Quantcast

Nauja praktika: promilės girtumo neįrodo?

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) formuoja naują praktiką. Apie žmonių girtumą sprendžia ne pagal nustatytas promiles, o pagal tai, kaip jo elgesį apibūdino jį apžiūrėjęs medikas.

Girtas, bet negirtas

Neblaivus prie vairo pagautas vilnietis, teisėjų dėka lengvai išsisuko. Nors jo šlapime buvo rastos 1,78 promilės alkoholio, teismas nusprendė, jog jam turėjo būti nustatytas ne vidutinis, o lengvas girtumo laipsnis.

„Jo kalba yra rišli, eisena stabili, atmintis normali, orientacija patenkinama“, – tokia Vilniaus priklausomybės ligų centro gydytojo išvada įtikino LVAT teisėjus, kad prie vairo sėdęs vairuotojas buvo tik lengvai apgirtęs, nors įstatyme ir aiškiai parašyta, kad nustačius iki 1,5 promilių yra konstatuojamas lengvas, nuo šios ribos – vidutinis girtumo laipsnis.

Ši nutartis yra galutinė ir neskundžiama. Į ją taip pat turės atsižvelgti ir visų Lietuvos apylinkių teismų teisėjai, nagrinėjantys neblaiviems vairuotojams iškeltas administracines bylas. Jei taip nebus padaryta, neblaivūs vairuotojai galės nepalankius sprendimus apskųsti apeliacine tvarka ir greičiausiai, išgirs palankius sprendimus.

Laikysis įstatymų

Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnybos viršininkas Gintaras Aliksandravičius sako esąs nustebintas tokiu teismo sprendimu. „Nesu susipažinęs su LVAT sprendimu, bet yra įstatymai, yra Vyriausybės nutarimai tuo klausimu. Mes jais vadovaujamės ir toliau vadovausimės nustatyta tvarka: 0,41 – 1,5 promilės lengvas girtumas, 1,5 – 2, 5 promilės – vidutinis, o toliau sunkus”, - kalbėjo jis.

Pasak G.Aliksandravičiaus, nors gyvename teisinėje valstybėje, kurioje teisingumą vykdo teismai, tačiau šis teismo sprendimas nėra geras. „Gali prasidėti piktnaudžiavimai, atsirasti tam tikrų landų, siekiant išvengti atsakomybės“, - teismo sprendimą komentavo G.Aliksandravičiaus.

Plačiau apie tai skaitykite rytojaus dienraštyje


Šiame straipsnyje: girtasgirtas vairuotojasLVAT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių