Quantcast

Mankštos Vilniaus mokyklose pasiteisino ir plinta

Nuo pavasario dviejose Vilniaus mokyklose pradėtas įgyvendinti mokinių mankštų projektas pasiteisino. Šį rugsėjį prie jo prisijungė dar šešios ugdymo įstaigos.

Patraukli prevencija

Balandžio mėnesį dvi miesto progimnazijos – Žemynos ir Petro Vileišio – oficialiai pradėjo gana novatorišką projektą. Mokyklos įsitraukė į prevencinę programą vaikams "Sveika ateitis". Pozityvia animacija paremtas projektas skatina vaikus mokyklose sportuoti ir taip ugdyti geresnę fizinę bei psichologinę būklę. Šį rugsėjį prie programos prisijungė ir dar šešios Vilniaus ugdymo įstaigos: lopšeliai-darželiai "Pilaitukas", "Bitutė", "Lakštingala", "Žirmūnėliai", Vilniaus privati gimnazija, Vilniaus Vilkpėdės darželis-mokykla.

Projekto idėjos autorius Santariškių klinikų kineziterapeutas Nerijus Braždžiūnas sako, kad vaikams ekrane rodoma animacija, kurioje sportuoja personažai Sveikatos Princas bei Grožio Princesė, išties patraukli vaikams.

"Mokiniai į mankštą noriai reaguoja, viskas gerai. Ypač vaikai, lankantys pradines klases. Jie netgi kartais prašo patys, sako, kad nori pajudėti", – pasakojo N.Braždžiūnas. Jis taip pat tvirtino, kad vaikai jaučia naudą ir norą.

Tiesa, mankšta nepriverstinė ir mokiniai gali patys pasirinkti, atlikti ją ar ne.

Idėją skleis po visą šalį

Pasitelkiant pozityvią animaciją atliekami sporto pratimai yra naudingi vaiko sveikatai, nes skatinamas ir taisyklingas kvėpavimas, o tai mažina organizmo stresą. Taip pat pasitelkiant specialius fonus ir spalvas skatinamas bendras vaikų suvokimas, ugdomas geras nusiteikimas.

Kiekvienoje mokykloje, kurioje vykdoma prevencinė programa, mokytojams ne tik suteikiama animuota vaizdinė mankštos medžiaga, tačiau taip pat specialistai apmoko, kaip elgtis su vaikais ir kaip jų veiksmus koreguoti.

Pasak N.Braždžiūno, prevencinę programą itin palaiko sostinės savivaldybė bei Sveikatos apsaugos ministerija. Ateityje planuoja, kad tokia mankštos vizija pasklis bei bus pradėta įgyvendinti ir kitų šalies miestų mokyklose.

Pastebima reali nauda

Projekte dalyvaujančios Žemynos progimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Irmina Veikutienė virtualios mankštos rezultatais džiaugiasi ir palaiko tolesnę jos sklaidą kitose ugdymo įstaigose.

"Didžioji dalis mokinių pamokos pradžioje jau klausdavo, kur mankštelė, jeigu ją būdavau numačiusi pamokos pabaigoje", – džiaugėsi I.Veikutienė.

Nors mankštą labiausiai mėgsta pradinių klasių mokiniai, šiemet mokykloje į programą žadama integruoti ir daugiau penktų klasių mokinių.

"Negaliu pasakyti, kad visi 100 proc. mokinių taip labai norėjo, darė ir teigiamai reagavo. Kiekvienoje klasėje atsirasdavo tokių, kurie darė, bet ironiškai žvalgėsi", – pasakojo I.Veikutienė. Tačiau ugdymo specialistė pastebėjo, kad atlikę mankštą pamokų pradžioje mokiniai labiau nusiramina, susitelkia, dirba susikoncentravę.

"Dabar turime septynis mankštelių komplektus. Ir kasdien jas vis keičiame. Vaikai pratimus daro atsistoję: tempimo, nugaros, susikoncentravimo pratimus. Mes nešokinėjame, nelakstome, bet tiesiog stovėdami savo vietoje atliekame savo pratimus. Tai trunka vos 4–5 minutes", – aiškino pašnekovė.


Šiame straipsnyje: mankštamokyklosvaikaimokykla

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių