Quantcast

Mitinguojantys mokytojai įspėja apie naujus protestus

Protesto akciją Vilniuje ketvirtadienį surengę keli šimtai mokytojų valdžiai pažėrė ne vieną reikalavimą, tarp jų - drastiškai nemažinti mokytojams atlyginimų bei nedidinti vaikų skaičiaus klasėse.

Reforma pakenks mokslo kokybei?

Nuo 14 val. Švietimo darbuotojų profesinė sąjunga apgulė Švietimo ir mokslo ministeriją. Mokytojai valdžiai priekaištavo, kad vykdant švietimo reformą ir didinant vaikų skaičių klasėse tai esą gali atsiliepti mokslo kokybei.

Pedagogai tikino, kad klasėse žymiai padidėjus mokinių skaičiui, mokytojams esą bus sunku visiems skirti pakankamai dėmesio. Baiminamasi ir to, kad esant daugybei mokinių, visus bus sunku suvaldyti.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Aleksas Bružas piktinosi, kad dabar ministerija pateikia neteisingą informaciją apie neva tik 5 proc. sumažėjusius mokytojų atlyginimus. Pasak jo, algos mokytojams sumažėjo bent 11 procentų.

A.Bružas tikino, kad jei į mokytojų priekaištus nebus atsižvelgta, ateityje bus surengta daugiau protestų - jie esą vyks prie Seimo bei Vyriausybės.

G.Steponavičius prašė supratimo

Su mokytojais išėjo pasikalbėti švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius. Jis tikino, kad dabar esantis sunkmetis, todėl mokytojai turėtų tai suprasti ir į tai atsižvelgti. Ministras sakė, kad jo paties alga sumažėjusi per pusę - netikintiems jis siūlėsi parodyti išklotines.

G.Steponavičius taip pat pabrėžė, kad pagal skiriamą finansavimą švietimo ir mokslo ministerija yra paskutinėje vietoje iš visų ministerijų.

Ministrui įteikė reikalavimus

Piketo metu Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos nariai (LMPS) ministrui įteikė rezoliuciją, kurioje buvo reikalaujama atšaukti nutarimus, neva žlugdančius moksleivių ugdymo procesą, diskriminuojančius švietimą ir pedagogus kitų sričių ir socialinių grupių atžvilgiu.

Piketo dalyviai taip pat reikalavo parengto ir pasirašyto susitarimo dėl Ilgalaikės darbo užmokesčio programos vykdymo atidėjimo ir jos atnaujinimo sąlygų.

„Murzininkai“ pasireklamavo

Per mokytojų piketą greta protestuojančių pedagogų buvo galima pastebėti ir nacionalistiniais pareiškimais pagarsėjusio radikalo Mindaugo Murzos šalininkų. Jie laikė Vieningosios lietuvių nacionaldarbininkų partijos vėliavą - stilizuotą svastiką.

Vėliau jie viešai pareiškė einantys į Jungtinės profesinės sąjungos organizuojamą eiseną, kuri 14.45 val. turėjo prasidėti prie Lietuvos medicinos bibliotekos.

Ilgiausias ketvirtadienio mitingas

Pedagogų surengtas mitingas - ilgiausias iš visų ketvirtadienį vykstančių piketų. Jis turėjo trukti tris valandas - iki 17 val.

Kaip portalas jau rašė, nuo 12 val. prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) protesto akciją surengė valdžios sprendimais nusivylę medikai. Jie reiškė priekaištus dėl darbo užmokesčio, taip pat dėl neapmokamo, tačiau realiai ilgėjančio darbo laiko.

14.45 val. prie Lietuvos medicinos bibliotekos buvo numatyta Jungtinės profesinės sąjungos eisena. Profesinės sąjungos nariai turėjo žygiuoti iki Kultūros ministerijos, kur ketino surengti apie valandą truksiantį piketą.


Šiame straipsnyje: ministerijaprotestas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių