas būtų, kad neįgaliesiems būtų leista važiuoti juosta, kuria važiuoja ir viešasis transportas. Neįgaliajam labai sunku pasiekti stotelę, jei jis su vežimėliu. O nuo stotelės dar reikia kur nors privažiuoti. Kadangi degalai labai brangūs, galėtumėte priimti taisykles, kad neįgalieji galėtų važiuoti šia juosta."

Į klausimą A.Zuokas atsakė pritariamai ir tikino, kad jau yra pradėjęs tuo rūpintis: "Ir anksčiau į mus yra kreipęsi su tokiais pasiūlymais. Deja, kol kas nėra tokios galimybės, nes tokią išimtį turi numatyti KET. Tačiau savivaldybė jau kreipėsi į Susisiekimo ministeriją, ir tikimės, kad ministerija įvertins šį prašymą. Patikrins jį saugaus eismo požiūriu, patikslins KET ir šiomis kelių eismo juostomis galėtų važiuoti žmonės, turintys negalią."

Tačiau "Vilniaus dienai" Susisiekimo ministerija pateikė atsakymą, neatitinkantį A.Zuoko žodžių: "Informuojame, kad Susisiekimo ministerija nėra gavusi Vilniaus miesto mero kreipimosi minėtu klausimu."

Nieko keisti nežada

Susisiekimo ministerijos specialistų teigimu, dėl A juostų (autobusams skirtų juostų gatvėse) ženklinimo sprendimus priima kelio savininkas, šiuo atveju – Vilniaus miesto savivaldybė. Taip pat buvo paaiškinta, kad Vilniaus miesto savivaldybės specialistai, teikdami siūlymus dėl A juostų ženklinimo, patys turi įvertinti visas aplinkybes, t. y. transporto srautus, gatvių ypatybes ir kitus niuansus, todėl gali nuspręsti skirtingai žymėti A juostas.

Kaip ir visuose kituose miestuose, Vilniuje pagal KET nuostatas vairuotojams leidžiama važiuoti 4+ pažymėtomis juostomis, jeigu automobilyje yra keturi ir daugiau asmenų, taip pat leidžiama dviračiams bei mopedams važiuoti A simboliu pažymėtomis juostomis. Elektromobilius vairuojantys asmenys autobusų juostomis turi teisę važiuoti tik tada, kai A juostos pažymėtos ir specialiu elektromobilio simboliu.

Vis dėlto meras nesuklydo dėl vieno – pagal KET nuostatas neįgaliesiems važiuoti A juostomis draudžiama, ir kol kas Susisiekimo ministerija nesiruošia daryti kokių nors pakeitimų.

Kaip į sieną

Pasak neįgaliųjų atstovų, tai ne pirmas kartas, kai savivaldybės vadovai jiems ką nors pažada, o paskui pamiršta.

"Mes kreipėmės į merą, kad neįgaliųjų draugijoms išduotų specialias korteles. Kadangi mes atstovaujame neįgaliesiems, norėjome organizacijai parūpinti kortelių, kurios suteiktų leidimą sustoti bet kur, kur neįgaliesiems patogu išlipti. Kortelės nebuvo išduotos", – teigė Vilniaus miesto neįgaliųjų draugijos vadovė Jadvyga Rasovskaja.

Ji taip pat prisiminė, kad Vilniaus neįgaliųjų organizacijų forume buvo kreiptasi į savivaldybę dėl transporto stovėjimo, dėl poliklinikų ir kitų šiai jautriai visuomenės grupei svarbių dalykų.
"Mums buvo pažadėta, kad apsvarstys, bet taip jokio sprendimo ir nesulaukėme", – nusivylusi kalbėjo J.Rasovskaja.

Įdomu ir tai, kad pati Vilniaus miesto savivaldybė "Vilniaus dienos" klausimus, susijusius su šia tema, buvo linkusi ignoruoti ir oficialaus atsakymo dėl mero ketinimų padėti neįgaliesiems nepateikė.

Savivaldybė nerado laiko per daugiau nei savaitę atsakyti į šiuos klausimus:

Mieste gyvenantys neįgalieji yra sunerimę dėl eismo taisyklių. Neįgalieji klausia, kodėl jiems negalima važiuoti, pavyzdžiui, autobusams skirta eismo juosta?

A.Zuokas viešai sakė, kad kreipėsi į Susisiekimo ministeriją su tokiu paklausimu. Gal galėtumėte patikslinti, kada ir koks paklausimas buvo jiems nusiųstas?

Ar dažnai savivaldybė gauna skundų dėl eismo Vilniaus gatvėse iš neįgaliųjų? Kiek tokių skundų ar prašymų esate gavę?

Kaip reaguoja meras ir kokius konkrečius pasiūlymus yra pateikęs ar teiks Susisiekimo ministerijai, kuri galėtų inicijuoti įstatymų pataisas?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių