Quantcast

Lukiškių skaityklos vasara – karšta

Baigiantis kalendorinei vasarai užsidarys šią vasarą Vilniuje Lukiškių aikštėje veikusi pirmoji ir kol kas vienintelė Lietuvoje knygų skaitykla po atviru dangumi.

Projekto "Vilnius skaito" organizatoriai ir knygų mėgėjai tikisi, kad ne visam laikui – tik iki kitos vasaros.

Dovana vilniečiams

"Vilnius skaito" – pirmą kartą Lietuvoje organizuotas ir pasiteisinęs projektas, kurio metu, gegužės–rugpjūčio mėnesiais, Lukiškių aikštės pakraštyje įrengtoje lauko skaitykloje kiekvienas miesto gyventojas ar svečias nemokamai galėjo skaityti naujausią, įvairaus žanro literatūrą. Skaityklą miestui dovanojo privačių iniciatyvų grupė.

Kaip "Vilniaus dienai" pasakojo projekto sumanytoja UAB "Gera pramoga" atstovė Jurga Mandrijauskaitė-Ruškienė, jos atstovaujama įmonė kasmet stengiasi suorganizuoti bent vieną socialinį projektą, skirtą miesto ar šalies žmonėms. Šiemet įmonė norėjo surengti kokį nors ilgalaikį, prasmingesnį projektą. Prisiminus tai, ką teko matyti lankantis Lince (Austrija), kai jis buvo Europos kultūros sostine, buvo apsistota prie skaityklos idėjos. Ten ši idėja vystoma jau 10 metų, tiesa, gatvės skaitykla keliauja kas kelias dienas vis į kitą miestą.

"Pagalvojau – kodėl tokios skaityklos neįkūrus Vilniuje. Tad susijungė meilė knygoms, meilė savo miestui ir noras nuveikti kažką prasmingo", – sakė J.Mandrijauskaitė-Ruškienė.

Jurga Mandrijauskaitė-Ruškienė/Butauto Barausko nuotr.

Atneša ir autoriai

Knygos į "Vilnius skaito" skaityklą atkeliavo keliais etapais: daugumą paskolino pagrindinis projekto partneris – Vilniaus miesto savivaldybės centrinė biblioteka, kuri visai vasarai skyrė ir savo darbuotojus. Vėliau po truputį ėmė jungtis ir leidyklos – nedrąsiai, nes baiminosi, kad knygos bus išvogtos, išnešiotos. Vis dėlto "oranžinių dviračių" istorija nepasikartojo – matyt skaitantys žmonės yra sąmoningesni, tad per visą vasarą dingo tik nedidelė knygų dalis. O leidyklos po kurio laiko suvokė, kad pakliūti į "Vilniaus skaito" skaityklos lentynas – nebloga reklama knygoms: jas mato tūkstančiai žmonių, gali pasklaidyti, pavartyti, patikusią vėliau nusipirkti knygyne.

Savo knygas į skaityklą nešė ir lietuvių autoriai, supratę, kad tai vieta, kur jų knyga gali būti matoma ir skaitoma. Tad lietuvių autorių knygų lentyna nuolat plėtėsi, o užsukę skaitytojai ne kartą džiaugėsi vėl atradę lietuvių literatūrą, sužinoję, kad turime tikrai gerų lietuvių autorių.

Prisijungė ir kai kurios organizacijos – geriausių, iškiliausių Šiaurės šalių rašytojų knygas pristatė Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje. Vėliau buvo įrengta Konsultacijų ir tyrimo agentūros "AfriKo" lentyna, kurioje galima susipažinti su geriausiais Afrikos rašytojais ir žymiausiais jų kūriniais.

Atskiros knygų lentynos skirtos literatūros gurmanams, sveikos gyvensenos propaguotojams, besidomintiems įvairiomis religijomis. Dulų asociacija inicijavo besilaukiančioms moterims ar jaunoms mamoms, taip pat vaikams skirtos literatūros lentynos atsiradimą. Į skaityklą užklystantiems užsieniečiams skirta lentyna supažindina juos su į užsienio kalbas išverstais lietuvių autorių kūriniais ir leidiniais apie Lietuvą – knygas dovanojo Lietuvos kultūros institutas.

Skaitykla buvo tarsi gyvas organizmas, kuris pildėsi ir keitėsi per visą vasarą.

"Stengėmės, kad knygų asortimentas būtų kuo įvairesnis, įdomesnis, kad patenkintų įvairių žmonių poreikius. Ir man labai džiugu, kad tas mūsų projektas nebuvo toks statiškas – pradėjome su 1 000 knygų ir su panašiu skaičiumi baigėme. Skaitykla buvo tarsi gyvas organizmas, kuris pildėsi ir keitėsi per visą vasarą. Jis tikrai tapo jungtiniu projektu, kai dėl bendros idėjos susijungė organizatoriai, organizacijos, rėmėjai, rašytojai, autoriai", – sakė J.Mandrijauskaitė-Ruškienė.

Skaitymai ant pievos

Nors skaitytojų susitikimai su autoriais iš pradžių buvo tik idėja, bėgant vasaros dienoms tai tapo realybe – nuo birželio skaityklos erdvėje vis vyko "Skaitymai ant pievos", kurių ypač gausiai "užderėjo" rugpjūtį. Knygų mylėtojai skaitymų metu gali ne tik pasiklausyti savo mėgstamų autorių, bet ir su jais susipažinti, padiskutuoti.

"Tikrai nesitikėjome, bet "Vilnius skaito" tapo labai populiarus tarp šeimų su vaikais – vaikų knygų lentynos yra vienos populiariausių. Labai populiari buvo sveikos gyvensenos lentyna. Rimtesni knygų mylėtojai mielai renkasi grožinę literatūrą iš "gurmanų lentynos", kur dauguma – tikrai gerai vertinamų, neseniai išleistų knygų. Sakyčiau, didžioji knygų dalis atrado savo skaitytoją", – sakė skaityklos iniciatorė.

Susijungė meilė knygoms, meilė savo miestui ir noras nuveikti kažką prasmingo.

Anot jos, "Vilnius skaito" per vasarą įsigijo nuolatinių skaitytojų, kurie tikslingai ateina beveik kasdien ir perskaitė jau beveik visas juos dominusias knygas. Tie, kurie į skaityklą užklydo atsitiktinai, neretai sugrįžta vėl ir dėkoja, kad skaitykla priminė tokius dalykus kaip knygos, skaitymo malonumas.

Nors pastaruoju metu dažnai kalbama, kad jaunimas knygų neskaito, Lukiškių aikštėje jie mielai leisdavo laiką su knyga įsitaisę ant patogių sėdmaišių, hamakų ar tiesiog ant pledo pievoje.

"Sakyčiau, toks ir buvo mūsų tikslas: supažindinti žmones su naujomis knygomis, suteikti galimybę jas perskaityti, o tiems, kurie buvo primiršę knygas, – vėl jas atrasti. Kai kurie aplinkinių įstaigų darbuotojai ne kartą sakė, kad tai yra prasmingiausias jų pietų laiko praleidimo būdas", – teigė J.Mandrijauskaitė-Ruškienė.

100 projekto "Vilnius skaito" dienų artėja prie pabaigos – liko vos kelios dienos. Tačiau idėjos autorė užsiminė, kad gali būti, jog kitą vasarą skaitykla vėl lauks lankytojų, norinčių draugauti su knyga. Šių metų patirtis parodė, kad projektas sėkmingai įsiliejo į miesto gyvenimą. Galbūt kitąmet skaityklų Vilniaus gatvėse atsiras daugiau, o gal šia idėja užsikrės ir kiti miestai.

Ką mano vilniečiai?

Lina:

Labai gera čia. Be to, radau knygą, kurią labai norėjau perskaityti. Gaila, kad rudenį skaityklos nebeliks. Manau, tokia vieta pritraukia ir jaunimą, nors jie dabar turi ir kitokių laisvalaikio praleidimo formų bei veiklų. Bet aš nežadu knygų ir skaitymo atsisakyti.

 

Paula:

Atvažiavau paskaityti – tikslingai. Beveik kasdien sėdu ant dviračio ir atminu. Man patinka čia. Rami, gera aura. Pastebėjau, kad puikiai atrinktos knygos – kiekvienas gali rasti tai, kas jį domina. Mano šeimoje visi daug skaito, tad man knygos – neatskiriama gyvenimo dalis.

Eva:

Užklydau pasižiūrėti, kokių knygų yra bibliotekoje, ir pailsėti. Kai pamatėme Lukiškių aikštę po rekonstrukcijos, daug nesitikėjome. Dabar manau, kad skaitykla čia gerai prigijo – atrodo, kad esi kažkur gamtoje. Reikėtų daugiau tokių vietų, kur galima prasmingai leisti laisvalaikį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių