Quantcast

Ministras: „Vilniaus energijos“ manipuliacijos destabilizuoja padėtį

  • Teksto dydis:

Daugiau dujų iš suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo spalį pirkusiai „Vilniaus energijai“ didinant šilumos kainą, energetikos ministras teigia, tokios manipuliacijos destabilizuoja padėtį rinkoje. Pasak „Lietuvos energijos“ vadovo, tai rodo, jog šilumos rinkos modelis neveikia ir palikta per daug vietos manipuliacijoms.

„Vilniaus energija“ metus pabaigia taip pat, kaip ir pradėjo - keistomis manipuliacijomis perkamo kuro kaina. Spalio mėnesį ji suskystintųjų dujų pirko gerokai daugiau, nei planavo, nors nebuvo jokio poreikio tą daryti. Jeigu smarkiai išaugo kuro poreikis, trūkstamų dujų buvo galima nusipirkti biržoje“, - teigia energetikos ministras Rokas Masiulis.

Anot jo, metų pradžioje bendrovė delsė sudaryti sutartį dėl pigesnių dujų pirkimo, todėl daugiau nei mėnesį permokėjo už dujas. Vėliau paaiškėjo, kad biokuras buvo perkamas iš susijusios bendrovės už išpūstą kainą.

„Vilniaus energija“ spalį iš „Litgas“ įsigijo daugiau SGD nei planavo - 13,96 mln. kubų, o buvo planuota - 4,775 mln. kubų, ir sumažino lapkričio pirkimo planą nuo 25,629 mln. iki 16,444 mln. kubų, pranešė ministerija.

„Tokios manipuliacijos destabilizuoja situaciją energetikos rinkoje, o šilumos tiekėjo veiksmai tampa sunkiai prognozuojami. Spalį daugiau pirkta SGD, sumažinus lapkričio mėnesio kiekį, tad galiausiai vidutinė kaina vartotojams nepasikeis. Todėl panašu, kad tokios manipuliacijos skirtos tik kelti sumaištį bei kenkti energetinį saugumą užtikrinančio SGD terminalo įvaizdžiui“, - sakė R.Masiulis.

„Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas mano, jog „Vilniaus energijos“ pavyzdys rodo, jog šilumos gamybos rinkos modelis neveikia ir palikta per daug vietos manipuliacijoms.

„Tai akivaizdus pavyzdys, kad šilumos rinkos modelis neveikia, palikta per daug vietos manipuliacijoms. Tokių veiksmų tikslas - uždirbti maksimalų pelną mažiesiems gamintojams, kurie gamina šilumą iš biokuro“, - BNS sakė D.Misiūnas.

Anot jo, bendra šilumos kaina vartotojams per žiemos sezoną dėl tokio manipuliavimo nedidės, nes vieną mėnesį nupirkusi daugiau SGD, kitą mėnesį įmonė jų nupirks mažiau.

Pasak neoficialių šaltinių, tokie „Vilniaus energijos“ veiksmai gali būti susiję su Vokietijos bendrovei „Danpower Baltic“ parduodamomis dviem biokuro katilinėmis Vilniuje - jų gaminamos šilumos kaina yra nereguliuojama ir priklauso nuo dujų kainos, todėl perkant daugiau brangesnių dujų, bus uždirbamas didesnis pelnas, o jį susižers dabartiniai su „Vilniaus energija“ susiję koncerno „Icor“ savininkai.

Vokietijos ir Lietuvos kapitalo energetikos bendrovė „Danpower Baltic“ ketina įsigyti tris biokuro katilines valdančią įmonę „Marivas“, kurią netiesiogiai valdo „Icor“ akcininkai. Dvi šių katilinių yra Vilniuje, jas valdo antrinės „Marivo“ įmonės „Aliejaus investiciniai projektai“ ir „Technology projects“.

Tikėtina, kad sandoris su „Danpower Baltic“ bus baigtas iki šių metų pabaigos.

„Vilniaus energijos“ atstovas Nerijus Mikalajūnas BNS sakė, dujų pirkimas perskirstytas, laukiant Viešųjų pirkimų tarnybos pozicijos, ar įmonė gali pirkti papildomai dujų iš „Lietuvos dujų tiekimo“.

„Mes perskirstėme SGD kiekius iš lapkričio į spalio mėnesį, nes laukėme atsakymo iš Viešųjų pirkimų tarnybos, ar galime papildomai įsigyti dujų iš „Lietuvos dujų tiekimo“. Bendrovė atsakė operatyviai, tačiau VPT atsakymo reikėjo laukti mėnesį“, - BNS sakė įmonės atstovas.

„Svarbiausia, kad dujų kiekis nepadidėjo. Jeigu būtume neperskirstę, tuomet būtų gruodį mažesnis kainos šuolis, bet sausį būtų didesnis. (...) Kaltinimus manipuliacijomis vienareikšmiškai atmetame. Tai primena sąmokslo teorijas“, - kalbėjo N.Mikalajūnas.

Jis be kita ko sakė, jog parduodamos katilinės nėra susijusios su „Vilniaus energija“ .

„Apie susiejimus nieko negaliu pasakyti, kad per akcininkus esame susiję su nepriklausomais šilumos gamintojais - tai yra neteisinga informacija“, - BNS sakė N.Mikalajūnas.

„Vilniaus energijos“ prezidentas Linas Samuolis sako, jog spalį įmonė iš terminalo įsigijo apie 87,3 proc. visų dujų, lapkritį jų planuojama įsigyti apie 90 proc., gruodį – apie 67 proc. Spalio ir lapkričio dujų pirkimai turės tiesioginės įtakos gruodžio ir sausio šilumos kainai, o todėl šiais mėnesiais ji bus aukštesnė, o gruodžio dujų kaina turės įtakos vasario šilumos kainai, todėl tarifas mažės.

Anot „Vilniaus energijos“, šilumos ir karšto vandens kaina gruodį, palyginti su lapkričiu, išaugs 26,3 proc iki 6,33 cento už kilovatvalandę.

Iš dujų Vilniuje šildymo sezono metu gaminama apie 87 proc. šilumos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių