Quantcast

Neeiliniam homoseksualų šou pasirengė abi pusės

"Demokratija nereiškia paprasčiausio daugumos požiūrio viešpatavimo", – tokiu motyvu teismas leido šeštadienį eitynių "Už lygybę" dalyviams žygiuoti centrine sostinės gatve. Tačiau eitynių priešininkai nurimti neketina – vieni kovoti žada žodžiais bei maldomis, kiti neatmeta ir smurto galimybės.

P.Gražulis: už save neatsakau

Antradienį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas padėjo tašką septynis mėnesius trukusioje savivaldybės ir Lietuvos gėjų lygos (LGL) kovoje dėl eitynių vietos. Teismo sprendimas galutinis ir neskundžiamas: seksualinės mažumos ir jas palaikantys asmenys galės žygiuoti Gedimino prospektu.

Policijos pajėgos 800 eitynių dalyvių apsaugoti telkiamos tikriausiai ne be reikalo. Kaip ir per pirmąsias tokias eitynes 2010 m. gegužę, "homoseksualizmo propagandos" priešininkai ketina išaiškinti visuomenei savo tiesą.

Iš karto po teismo sprendimo džiaugdamasis pergale LGL vadovas Vladimiras Simonko sakė į eitynes nekviečiantis tik vienintelio asmens – parlamentaro Petro Gražulio, mes šis ir šiaip visuomet atvyksta. Seimo narys patvirtino eitynėse pasirodysiantis, maža to, neatmetė galįs ir nusižengti įstatymams. P.Gražulis sakė nesigailintis, kad per pirmąsias eitynes šoko per eitynių dalyvius saugojusią tvorą. Tai jis vadina "Konstitucijos nuostatų vykdymu".

"Aš tikrai už savo veiksmus galiu ir neatsakyt. Aš tikrai nesigailiu dėl to, ką praeitą kartą padariau, ir dabar, jeigu peržengsiu įstatymo ribas, nesigailiu, nes aš įvykdysiu Konstitucijos patvirtintas nuostatas. Ginsiu tai, ką sako Konstitucijos 38 straipsnis: valstybės pagrindas yra šeima, o šeima – tai tėvystė, motinystė bei vaikystė, ir jas saugo valstybė. Ir aną kartą, kai peršokau per tą tvorą, suprantat, man buvo šokas, kai atvažiavau į Vilnių ir pamačiau, kad visas Vilnius aptvertas ir šita niekšybė saugojama labiau negu Romos popiežius", – su užsidegimu kalbėjo parlamentaras.

P.Gražulis sakė dar nesugalvojęs plano, kaip išreikš savo nepasitenkinimą seksualinėmis mažumomis, šiuo metu jam esą "trūksta žodžių".

A.Svarinskas eitynes vaikys maldomis

Monsinjoras Alfonsas Svarinskas nepasitenkinimą eitynėmis vėl ketina išreikšti geriausiai jam suprantamu būdu – malda. Prie Vilniaus arkikatedros su būreliu žmonių dvasininkas meldėsi ir prieš trejus metus. Lygiai tokią pačią akciją jis ketina surengti ir šeštadienį. A.Svarinskas sakė pasimokęs iš pirmo karto ir dabar melstis kviečia likus 15 minučių iki eitynių "Už lygybę" pradžios, kad akciją spėtų įamžinti daugiau žiniasklaidos atstovų. Monsinjoras parašė ir kreipimąsi į Lietuvos žmones, kuriame seksualines mažumas įvardijo kaip "priešą".

"Melsiuos – daugiau nieko negalim. Parašiau du straipsnius, tokius nelabai gerus, piktus, bet jeigu neturit drąsos, tai užleiskit vietą kitiems – taip Lietuvos valdžiai parašiau", – sakė A.Svarinskas.

Monsinjoras pasiguodė, kad, kaip ir praėjusį kartą, surengti akciją pačioje šventovėje jam nebus leista.

"Neįleido į Katedrą, manau, ir šiemet neįleis. Derinau su vyskupais, bet nieko neišėjo. Jeigu jie pasiūlys, tai pasiūlys, bet manau, kad nepasiūlys, visi pilni baimės", – aiškino dvasininkas.

J.Panka: nežinau, ar kontaktas jiems patiks

Savaitraščio kalbintas Lietuvos tautinio jaunimo sąjungos (LTJS) pirmininkas Julius Panka sakė, kad šį savaitgalį dauguma sąjungos narių stovyklaus Dieveniškėse, tad eitynių iš arti nestebės. Tačiau jis pats esą atvyks ir "vienaip ar kitaip" tarp protestuojančiųjų sudalyvaus. J.Panka aiškino negirdėjęs, kad šeštadienį būtų vykdoma kokia nors eitynių "kontrakcija", tad tikriausiai, anot jo, įstatymo ribos neturėtų būti peržengtos. LTJS pirmininkas tikino smurto nepropaguojantis, tačiau kaip pasmerkti eitynių dalyvius – esą kiekvieno asmeninis reikalas.

"Kaip organizacija tikrai neketinam nieko daryti, nei kaip LTJS, nei kaip politinė partija Tautininkų sąjunga. O fiziniai žmonės, individualiai... Na, aš esu pasisakantis prieš smurtą žmogus ir manau, kad kartais užtenka žvilgsnio į žmogų, kuris ne taip elgiasi ir ne tokias vertybes demonstruoja. Ir normaliu atveju jis turėtų pamatyti tą žvilgsnį. Jei tokių žvilgsnių bus ne šimtas ir ne du šimtai, tada galim tikėtis kokios nors reakcijos. Aš labai linkėčiau, kad šitos eitynės būtų paskutinės Lietuvos istorijoj ir daugiau apie tokius dalykus net kalbama nebūtų", – dėstė J.Panka.

Paklaustas, ar visgi smurtas Gedimino prospekte gali prasiveržti, J.Panka tikino, esą visuomenėje yra žmonių, santykius besiaiškinančių ne žodžiais, o veiksmais, todėl tenka pripažinti, kad tikėtis galima visko. Taigi, jis leido suprasti, kad seksualinėms mažumoms derėtų pasisaugoti.

"Teismo sprendime lyg ir buvo užsiminta, kad neturėtų būti tvorų, nes teismas iš pareiškėjų skundų konstatavo, jog nėra girdėjęs tokio dalyko, kad nebus leidžiama kitoms visuomenės grupėms dalyvauti <...>. Ir galų gale homoseksualų aktyvistai nori eiti į visuomenę. Tai jie patys turėtų būti suinteresuoti kontaktu su visuomene, tik aš nežinau, ar tas kontaktas jiems labai patiks", – ironiškai kalbėjo J.Panka.

S.Buškevičius: tai – pagydoma liga

Į sostinę šeštadienį ketina atvažiuoti ir Kauno miesto savivaldybės tarybos narys, mero pavaduotojas Stanislovas Buškevičius. Už tradicinę šeimą nuolat viešumoje pasisakantis politikas taip pat sakė dar nesugalvojęs protesto formos, tačiau savo pasaulėžiūrą išsakys. Kaip visuomet, S.Buškevičius homoseksualumą vadino iškrypimu ir prieš jaunimą nukreipta propaganda.

Į Vilnių atvyks vienas ar su kitais partijos "Jaunoji Lietuva" nariais, politikas neatskleidė. Tai esą – kiekvieno sąžinės reikalas.

Politikas pademonstravo savo žinias ir paaiškino, kad homoseksualumą esą toleruoja vos 5 proc. pasaulio valstybių. Taip pat, S.Buškevičiaus žiniomis, homoseksualumas yra "lengvai išgydoma užkrečiama liga". Tačiau, paklaustas apie gydymo metodus ir ar pažįsta tokių "pasveikusių", politikas tik juokėsi.

"Beje, labai lengvai gydoma liga. Ne vienas ir ne du, internete pilna atvejų, yra net skaičiai pateikti, kiek yra išgydytų. Negimstama, o tampama, reikia dar vieną dalyką žinoti, dėl ko šitie paradai visi daromi, tokiais tampama, išmokoma, tad ir pagydoma", – tikino Kauno mero pavaduotojas.

Dar S.Buškevičius atskleidė, kad homoseksualūs asmenys buvo viena priežasčių, dėl kurių kadaise žlugo Romos imperija.

Siekia išreikšti pilietinę poziciją

O pergalę dėl eitynių vietos prieš miesto valdžią pasiekusi LGL tikina, kad vienintelis šių eitynių tikslas, kaip ir kitų socialinių grupių, – parodyti savo pilietinę poziciją.

"Sakykit, koks buvo socialdemokratų tikslas, kai jie žygiavo nuo Seimo per Gedimino prospektą? Turbūt tai buvo graži tradicija, kuri tęsiasi, ir niekas neuždavė klausimo, ko jie ten vaikšto. Kodėl šį klausimą nuolat užduoda mums? Aš kalbu apie tai, kad tai tapo tradicija ir leiskite, tiksliau, mums jau leido žygiuoti ten, kur žygiuoja kitos socialinės grupės, – sakė LGL vadovas V.Simonko ir pridūrė: – Nenorime išsiskirti tuo, kad vieniems duodama viena vieta, o kitus siunčia į paupį. Taigi tikslas toks, kad norime atkreipti visuomenės dėmesį, norime tų pačių teisių ir norime būti matomi bei girdimi."

Rinktis į šeštadienį vyksiančias eitynes planuojama 12 val. Gedimino prospekto pradžioje. Susirinkusiems bus dalijama atributika – spalvingos vėliavėlės, marškinėliai – ir visi galės prisijungti prie kolonos, kaip sakė V.Simonko.

"Bus galima prisijungti ir prie autobusų, kuriuose gros muzika. Kiti galės nešti 30 m vaivorykštės vėliavą. Ši kolona 13 val. pajudės Lukiškių aikštės link. Ten bus sumontuota didelė scena, kurioje bus sakomos įvairios kalbos lietuvių ir anglų kalbomis. 16 val. visi turėsime išsiskirstyti", – trumpai eitynių eigą nupasakojo vienas jų organizatorių.

Į renginį atvyks nemažai svečių iš ES šalių, įvairių tarptautinių žmogaus teisių organizacijų, Europos Parlamento narių, LGL partnerių iš Estijos, Latvijos, Lenkijos.
"Manau, šį kartą vietos publikos ir palaikančių bus kur kas daugiau, nei rengiant pirmas eitynes. Planuojame, kad tai bus didelis, spalvingas ir taikus renginys", – teigė V.Simonko.

Ginčai dėl eitynių reklamos

Daug klausimų, diskusijų ir nepasitenkinimo visuomenėje sukėlusios eitynės buvo sulaukusios ir priešiškos vaizdinės reakcijos. Praėjusį savaitgalį miesto centre buvo pastebėti plakatai, kuriuose vaizduojamas raudonai perbrauktas lytiškai santykiaujančių vyrų ženklas. V.Simonko, paklaustas, ar nepritaria kai kurių eitynėse nenorėjusių dalyvauti homoseksualų nuomonei, kad šios eitynės gali tik pakurstyti homofobiją, teigė, jog tokiu atveju tai bus pirmas kartas, kai socialinė reklama naudojama neapykantai kurstyti.

"Tai, ką mes darome, yra įprasta socialinė reklama. O jei ji kursto tokius dalykus, tai rodo, kad visuomenei reikia trigubai daugiau tokios reklamos, ir tikimės, jog Vyriausybė kitąmet skirs nemažai lėšų didesnei reklamai. Gal tada visuomenė sugebės priimti visą informaciją, kuri yra prieinama. Mes nedarome nieko tokio, ko nebuvo daroma prieš tai", – apie eitynes aiškino LGL vadovas.

Ruošiantis eitynėms buvo siekiama, kad per Lietuvos televiziją būtų transliuojami vaizdo klipai, kuriuose kalbama apie LGL renginį, tolerancijos ir įvairovės idėjas. Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT) priėmė sprendimą riboti vaizdo klipus, kuriais reklamuojamos seksualinių mažumų eitynės. LRT vieną vaizdo klipą siūlė pažymėti ženklu S, kuris reiškia, kad jis skirtas tik suaugusiesiems, ir rodyti tik po 23 val. Kitą vaizdo klipą, kuriame kalbama, kaip teigė LGL, "apie tolerancijos ir įvairovės idėjas", LRT būtų leidusi rodyti tik nuo 21 val. ir pažymėtą ženklu N-14.

LRT administracija rėmėsi Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymu, nurodančiu riboti informaciją, "kuria niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Konstitucijoje ir Civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata". Su jų teiginiais nesutikusi LGL tokį LRT sprendimą apskundė Žurnalistų etikos inspektorei. Kol kas, kaip sakė V.Simonko, tebelaukiama atsakymo. Taigi reklama nacionalinio transliuotojo eteryje taip ir nepasirodė, tiesa, ją sutiko rodyti viena komercinių televizijų.

R.Žilinskas atsitraukia

Šį kartą eitynėse nedalyvaus savo lytinės orientacijos jau seniai neslepiantis Seimo narys Rokas Žilinskas. Jis savo mintis ir nuomonę surašęs juodu ant balto ir nebenorėdamas kartotis, savaitraščiui tepasakė: "Dėl savęs galiu pasakyti tik kad apsieis paradas be manęs, o aš – be parado. Gedimino prospektu vaikštau dvidešimt kartų per dieną, jau visi mane pažįsta, tai aš jums jau esu ir vėliava, ir paradas. O jie tegul sau žygiuoja."

Jis trumpai atsakė į klausimą, kaip vertina, kad tokios eitynės apskritai rengiamos.

"Manau, ir vienoje barikadų pusėje, ir kitoje visi iš tiesų yra bjauriai apsimelavę", – sakė R.Žilinskas, kalbėdamas apie tuos, kuriems trūksta tolerancijos kitų atžvilgiu, ir pačius LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų) bendruomenei priklausančius žmones, kurie garsiai reiškiasi ten, kur nederėtų, o esant priešingai situacijai patys išsigąsta tvirtai ginti savo įsitikinimus.

Tačiau, kaip jau minėta, eitynių aplenkti neketina Seimo narys P.Gražulis. Ar nesibaimina eitynių organizatoriai, kad nekviesti svečiai gali sukelti neramumų?

"Aš jo nebijau. Jo turėtų bijoti policija, nes jai reikės valdyti šį netramdomą žmogų. Ką aš galiu padaryti, jeigu Seimas nerado drąsos atiduoti jo į teisingumo rankas, – kiek pamenu, policija norėjo iškelti baudžiamąją bylą, bet Seimas neatidavė pono Gražulio į teisingumo rankas. Kadangi pamokos nebuvo, vadinasi, Seimas pritarė tokiems veiksmams. Ir nenustebsiu, jei panašus atvejis pasikartos. Bet kalbėsime su policija, reikia ką nors daryti su šituo žmogumi", – sakė LGL vadovas.

Prisideda paroda ir filmais

Pačios eitynės "Už lygybę" vyks šeštadienį, tačiau jau antradienio vakarą Šiuolaikinio meno centre buvo atidaryta paroda "Nuo sutemų iki aušros. 20 LGBT laisvės metų Lietuvoje", kuri laikoma pirmu oficialiu eitynių renginiu.

Tai pirma queer (ši sąvoka vartojama bet kokiam elgesiui arba tapatybei, kuri neatitinka tradicinio modelio, apibrėžti) istorijai ir kultūrai skirta paroda Lietuvoje, kurioje atsispindi svarbiausi LGBT bendruomenės ir queer meno įvykiai nuo 1993 iki 2013-ųjų. Paroda veiks iki rugpjūčio 6 d.

Šeštadienio renginį papildyti istorijomis ir pasakojimais, kurie, pasak organizatorių, veiksmingiau nei kas kitas keičia stereotipus, skatina supratimą ir solidarumą bei įkvepia pokyčiams, nutarė ir LGBT filmų festivalio "Kitoks kinas" rengėjai. Liepos 25–31 d. vyksiančiame antrajame festivalyje "Skalvijos" kino teatre bus parodyta 18 vaidybinių ir dokumentinių filmų, kuriuos žiūrovai galės išvysti nemokamai.

Kaip sakė festivalio programos koordinatorius Augustas Čičelis, "Kitoks kinas" skirtas tiek LGBT bendruomenei, tiek visiems žmonėms, kurie myli, pyksta, kovoja ir siekia suprasti save bei supantį pasaulį.


Renatas Požėla
Policijos generalinio komisaro pavaduotojas

Pavyko susitarti su renginio organizatoriais dėl saugumo, kad eitynės prasidės ne nuo pat Katedros aikštės, bet šiek tiek toliau – nuo Totorių gatvės. Taip pat bus ribojamas eismas tam tikrose gatvėse, o visą aktualią informaciją bus galima rasti policijos tinklalapyje www.policija.lt.

Organizatoriai kalbėjo, jog šitas renginys yra atviras visiems miestiečiams ir miesto svečiams, tai sutarėm taip, kad visi norintys prisijungti prie eitynių galės tai padaryti V.Kudirkos aikštėje. O paskui, kai kolona judės, sutarta, kad nebūtų pašalinių asmenų prisijungimo.

Kokiomis konkrečiomis priemonėmis bus užtikrinamas saugumas, iki renginio pradžios nenorėčiau kalbėti, tai vėlgi policijos taktikos dalykas. Bus Vilniaus apskrities policijos vadovo įsakymas, kuriuo remiantis bus įrengti mobilūs patikros postai, juose pasirinktinai bus tikrinami ateinantys į renginį asmenys. Radus draudžiamų daiktų ar šiaip konstatavus Susirinkimų įstatymo pažeidimus, jų atžvilgiu bus taikomos tam tikros priemonės.

Esame numatę atitinkamas priemones ir pajėgas. Dabar vyksta intensyvūs namų darbai, dirbama prie informacijos, erdvės stebėsenos. Bandoma dirbti ir su asmenimis, kurie gali kelti grėsmę. Pavardžių nenoriu sakyti, bet turime asmenų, kurie yra mūsų akiratyje, ir laikydamiesi policijos veiklos įstatymo bandome atlikti tam tikrą prevencinį darbą. O kaip pavyks, bus matyti šeštadienį.

Bus ribojamas eismas

Siekiant sklandžios eitynių eigos, šeštadienį Lukiškių aikštės prieigose nuo ankstaus ryto bus įrengtos tvoros. Jos bus išvežtos iškart pasibaigus eitynėms.

Šeštadienį nuo 6 iki 16 val. bus draudžiama statyti transporto priemones Vasario 16-osios gatvės ruože nuo A.Goštauto gatvės iki Gedimino prospekto.

Bus pastatyti laikini draudžiamieji ir informaciniai kelio ženklai prie įvažiavimo į Lukiškių gatvę iš J.Tumo-Vaižganto gatvės, taip pat prie įvažiavimo į Šermukšnių gatvę iš A.Jakšto gatvės, prie įvažiavimo į Gedimino prospektą iš V.Kudirkos gatvės.

Eitynės "Už lygybę" vyks nuo 13 iki 16 val. Gedimino prospekte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau

manau portretas
kad tie, kas pritaria šiai lytinės orientacijos pakraipai, mažų mažiausiai yra nusistatę prieš Lietuvos tautos gausėjimą, ir tuo pačiu yra tos tautos priešai. Nes, kaip gi kitaip galima suprasti žvygavimą TV ir "mirtinus" išpuolius TV laidose prieš normalios lytinės orientacijos gynėjus? Būkite kuo tik norite, bet neagituokite už savo gyvenimo būdą (ir tuo pačiu padidintą riziką susirgti AIDS ar pasigauti ŽIV). Pasaulyje milijonai pavyzdžių, kai iš gero gyvenimo, jau nebeturėdami kaip ganytis savo kiauliškuose tvartuose, galą gavo roko ar kitokio plauko žvaigždės.taigi, palikite mūsų vaikus ramybėje, nes mes esame didesnė jėga, nei nukrypę negeranoriški homikai.

pulinys

pulinys portretas
lietuva labai maza ir reikia kovot uz kiekviena gimusi vaika,kad neisnyktumem kaip valstybe! kiekvienas pasisakantis uz iskrypeliska seima,yra salies priesas!politikas pritariantis jiems yra tautos priesas!kiek turim priesu tokioj mazoj valstybelej? simonko net nelietuvis...ar tiek geju susirinko sausio 13 nakti 1991 nakti?

leo

leo portretas
leo
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių