Quantcast

Ministrė G. Kėvišui grūmoja drausmine nuobauda

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovo Gintauto Kėvišo pasiaiškinimai dėl teatro sutarčių su jo sūnaus įmone netenkina, jam ketinama skirti drausminę nuobaudą, sako kultūros ministrė Liana Ruokytė - Jansson.

Komentare BNS ji taip pat teigia, jog iki pirmadienio lauks raštiško G.Kėvišo pasiaiškinimo dėl Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) pateiktos informacijos.

„Šiandien gavome Viešųjų pirkimų tarnybos išvadas dėl LNOBT viešųjų pirkimų praktikos. Iš karto išsikviečiau LNOBT direktorių poną Gintautą Kėvišą. Tai, ką išgirdau, manęs netenkina, todėl paprašiau išsamaus raštiško pono Kėvišo pasiaiškinimo, kurio laukiu iki pirmadienio. Tuo pačiu inicijavome procesą drausminei nuobaudai skirti“, - teigia ministrė.

390 tūkst. eurų vertės tris LNOBT sutartis su Kipre registruotu koncertų organizatoriumi „Riverside Music“ tikrinusi VPT nustatė, kad visais atvejais 2016 metais pirkimai vykdyti apklausos būdu ir kreiptasi tik į vieną tiekėją. Sutartys buvo sudarytos su „Riverside Music“, kurios vadovas ir vienas savininkų yra G.Kėvišo sūnus. Pats G.Kėvišas nuo sprendimų nusišalino, sutartis pasirašė jo pavaduotojas Naglis Stancikas. VPT konstatavo, kad toks nusišalinimas tebuvo formalus, kadangi „Riverside Music“ buvo vienintelis teatro samdytų muzikantų atstovas ir apie tai teatro vadovybė žinojo iš anksto, bet to, N.Stancikas yra pavaldus G.Kėvišui.

Antradienį viešai aiškindamas tiek žiniasklaidoje aptariamas aplinkybes dėl teatro rekonstrukcijos investicijų, tiek ir dėl Viešųjų pirkimų tarnybos informacijos (VPT), G.Kėvišas teigė, kad nei savo, nei pavaldinių pažeidimų neįžvelgia, todėl teatras VPT sprendimą skųs. Jis taip pat tikina, kad sprendimą dėl koncertų priėmė LNOBT meno taryba, kurioje dalyvavo ir tuometinė viceministrė Patricija Poderytė.

Jis sako, kad antradienį vykusiame pokalbyje su ministre L.Ruokyte laikęsis savo pozicijos, jog koncertus privalėjo organizuoti dėl kviečiamų atlikėjų prestižo.

„Ministrė akcentavo etiką, labai akcentavo skandinavišką etiką. Aš turiu pasakyti, kad etika gali būti ne tik skandinaviška, bet ir austriška. Austrijoje tikrai nebūtų buvę tokios problemos, kokia pas mus kilo problema. Taip, aš suprantu, kad situacija yra kebli, tai nėra gera situacija ir tikrai visada vengiau to dalyko, visada vengsiu. Bet šioje situacijoje kitaip pasielgti nebuvo įmanoma. Aš primygtinai maniau, kad būtent taip reikia daryti, kad tie koncertai įvyktų“, - dėstė G.Kėvišas.

Jis sako kol kas nesulaukęs pasiūlymo atsistatydinti ir tai spręstų tik jį išgirdęs.

„Jei mes jaučiamės, kad mes nesame nekalti, savaime suprantama, kad aš šiandien tokios galimybės atsistatydinimo nenagrinėju. Gal ateis laikas, ir nagrinėsiu, tačiau šiandien aš tokios galimybės nenagrinėju, nes jaučiu atsakomybę ir už teatrą, ir už tuos projektus tarptautinius, kurie bus ir yra ateityje, susiję su mano asmeniu“, - dėstė G.Kėvišas.

Jis taip pat kritikavo VPT sprendimą sakydamas, kad jis paneigė anksčiau jam palankų Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išaiškinimą, kad jis interesų nesupainiojo. Teatro vadovas sako konsultavęsis su VTEK, todėl priešingai, nei  VPT, nemano, kad jo nusišalinimas tebuvo formalus. Jis taip pat tikino iš anksto nežinojęs, kad koncertą organizuos jo sūnaus įmonė ir tik tai sužinojęs nusišalino.

Aš kontrakto sąlygų atskleisti negaliu, jūs klausiate tokių dalykų, kurie yra konfidencialūs. Kodėl aš turėčiau savo sūnaus klausti? Jūs paklauskit.

Nei G.Kėvišas, nei sutartis pasirašinėjęs jo pavaduotojas Naglis Stancikas nesutiko atskleisti, kokią dalį pajamų gavo jo sūnaus įmonė „Riverside music“, motyvuodami, jog sutartis - konfidenciali.

„Aš kontrakto sąlygų atskleisti negaliu, jūs klausiate tokių dalykų, kurie yra konfidencialūs. Kodėl aš turėčiau savo sūnaus klausti? Jūs paklauskit“, - sakė jis.

G.Kėvišas aiškino, kad pagal įprastą praktiką, komisiniai koncertus organizuojančiam tarpininkui gali siekti nuo pusės iki 12 procentų.

G.Kėvišas taip pat komentavo situaciją dėl teisėsaugos 2009 metais pradėto, vėliau nutraukto ir 2015 atnaujinto tyrimo aiškinantis investicijų į LNOBT infrastruktūrą skaidrumo. Iš viso scenos rekonstrukcijai bei kitoms teatro dalims jau buvo skirta apie 22 mln. eurų, iki šiol 15 mln. eurų jau buvo panaudota.

LNOBT vadovas aiškino, kad projektas pradėtas 2008-aisiais ir buvo sustabdytas 2009-aisiais - tais pačiais metais prokurorai pradėjo tyrimą. Anot G.Kėvišo, finansavimas buvo nutrauktas iki pat 2014-ųjų, bet tą siejo ne su tyrimu, o su krize.

2015 ir 2016 metais buvo skirta po 1,5 mln. eurų darbams. Jis dėstė, kad darbai buvo atliekami etapais, vasaros mėnesiais, kad netrukdytų teatro veiklai sezono metu. Tuo metu 2017-aisiais nuspręsta skirti renovacijai ilgesnį terminą, tas biudžete numatyta ir skirta suma padidėjo iki 1,7 mln. eurų.

„Mes prašėme žymiai didesnės sumos, nei dabar yra įvardijama, nei dabar, dėl kurios kilo didžiulis ažiotažas dėl to vadinamo padidėjimo. Mes prašėme 4 mln. eurų ir buvome pasiruošę, darėme paruošiamuosius darbus tiems 4 mln. įgyvendinti. Daugiau mes per vasarą negalėtumėme padaryti“, - dėstė jis.

Jis aiškino, kad iki 2009 metų pradžios atlikti viršutinės ir apatinės scenos mechanizacijos darbai, tuo metu 2015-2016 metais atlikti geležinės uždangos asbesto dangos keitimo darbai, pradėtas „imlus darbui ir lėšoms“ apšvietimo keitimas, kuris tęsiamas šiemet. Anot jo, šiuo metu yra užbaigta kiek daugiau nei pusė visų numatytų darbų.

Anot jo, teatrą stačiusi Vokietijos kompanija „SBS Bühnentechnik GmbH“ Londono Karališkasis Kovent Gardeno teatras tos pačios kompanijos buvo renovuotas „penkis kartus brangiau“.

Jis taip pat aiškino, kad apei tyrimo dėl investicijų skaidrumo atnaujinimą teatras nebuvo informuotas, tačiau tvirtino, kad prokurorai jį atnaujino tik formaliai.

„Jis atnaujintas grynai formaliai tam, kad tuos dokumentus iš Vokietijos būtų galima ištirti“, - aiškino LNOBT vadovas.

Jis taip pat neigė sąsajas, jog galėjo turėti asmeninės naudos iš teatro atnaujinimo, nes tuo metu buvo statomas ir jo namas Laurų kvartale. G.Kėvišas aiškino, kad jo atlyginimas teatre sudaro tik mažą dalį jo pajamų - apie 2 tūkst. eurų. Tuo metu liksi didžioji dalis pajamų yra gauta legaliai iš Monake pradėto verslo, kurio daugiau nei penkiolika pastarųjų metų nebuvo apleidęs.

2017 metų biudžetą gruodį tvirtino naujos sudėties Seimas. Kartu patvirtintoje Valstybės investicijų programoje ir numatyta didesnė nei pernai suma LNOBT rekonstrukcijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas

Kaunas portretas
Kaip gera vogti. Tik nuobauda ir pirmyn. Viena chebra

Elvyra

Elvyra portretas
Jam jau seniai reikejo sedeti uz grotu.Bet kiekviena karta,jis islipa sausas.Kosmaras ,kas dedasi Lietuvoje? Kada cia prareges?

Na va

Na va portretas
o aš galvojau kad ir šį kartą išlips sausas iš vandens:DDD)
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių