Quantcast

Naujasis Vilniaus meras - R.Alekna (papildyta, V.Navicko komentaras)

Perversmas Vilniaus valdžioje įvyko: Vilių Navicką Vilniaus mero poste keičia Raimundas Alekna.

V.Navickas įteikė atsistatydinimo pareiškimą sostinės tarybai. Už mero atsistatydinimą balsavo absoliuti dauguma miesto tarybos narių – 42 iš 44. Už R.Aleknos kandidatūrą pasisakė mažiau sostinės politikų, tačiau balsų naujo mero išrinkimui pakako.

Meras į tarybos posėdį atėjo gerai nusiteikęs, šypsodamasis ir laidydamas juokelius. Posėdyje dalyvavo 44 tarybos nariai iš 51.

Papildomo klausimo neprireikė

„Laužo mano sudeginimui kurti nereikia“, - pradėdamas posėdį sakė V.Navickas. Taip jis reagavo į vicemero Gintauto Babravičiaus priekaištus, mat meras į darbotvarkę neįtraukė klausimo dėl savo atstatydinimo, o paliko tik klausimą dėl savo atsistatydinimo. Kaip jau skelbėme, valdantieji baiminosi, jog V.Navickas atsiims savo atsistatydinimo pareiškimą. Kadangi reikalavimas įtraukti papildomą klausimą buvo pateiktas likus mažiau nei 24 valandoms iki tarybos posėdžio, meras jo į darbotvarkę neįtraukė – esą tai pažeistų tarybos darbo reglamentą.

Tačiau meras atsistatydinimo pareiškimo neatsiėmė.

Mero patarėja Larisa Dmitrijeva siūlė dėl mero atsistatydinimo balsuoti slaptai. Taryba šį pasiūlymą atmetė.

Būta ir pasiūlymų nepatenkinti mero atsistatydinimo pareiškimo. Pavyzdžiui, Tvarkos ir teisingumo partijos atstovas Gediminas Rudžionis mero atsistatydinimą pavadino „avinėlio aukojimu“ – esą atsakomybę turėtų prisiimti visa koalicija, o ne vienas meras.

Palydėjo plojimais

Sakydamas savo, kaip mero, paskutinę kalbą, V.Navickas vardijo nuveiktus darbus, skundėsi laiko stoka bei dėkojo bendražygiams.

„Prieš dvejus metus, daugumos jūsų sprendimu, prisiėmiau mero įsipareigojimus. Tuomet atrodė, kad dauguma siekia kuo geresnio gyvenimo mūsų miesto žmonėms. Gal kur nors ir klydome, tačiau esu tikras, kad daugelis mūsų nuveiktų darbų buvo būtini miestui. Mums teko priimti kelis sprendimus, kurie buvo vertinami kontraversiškai, - kalbėjo V.Navickas, prisimindamas savo duotus leidimus gėjų eitynėms bei Pergalės dienos minėjimui. – Per dvejus metus sugebėjome suvaldyti savivaldybės biudžetą. Rūpinomės, kad miestas būtų saugus, švarus ir patrauklus. Finansinė situacija ir trumpas laikas neleido palikti ženklesnių pėdsakų Vilniaus mieste. Dėkoju visiems, su kuriais daug, aktyviai ir intensyviai dirbome.“

Ši mero kalba buvo palydėta plojimais.

Galų gale pradėtas balsavimas. Už balsavo 42 tarybos nariai, prieš – 2. Posėdžiui pirmininkaujantis G.Babravičius pasiūlė V.Navickui padėkoti už nuveiktus darbus. Tuomet vėl nuskambėjo aplodismentai.

Išvardijo svarbiausius darbus

Iškart po to, kai buvo patenkintas V.Navicko atsistatydinimo pareiškimas, taryba ėmėsi naujo mero rinkimo.

Kandidatas į merus Raimundas Alekna teigė suprantantis, kad miestas vis dar yra prastoje finansinėje situacijoje, esą negalima sau leisti išlaidavimo. Dėl to, anot politiko, sostinės biudžetą – svarbiausią klausimą naujo mero darbotvarkėje – reikia tvirtinti atsakingai. Kandidatas į merus taip pat teigė suprantantis, kad iki rinkimų liko tik pora mėnesių.

R.Alekna pareiškė kursiąs naują mero komandą – esą patarėjus jis rinksis asmeniškai. Tiesa, politikas neatskleidė, ar pakvies ką nors iš V.Navicko patarėjų.

Vardindamas pagrindinius darbus, R.Alekna teigė, jog pirmiausiai bus imtasi Vilniaus šilumos tinklų nuomos sutarties taisymo. Kandidatas į merus teigė, jog sutartis su „Dalkia“ turi būti peržiūrėta taip, „kad ji atstovautų vilniečių interesus“.

Be to, esą bus mėginama reanimuoti šiukšlių deginimo gamyklos idėją. Anot R.Aleknos, ketinama numatyti bent tris alternatyvias vietas tokiai gamyklai.

Patvirtino 29 balsais

Dėl R.Aleknos kandidatūros buvo balsuojama slaptai. Už R.Aleknos kandidatūrą balsavo 29 tarybos nariai, 13 buvo prieš, 2 balsavimo biuleteniai buvo negaliojantys.

„Tikrai pasižadu įsiklausyti į kiekvieno išsakytą kritiką ar pasiūlymus. Kviesčiau visus dirbti konstruktyviai“, - sakė naujasis Vilniaus meras.


Vilius Navickas

Buvęs Vilniaus meras

Savo sprendimą buvau pasakęs prieš 2 ar 3 mėnesius – kai tik koalicija susitars dėl naujo mero, aš padėsiu atsistatydinimo pareiškimą. Kiek žinau, koalicinė sutartis pasirašyta tik vakar. Tai, ką buvau žadėjęs, tą ir padariau. Kai ateini į tokius postus, visada žinai, kad kažkada reikės išeiti. Dviem mėnesiais anksčiau ar vėliau – tai nėra esminis klausimas.

Kam dabar burti iš barščių? Darbas politikos sferoje tikrai yra įdomus, bet sprendimus, kuriuos reikia priiminėti derinant nuomones... jie ne visada suteikia pasidžiaugimo ir pasigerėjimo. Tas pavyzdys, kaip ta koalicija šiandien yra sudėliota – su papildomais postais, su papildomais šimtais tūkstančių išeitinių ir apmokėjimų, tikrai tie klausimai yra neskanūs.

Linkiu naujam merui sėkmės. Tikrai visokeriopai padėsiu savo žiniomis ir kompetencija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

unkas

unkas portretas
karalius mire, tegyvuoja karalius :)

Klausimas

Klausimas portretas
Įdomu, ogi kas tokie susilaikė?

Domantas

Domantas portretas
Yra toks posakis: "Kur tu dingsi žiemą basas?" Ilgai Vilius Navickas "spardėsi" tikėdamasis stebuklo, bet deja, stebuklas neįvyko.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių