Quantcast

Naujas projektas: Vilniaus geležinkelio stotį pakiš po stogu

Sostinės savivaldybė ir bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“ bendromis pastangomis ketina uždengti geležinkelio stotį ir pagerinti gyvenimą Naujininkų mikrorajone. Tiesa, nei kada tai įvyks, nei kiek kainuos kol kas nėra žinoma.

Savivaldybės ir „Lietuvos geležinkelių“ planuose naujas projektas – uždengti Vilniaus geležinkelio stotį su visais greta jos esančiais peronais. Virš modernios perdangos turėtų atsidurti prekybos centrai, biurai, įvairios parduotuvės ir paslaugas teikiančios įmonės.

Savivaldybėje šiam projektui įgyvendinti jau yra sukurta darbo grupė, sudaryta iš savivaldybės ir „Lietuvos geležinkelių“ atstovų.

Kaip žurnalistams sakė „Lietuvos geležinkelių“ vadovas Stasys Dailydka, projektas buvo sugalvotas maždaug prieš dešimtmetį,  tačiau atsimintas tik dabar. Gaivinti senas idėjas itin iniciatyviai esą ėmėsi vienas miesto vicemerų Jonas Pinskus. Jis geležinkelio teritorijoje jau mato viena iš daugelio mieste planuojamų, tačiau kol kas nė nepradėtų statyti futbolo stadioną.

„Projektas nėra naujas. Jis ištrauktas iš stalčių, nupūstos dulkės. Projektas gali būti labai didelis, geras ir reikalingas miestui. Jis sujungtų Senamiestį su Naujininkais.  Čia galėtų įsikurti ir prekybos centras, ir automobilių stovėjimo aikštelė. Gali net atsirasti iki 12 tūkst. vietų futbolo stadionas. Minčių yra daug“, - sakė vicemeras Jonas Pinskus.

Tiesa, kol kas šio milžiniško projekto vertė skaičiuojama tik apytiksliai. Be to, remtis idėjos sumanytojai gali tik prieš dešimt metų paskaičiuotomis sąmatomis.

„Gali kainuoti apie 500 mln.  litų. Labai sunku pasakyti, mat projektas bus vykdomas tam tikrai keliais etapais. Prieš dešimt metų skaičiavome, kad vien šios teritorijos perdengimas turėtų atsieiti 40-50 mln. litų. Tačiau tai yra seni skaičiavimai“, - kalbėjo S.Dailydka.

Kalbama, kad šiam projektui finansavimo būtų ieškoma Europos Sąjungos struktūriniuose fonduose.  Kaip sako miesto vicemeras, idėją finansuotų ir „Lietuvos geležinkeliai“, savivaldybė, Vyriausybė.

Jis pažymėjo, kad pradėto geležinkelio stoties projekto neištiktų nacionalinio stadiono likimas. Esą stadiono statybomis rūpinosi tik savivaldybės ir Vyriausybė, o pastaroji atliko blogosios vaidmenį ir pasitraukė pagailėjusi pinigų.

Jei ši idėja kada nors ir būtų įgyvendinta, visi greta stoties esantys peronai atsidurtų po stikliniu gaubtu, o bėgiai per kelis šiltus metrų nuo stoties rūmų būtų uždengti stogu, virš kurio būtų plėtojamas verslas.

„Išlaikyti tokius didelius pastatus nėra lengva, mes norime, kad tuose rūmuose veiktų  verslas, jie nebūtų tušti, norime juos pagyvinti. Kita vertus, uždengus peronus, pavyzdžiui, nereiktų mums sniego nuo bėgių žiemą valyti“, - kalbėjo S.Dailydka.

J.Pinskus juokavo, kad netrukus Naujininkų mikrorajonas taps vienu patraukliausių Vilniuje ir paragino vilniečius šioje teritorijoje pirkti būstą. Jo teigimu, tvarkant geležinkelio stotį teks užsiimti ir kelių, pastatų, naujų susisiekimo priemonių tvarkymų ir diegimu.

J.Pinskus ir bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ generalinis direktorius S.Dailydka pasirašys ketinimų protokolą.

Projekto tikslas pagal savivaldybės dokumentus – Vilniuje užtikrinti geresnį susisiekimą tarp Naujamiesčio ir Naujininkų rajonų ir paskatinti geresnę Naujininkų seniūnijos integraciją. Įgyvendinus projektą, bus kompleksiškai sutvarkytas Vilniaus geležinkelio stoties rajonas, išsispręs automobilių stovėjimo ir Vilniaus geležinkelio stoties aptarnavimo viešuoju transportu klausimai.


Šiame straipsnyje: stotisgeležinkeliaiprojektas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Tikrai

 Tikrai portretas
Tikrai utopinis projektas "Naujieji Vasiukai Vilno".Matyt ir ištraukęs iš stalčiaus ir tebevadovaujantis VĮ apsirūkė, ne kitaip.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių