Quantcast

Naujas neteisėtas būdas teisėtai apsigyventi Lietuvoje

Per devynis šių metų mėnesius Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdybos pareigūnai patikrino 46 Lietuvos piliečių su užsieniečiais sudarytas santuokas. Trims užsieniečiams atsisakyta išduoti leidimus laiknai gyventi Lietuvoje.

Migracijos valdybos pareigūnai pastebi, kad pastaruoju metu nemažai užsieniečių, siekdami gauti asmeninės naudos, sudaro santuokas su Lietuvos piliečiais ir prašo leidimo gyventi Lietuvoje. O juos gavę išvažiuoja gyventi į kitas Europos Sąjungos valstybes.

Padaugėjus tokių atvejų, Migracijos valdybos pareigūnai jau kelis metus įvertina, ar santuoka arba registruota partnerystės sutartis nėra fiktyvi, ar ji nebuvo sudaryta tik tam, kad užsienietis gautų leidimą laikinai gyventi Lietuvoje.

Atliekant santuokos ar registruotos partnerystės vertinimą, pareigūnai kalbasi su sutuoktiniais, pateikia jiems vienodus klausimus, jeigu atsiranda įtarimų po pirminės apklausos, tuomet tikrinama, ar sutuoktiniai gyvena kartu, ar tvarko bendrą ūkį, bendraujama su sutuoktinių tėvais, kaimynais, pažįstamais.

Dažniausiai asmenys sudarę fiktyvias santuokas kartu negyvena, nežino apie sutuoktinio šeimą, užsiėmimus, susitinka tik tuomet, kai reikia tvarkyti juridinius dokumentus.

Jeigu anksčiau buvo pastebimas didelis amžiaus skirtumas tarp sutuoktinių, tai dabar jis mažėja, fiktyvias santuokas sudaro panašaus amžiaus, tačiau žemesnio išsilavinimo, mažas pajamas turintys žmonės.

Migracijos valdyba labai aktyviai dirba šį darbą ir apklausia kiekvieną sutuoktinių porą, todėl Vilniuje fiktyvių santuokų mažėja, o tokios poros dažniau kreipiasi į mažesnių rajonų migracijos tarnybas.

Šiemet dėl 6 santuokų surinkta pakankamai faktų, įrodančių, kad jos yra fiktyvios, iš jų 3 užsieniečiams atsisakyta išduoti leidimus laikinai gyventi Lietuvoje, kitų dokumentai dar nagrinėjami.

Santuokos įvertinimas - tai nauja sritis Migracijos valdybos darbe, siekiant užkirsti kelią užsieniečiams, ketinantiems neteisėtu būdu teisėtai apsigyventi Lietuvos Respublikoje.

 


Šiame straipsnyje: migracijafiktyvios santuokos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių