Quantcast

Neduokite elgetaujantiems vaikams pinigų!

Socialiniai darbuotojai įspėja, kad išmaldos prašantiems vaikams duodami pinigų mes skatiname juos giliau klimpti į liūną. Norėdama iš tiesų padėti, visuomenė turėtų apie pastebėtą elgetaujantį vaiką pranešti socialiniams darbuotojams telefonu 1648.

Elgetavimas virsta gyvenimo būdu

Vilniaus miesto savivaldybės, Vaiko teisių apsaugos kontrolės bei Vilniaus apskrities policijos komisariato atliktas tyrimas parodė, kad sostinės gatvėse elgetauja apie 10 vaikų, o valkataujančiųjų yra apie 200. Spėjama, kad sunkmečiu elgetaujančių bei valkataujančių vaikų skaičius gali tik didėti. Beje, skaičiai nėra tikslūs, nes visų susijusių tarnybų specialistai tikino susidurią su sunkimais identifikuojant tokius nepilnamečius.

Visgi jie paprastai būriuojasi  prekybos centruose, turgavietėse, centrinėje miesto dalyje, stoties rajone. Ne visus vaikus prašyti išmaldos verčia skurdas. Didžioji dalis valkataujančiųjų pinigų prašo alkoholiui, narkotinėms medžiagoms, rūkalams ir pramogoms. Atliktas tyrimas atskleidė, kad išmaldos prašantysis per dieną iš praeivių, turistų surenka 20-100 litų. Vidutinis vaiko dienos uždarbis siekia apie 50 litų. 

„Prieš duodama išmaldą visuomenė turėtų žinoti, kad ne visi vaikai neturi ko valgyti. Mūsų tyrimai rodo ir tarptautinių organizacijų specialistai pastebi, kad didžioji dalis vaikų tiesiog nori pasipinigauti. Uždirbdami iki 100 litų per dieną tokie vaikai tampa priklausomi nuo gatvės. Ši priklausomybė niekio nesiskiria nuo priklausomybės narkotikams ar azartiniams žaidimams. Labai svarbu užkirsti kelią laiku, kad valkatavimas netaptų vaiko gyvenimo būdu“, - įspėjo Vaiko teisų apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė.

Prašo visuomenės pagalbos

Visų trijų tyrimą atlikusių institucijų vadovai pabrėžia, kad visuomenės vaidmuo identifikuojant elgetaujančius bei valkataujančius vaikus labai svarbus. Gyventojai, pastebėję išmaldos prašantį nepilnametį, privalo kuo skubiau apie tai pranešti atitinkamoms tarnyboms arba skambinti telefonu 1648. Kiti kontaktiniai specialistų telefonų numeriai bus nurodyti ant socialinių plakatų, kurie artimiausiu metu pasklis sostinės gatvėse.

Tik atvykę specialistai išsiaiškins, kokios priežastys išstūmė vaiką į gatvę ir suteiks reikiamą pagalbą. Mat, tyrimo duomenimis, didžioji dalis valkataujančių ar elgetaujančių vaikų yra iš socialinei rizikos grupei priskiriamų šeimų. Apie pusę jų į gatvę išveja skurdas. Ketvirtadalis nepilnamečių kenčia nuo smurto šeimose, dažną juos patys tėvai verčia dirbti. Nė vienas jų nežino, kur gali kreiptis iškilus sunkumams, kas galėtų suteikti psichologinę pagalbą ar padėtų kovoti su priklausomybe nuo narkotikų.

Gavę informaciją apie elgetaujantį vaiką specialistai jį identifikuoja, išsiaiškina, kokios jo elgetavimo priežastys. Savivaldybės socialiniai darbuotojai kreipiasi į vaiko šeimą, teikia jai psichologinė pagalbą, sudaro veiksmų planą, kaip galima vaiką  ištraukti iš gatvės, sugrąžinti jį į mokyklą, padėti gyventi jam pagal visuomenei priimtinas taisykles.  Esant poreikiui, nepilnametis gali būti apgyvendinamas vaikų globos namuose „Gilė“.

Rengs kovos su elgetavimu planą

Laukdamos visuomenės pagalbos už vaiko teisių gynimą ir socializaciją atsakingos institucijos susibūrė į darbo grupę. Ją sudaro Vilniaus miesto savivaldybės socialiniai darbuotojai, vaiko teisių apsaugos kontrolės atstovai bei Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai. Jie per mėnesį ketina parengti veiksmų planą, kaip mažinti Vilniaus gatvėse elgetaujančių ir valkataujančių vaikų skaičių.

Visų institucijų vadovai pabrėžė, kad sprendžiant tokias problemas būtina glaudžiau bendradarbiauti tarpusavyje. Mat pavieniui visų institucijų veiklos sferos gana ribotos. Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas atkreipė dėmesį, kad policija neturi galimybių, kaip grąžinti identifikuotą elgetaujantį vaiką į normalų gyvenimą. 

„Policija susiduria su vaikais, kurie daro nusikalstamas veikas gatvėje. Mes, aišku, reaguojame, bandome dirbti su jų tėvais, bet vien tik policinės, baudžiamosios priemonės, neveiksmingos. Piniginėmis baudomis bausti tėvus lengviausia, bet čia tik fakto užfiksavimas, kad vaikas elgiasi nederamai. Jei tėvai nesirūpina savo vaikais – rezultatas apskritai niekinis. O atradus tokius vaikus iš vaikų ar globos namų, net neturime priemonių, kurias būtų galima pritaikyti. Tokiems vaikams, jų šeimoms turi būti suteikiama speciali pagalba, konsultacijos“, - sakė K.Lančinskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių