Quantcast

Muitininkų konfiskuotos gyvatės taps bandomaisiais triušiais

  • Teksto dydis:

Muitinės pareigūnai perdavė Vilniaus universiteto Gyvybės tyrimų centro mokslininkams 17 butelių su gyvatėmis, kobromis ir skorpionais, kurie per pastarąjį dešimtmetį buvo konfiskuoti iš keleivių Lietuvos oro uostuose.

Dažnai egzotiškais ar neįprastai atrodančiais suvenyrais susižavėję keliautojai perka juos kaip lauktuves artimiesiems nesusimąstę ir nepasidomėję, ar jie nepagaminti iš nykstančių gyvūnų.

Šios keleivių lagaminuose muitininkų aptiktos gyvatės buteliuose ilgą laiką buvo saugomos sulaikytų prekių sandėliuose. Dalis konfiskuotų gyvačių buteliuose nuolat eksponuojama Muitinės muziejuje, kiti buteliai iki šiol buvo saugomi muitinėje.

Vadovaudamiesi įstatymų numatyta tvarka, muitinės pareigūnai tokias prekes privalo sunaikinti. Tačiau pasikonsultavus su Aplinkos ministerijos specialistais ir gavus jų leidimą, buvo nuspręsta neatlygintinai perduoti šiuos butelius su retomis ir Nykstančių laukinės faunos ir floros konvencijos saugomomis gyvatėmis, kobromis ir skorpionais moksliniams ir mokymo tikslams.

Todėl 17 butelių su gyvatėmis muitininkai padovanojo Vilniaus universiteto Gyvybės tyrimų centre dirbantiems mokslininkams. Jie bus panaudoti mokant studentus, atliekant laboratorinius darbus bei kitus mokslinius tyrimus.

Keliaujant po egzotiškus kraštus patariama nesižavėti suvenyrais, pagamintais iš augalų arba gyvūnų bei pasidomėti, ar perkamos lauktuvės nėra pagamintos iš nykstančių faunos arba floros rūšių. 

Nykstančių gyvūnų ir augalų apsaugos konvencija (CITES) griežtai reglamentuoja augalų ir gyvūnų gabenimą per valstybių sienas. Siekdamos apsaugoti retas augalų ir gyvūnų rūšis nuo išnykimo, šios konvencijos nuostatų laikosi net 170 pasaulio valstybių. Jei Lietuvos muitininkams kyla įtarimų, kad keleivių gabenami suvenyrai gali pažeisti CITES konvencijos nuostatas, jų pareiga tokius daiktus sulaikyti ir kartu su ekspertais išsiaiškinti, ar jie buvo gabenami legaliai.

Norint į Lietuvos Respubliką įvežti gaminius, pagamintus nykstančių rūšių gyvūnų, reikalingi specialūs leidimai – eksportuojančios šalies išduoti dokumentai ir CITES importo leidimas, kuris išduodamas Aplinkos apsaugos agentūroje. Kai prekių gavėjas muitinės pareigūnams tokių dokumentų nepateikia, prekė sulaikoma ir surašomas administracinio teisės pažeidimo protokolas dėl prekybos laukiniais gyvūnais taisyklių pažeidimo. Už šį pažeidimą gresia piniginė bauda nuo 28 iki 289 eurų ir prekės konfiskavimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių