Quantcast

Mitinge prie Seimo – kaltinimai R.Palaičiui ir Prezidentei

Nepaisę savivaldybės leidimo mitingą organizuoti tik 15 val. ir automobilių stovėjimo aikštelėje, netoli Seimo, mitingo organizatoriai savo pasirodymą pradėjo kaip ir buvo planavę – 14 val. Nepriklausomybės aikštėje.

Mitingas, kuriuo reikalaujama į pareigas grąžinti atleistus Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovus, prasidėjo Lietuvos himnu. Scenoje prie Seimo buvo matyti didžiulis plakatas, skelbiantis: „Metas apsivalyti. Neleiskime Lietuvos valstybės paversti plėšikų gauja.“

Minioje plevėsavo trispalvės, istorinės Lietuvos vėliavos, kilo plakatai už teisingą Lietuvą, teisingumą. Skambėjo kaltinimai vidaus reikalų ministrui Raimundui Palaičiui, Prezidentei Daliai Grybauskaitei. „Prezidentė – valstybės nusikaltėlių stogas“, – skelbė užrašas viename plakatų. Skambėjo palaikymo žodžiai premjero Andriaus Kubiliaus Vyriausybei. Oratorių kalbos minios buvo palydimos šūksniais: „Gėda!“

Scenoje, ant kurios taip pat stoviniavo Bronislovas Genzelis, Algimantas Matulevičius, Kovo 11-osios Nepriklausomybės atkūrimo Akto signataras Romualdas Ozolas, pasirodė ir aktorius Gediminas Storpirštis. Jis teigė, kad dabar turime istorinę galimybę gyventi ir kurti savo valstybėje. Aktorius pagrojo susirinkusiesiems. Tokių muzikinių intarpų per mitingą buvo ir daugiau.

Mitingo scenoje visuomenininkas Darius Kuolys sakė, jog turime vienytis kaip prieš dvidešimt metų, kaip tada, kai gulėme po tankais.

Vėliau prie mikrofono pasirodė žurnalistė Liudvika Pociūnienė. „Sveiki, neabejingieji. Tarsiu keletą linkėjimų. Mūsų Prezidentė pasielgė nepilietiškai. Jos klaida buvo padaryta ne laikant vairavimo egzaminą, o būnant prie valstybės vairo. Linkiu jai tokių klaidų daugiau nedaryti.

Bet likti savo poste ji negali. Išvairuoti valstybės laivą reikės kitiems. Linkiu daug drąsos teisėjams, kurie grąžins neteisėtai nušalintus FNTT pareigūnus. Aišku, jie jaus spaudimą. Bet linkiu, kad jam nepasiduotų", – kalbėjo L.Pociūnienė. Savo kalbą moteris baigė linkėdama premjerui ir jo komandai Dievo palaimos.

A.Matulevičius tiesiai šviesiai rėžė kalbą apie saugumo pulkininko Vytauto Pociūno mirties aplinkybes. „Pociūną nužudė tie, kurie jį šmeižė. Ir užsakovai yra ne kur nors kitur, o mūsų valstybėje. Pavardės žinomos: Mindaugas Ladyga. <...> Prašiau ir Valdo Adamkaus, sakiau, kad reikia atleisti bent 30 žmonių ir bent 10 pasodinti. Jis man pasakė: tu ką, nori revoliuciją sukelti? <...> Nieko nepadarysime po vieną, viena Antikorupcijos komisija irgi nieko nepadarys. Reikia susivienyti", – ryžtingu balsu kalbėjo A.Matulevičius.

Darius Kuolys perskaitė viešą pareiškimą, skirtą Prezidentei, Seimui ir Vyriausybei.

Juo reikalavo „paviešinti valstybės tarnautojų ryšius su šešėliniu verslu, nedelsiant sugrąžinti neteisėtai nušalintus FNTT vadovus, atleisti iš pareigų maištą keliantį R.Palaitį, atleisti prokurorus Darių Valį ir Darių Raulušaitį, paskirti sąžiningus pareigūnus, sutraukyti mūsų ryšius su Rusijos federalinio saugumo tarnyba ir Baltarusijos valstybės saugumo komitetu."

Taip pat buvo reikalaujama iš pareigų atleisti Seimo narius: Algį Čapliką, Stasį Šedbarą, Arminą Lydeką, Algimantą Salamakiną, „kuris, būdamas Etikos komisijos pirmininku, tiesos siekiančius žmones išvadino cirkininkais“.

„Turi būti įsteigta ypatingojo prokuroro institucija V.Pociūno, Drąsiaus Kedžio ir Eglės Kusaitės byloms ištirti“, – baigė pranešimą D.Kuolys. Tada susirinkusios minios paklausė, ar jie pritaria šiems punktams. Žmonės atsakė skanduodami „Lietuva, Lietuva!“.

Apie 15.40 val. mitingas Nepriklausomybės aikštėje baigėsi. Policijos duomenimis, į mitingą susirinko apie 2,5 tūkst. žmonių. Iš pradžių buvo planuota sulaukti net 5-7 tūkst. dalyvių.


Šiame straipsnyje: FNTTRaimundas Palaitis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pikasas

Pikasas portretas
Situacija vis labiau aiškėja. V.Gailiaus ir V.Giržado atsakymai Seimo Antikorupcijos komisijai taip pat prisideda prie gilesnio suvokimo, kas ir kaip vyko. Paminėsiu keletą, mano galva, svarbesnių akcentų: 1. V.GAILIUS "... buvau atleistas todėl, kad nepriverčiau tuometinio savo pavaduotojo Vytauto Giržado atsistatydinti dėl duomenų, kurių aš nemačiau". Jei V.Gailius būtų savo pavaduotoją atleidęs ir šis kreiptųsi į teismą, tai kas tada dėl tokios savivalės turėtų atsakyti, V.Giržadui laimėjus bylą? Argi ne FNTT vadovas tokį neteisėtą sprendimą priėmęs? 2. V.GAILIUS: " Negalėčiau tų rezultatų vertinti, kadangi vien tai, kad jie atsidūrė viešojoje erdvėje jau yra nusikaltimas." Kiek žinoma, poligrafu atliekami tyrimai yra tik papildoma medžiaga prie turimos informacijos. Ji slapta ir neviešinama. Beje, jokių įtarimų pareikšta nebuvo,nes, kaip jau žinome, jokios medžiagos apie neteisėtą V.Gailiaus veiklą nebuvo, kaip melagingai teigė ministras G.Palaitis. 3. V.GAILIUS : " ...kai man tyrimo poligrafu metu (...) užduodamas klausimas, ar jūs kam suteikėt informaciją apie banką „Snoras“, sakau, 80 žmonių gal suteikiau, ką jūs manęs klausiat“. Klausimas ganėtinai absurdiškas. Klausiama institucijos, kurioje dirba 500 asmenų, vadovo apie FNTT tirtą objektą - "Snoro" banką. Kad vyksta banko priežiūra puikiai žinojo ir "Snoro" banko savininkai ir visi pareigūnai, kurie vienaip ar kitaip tyrimą vykdė ar buvo su juo susiję. 4.V.GAILIUS: "Prieš mano pakartotiną tyrimą, mane iškvietė vidaus reikalų ministras ir primygtinai reikalavo atsistatydinti. Neiti į pakartotinį tyrimą, o atsistatydinti. Sakau, kodėl? Matote, yra tokia Daukanto aikštės nuomonė, kad kokie čia gali būti pakartotini." Aikštės nuomonės neturi. Gali turėti pareigūnai , kurių pastatas toje aiškštėje:) Tai kas tie konkretūs pareigūnai? Prezidentės patarėjų nuomonė be prezidentės pritarimo teisiškai yra niekinė. Tai kas dar? Pati prezidentė? Iš kur galėjo rastis pas šalies vadovę tokas keistas interesas? Tai jau būtų virš visko... Neatmetu tikimybės, kad ministras Palaitis blefavo. Gal tai buvo nuomonė tų "vadybininkų", kurie tiesiogiai susiję su neskaidriu verslu ir panaudojo kažkaip "pakabintą" ministrą "iešmininko" rolei atlikti? V.GIRŽADAS:" Su „Snoras“ inspektavimo duomenimis susidurdavau nuo 2000 metų." V.GIRŽADAS:"...pripažino, kad jo mintys, pasakytos lapkričio 14 dieną per pasitarimą Generalinėje prokuratūroje, kitą dieną pacituotos laikraštyje." Kad pareigūnas slapto (beveik slapto) pasitarimo metu savo pasakytas mintis neštų į laikraštį, dargi tokį "Lietuvos rytą", kuris finansiškai tiesiogiai susijjęs su "Snoru", tai kvailesnės oficialios versijos netgi "D.Kedžio istorijoje" nepastebėjau. Tai - visiška nykuma...

Laisva Lietuva

Laisva Lietuva portretas
Mitingui LEIDIMO NEREIKIA!!! Susipažinkite su LR Susirinkimų įstatymu. 11 str. Išnagrinėjęs pranešimą apie susirinkimo organizavimą, savivaldybės tarybos vykdomojo organo vadovas ar jo įgaliotas atstovas priima vieną iš šių sprendimų, kurį skelbia nedelsdamas: 1) išduoti susirinkimo organizatoriui PAŽYMĖJIMĄ (NE LEIDIMĄ)

Gerai

Gerai portretas
Pilietiškas mitingas, taip ir turėtų vykti pilietiškumo akcijos, nes kitaip ir toliau sėdėsime mėšle.
VISI KOMENTARAI 73

Galerijos

Daugiau straipsnių