Quantcast

Menų spaustuvėje - pavasarinis kultūros renginių ciklonas

Pavasarį Menų spaustuvė pasitinka ne tik atsinaujinusi, bet ir sukeldama intensyvų pavasarinių renginių cikloną: pradedant publikos jau pamėgtais spektakliais ir baigiant didžiaisiais tarptautiniais festivaliais bei garsių režisierių premjeromis.

Vasarį, kai Menų spaustuvės patalpose vyko intesyvūs remonto darbai, organizacijai teko dviguba misija – ji reprezentavo Lietuvos šokį Izraelio knygų mugėje Tel Avive, o Rusijos sostinėje surengė specialų Lietuvos menų savaitgalį.

Vasario 19-22 d. Maskvos šiuolaikinių menų centre „TSEH“ vyko savaitgalis, skirtas Lietuvos menininkams ir „kūrybos fabrikui“ Menų spaustuvei pristatyti. Maskvos publika šiltai sutiko šokio ir džiazo improvizacijos kūrinį „Čia ir dabar“ (Loretos Juodkaitės, Andrės Pabarčiūtės, Vyčio Nivinsko, Marijaus Aleksos bendras darbas), „Psilikono teatrą“ iš Kauno, uostamiesčio avangardistą Beną Šarką bei alternatyvios muzikos grupes „Fusedmarc“ ir „Dublicate“. Pasak „Psilikono teatro“ „sielos“ Auksės Petrulienės, gausiai į jų spektaklį susirinkę žiūrovai gyvai reagavo į silikoninių personažų humorą. Kalbėdama apie šiltus santykius tarp scenos menininkų ir publikos, ji paaiškino: „Tai ne meilė iš pirmo žvilgsnio, greičiau – išlikęs posovietinis kodas, leidžiantis žaibiškai suprasti anekdotus ir teisingai įminti metaforas.“

Po poros dienų Izraelyje, garsiajame Tel Avivo Suzanne Dellal šokio ir teatro centre, lietuvišką kultūrinę knygų mugės programą papildė Menų spaustuvės šokio spektakliai „Salamandros sapnas. Paveikslas“ ir  „Trimatrix. Trys judėjimai“, kuriuose šoko L.Juodkaitė, pastaraisiais mėnesiais gyvenanti ir kurianti Prancūzijoje, perkusininkas Tomas Dobrovolskis bei baleto šokėjai Andrius Žužžalkinas ir Igoris Zaripovas.

L. Juodkaitė šiuo metu dirba dviejų spektaklių kūrybinėse grupėse, tačiau tvirtina, kad ši „emigracija“ laikina. Po pasirodymų Rusijoje bei Izraelyje šokėja trumpam grįžo į Lietuvą, kur žada spektakliais pamaloninti ir savo gerbėjus.

Kovo 7 d. Menų spaustuvės pavasario sezoną atidarys Loros Juodkaitės ir Valentino Masalskio šokio spektaklis „Sibilė“, Lietuvoje rodytas vos vieną kartą – 2009-ųjų išvakarėse.

Kovo 8 d. Kišeninėje salėje ne tik moteris pakvies detektyvine istorija paremtas monospektaklis-opera „Izadora“. Kompozitoriaus Jono Sakalausko, poeto Dainiaus Gintalo, režisieriaus Agniaus Jankevičiaus bei choreografės Agnijos Šeiko bendras darbas yra modernus ir ryškus – moters sielos tolimiausius užkaborius šviesos blyksniais atveriantis spektaklis ir įtraukia, ir šokiruoja.

Kovo mėnesį Menų spaustuvėje toliau savo premjeras rengs, neseniai sukurtus spektaklius rodys ir kitos sostinėje veikiančios teatro bei šokio trupės. Grynojo šokio ir stilingos estetikos mėgėjus pakvies choreografo Vyčio Jankausko naujausias spektaklis „Budėjimai“ (12 d.), o tikinčius į betarpišką ir visiems skirtą teatrą – Aido Giniočio režisuoto spektaklio „Pabėgimas į Akropolį“ premjera (kovo 10 d.). Jono Vaitkaus talento gerbėjus neabejotinai sužavės spektaklis „Juodvarnis“ („Audronio Liugos produkcija“), kuriame įspūdingus vaidmenis sukūrė aktoriai Vladas Bagdonas ir Aldona Vilutytė (14 d.), o J.Vaitkaus mokinys Agnius Jankevičius pristatys „Du rumunus, kalbančius LT“ pagal lenkės Dorotos Maslowskos pjesę (29 d.).

Ir visa tai tik įžanga į renginiais ir festivaliais itin gausų pavasarį bei Menų spaustuvės veiklos ir funkcijų plėtrą. Kovo mėnesį duris atvers ir Menų spaustuvės infoteka, kurios pagrindą sudarys Britų tarybos perduota leidinių ir skaitmeninių laikmenų kolekcija, taip pat Lietuvos šokio informacijos centro, Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centro bei kitų nevyriausybinių menų organizacijų rinkiniai. Balandžio pradžioje prieš išvykdamas į užsienį dar vieną priemjerą Lietuvos publikai padovanos režisierius Cezaris Graužinis, o gegužę numatoma itin intriguojančių teatro ir šokio premjerų. Įsibėgės ir svarbiausių tarptautinių šalies scenos menų festivalių maratonas – trumpametražių operų festivalis „NOA“, „Naujasis Baltijos šokis ‘09”, „Naujosios dramos akcija ‘09”, šokio festivalis vaikams ir jaunimui „Dansema“.


Šiame straipsnyje: menų spaustuvė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių