Quantcast

Menininkai ištyrinėjo Vilnių

Po savaitę trukusio užsienio menininkų ir šalies studentų dialogo sukurtas naujas sostinės įvaizdis. Koks, galima pamatyti Lietuvos energetikos muziejuje šiandien  atidarytoje projekto "Tyrinėti Vilnių – modeliuoti Vilnių" parodoje.

Kūrybinėse dirbtuvėse ir viešose paskaitose 16 profesionalių menininkų iš Lietuvos ir užsienio bendravo su 30-ia šalies studentų. Kūrybinės grupės į Vilniaus erdves bandė pažvelgti kūrybiškai ir sukurti joms naują veidą.

Choreografas, režisierius ir fotografas iš Ispanijos Juanas Carlosas Garcia sakė, kad miestas nėra vien erdvė, susidedanti iš gatvių ir pastatų. Jis pabrėžė, kad dabartiniai architektai, kurdami iš esmės gražų miestą, kartais pamiršta teigiamą energiją. "Mano tikslas, dirbant su architektais, atsiverti, padėti pajusti, kas yra kūnas, siela", – kalbėjo užsienio menininkas.

O austrų teatro teoretikas Jürgenas Weishäuplas įvairias Vilniaus erdves lyriškai pavadino mažomis širdelėmis, kurių ritmas nuolat keičiasi ir kurios kuria miesto dinamiką. Tad vykstant projektui, anot jo, kūrybinė grupė koncentravosi į vieną iš tų mažų širdelių ir siekė ją atgaivinti. Dalyvis iš užsienio taip pat sakė Lietuvoje pastebėjęs efektyvius socialinius ryšius, esą pakanka kelių telefono skambučių, kad išspręstum daug problemų. Tačiau siūlė atkreipti dėmesį į sudėtingą biurokratinę sistemą, kuri stabdo miesto klestėjimą.

Vilniuje gimusi, tačiau Izraelyje užaugusi multimedijų dizainerė ir režisierė Ola Lewin idėjų sėmėsi keldama klausimus. "Mes klausėme, ko trūksta šiam išoriškai gražiam miestui. Nutarėme, kad miestui reikia bendravimo", – sakė ji ir prasitarė, kad jų sukurtas projektas "Laivas" skatina bendrauti skirtingas visuomenės kartas.

Meno interpretacijų Vilniaus tema parodą Lietuvos energetikos muziejuje galima aplankyti nuo liepos 25 d. iki rugpjūčio 1 d., lankytojai laukiami nuo 10 iki 17 val. (išskyrus sekmadienį ir pirmadienį, kai muziejus nedirba). Įėjimas į parodą nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių