Quantcast

Lukiškių aikštės projekto rinkimai - be aiškių kriterijų

Konkurso dėl Lukiškių aikštės atnaujinimo sąlygos prieštaravo viena kitai, todėl dabar nelabai aišku, pagal kokius kriterijus rinkti geriausią projektą.

Siūlė pernelyg nesikabinėti

Vakar vykusiame viešame konkurso dėl Lukiškių aikštės darbų aptarime kritikos pateiktiems projektams negailėjo nei eiliniai vilniečiai, nei architektūros ekspertai. Tiesa, pastarieji pabrėžė, kad jau pačios konkurso sąlygos buvo suformuluotos netinkamai, todėl prie projektų autorių labai kabinėtis nereikėtų.

Konkursui dėl Lukiškių aikštės sutvarkymo, kurį skelbė Aplinkos ministerija, iš viso buvo pasiūlyti 39 projektai. Keturi buvo atmesti iš karto, iš likusių 35 komisija turės išrinkti tris geriausius, kurių autoriams bus įteiktos piniginės premijos. Konkurso sąlygas rengė darbo grupė, kuriai vadovavo Ministro Pirmininko kancleris Deividas Matulionis. Tai jau trečiasis konkursas, kurio tikslas – išrinkti geriausią Lukiškių aikštės viziją.

"Palyginti su ankstesniais konkursais, pasiūlymai išties gerėja. Jau bus galima galvoti apie kokį nors sprendimą", - vakar vykusiame projektų aptarime sakė architektas Augis Gučas.

Konkurso sąlygos – keistos

Tačiau, pasak jo, skelbiant konkurso nugalėtoją gali kilti keblumų, nes konkurso sąlygose buvo daug prieštaravimų, kurie leidžia subjektyviai traktuoti, ar projektas tinkamas.

"Pavyzdžiui, buvo reikalavimas išsaugoti viešąją žaliąją erdvę. Sveiku protu suvokiama, kas tai yra. Tačiau jokiuose teisės aktuose neapibrėžta, kas yra viešoji žalioji erdvė. Taip pat yra reikalavimas projekte numatyti požeminę automobilių aikštelę. Tačiau sąlygose neapibrėžta, kokia ta aikštelė turi būti, kiek automobilių joje turi tilpti. Dabar vienų darbų autoriai projektavo 1000 vietų aikštelę, kiti – 300, o dar kiti šio reikalavimo apskritai nepaisė", - kalbėjo A.Gučas.

Anot jo, keistai atrodo ir reikalavimas išsaugoti aikštės vientisumą: "Tai labai subjektyvu. Kas vienam atrodo vientisa, kitam gali visai taip neatrodyti."

Vertinimai – subjektyvūs

A.Gučas teigė, kad jam pačiam bus labai įdomu pažiūrėti, kokį sprendimą priims komisija, nes į pasiūlytų projektų atitikimą konkurso sąlygoms galima pažiūrėti labai įvairiai.

Architektų sąjungos Vilniaus skyriaus pirmininkas Tadas Balčiūnas konkurso darbų aptarime sakė manantis, kad konkurso sąlygų rengėjai pasirinko neteisingą kelią reikalaudami, kad būtų išsaugoti Lukiškių aikštės planavimo principai.

"Paimsime tarybinio kareivio uniformą, nulupsime antpečius, prisiūsime kitus ir turėsime laisvos Lietuvos kareivį? Taip nebūna", - teigė T.Balčiūnas.

Norėtų turgaus aikštės

Kritikos Lukiškių aikštės vizijų autoriams negailėjo ir į darbų aptarimą atėję vilniečiai. Parkotyrininkas Kęstutis Labanauskas sakė, kad idėjų pasiūlyta daug ir neblogų, tačiau tokios, kurią būtų galima imti ir įgyvendinti, nėra.

"Galėtų susijungi keli autoriai ir kartu sukurti gerą projektą. Nes vieno projekto, kuris atitiktų visus lūkesčius, neturime. Yra įdomių pasiūlymų, tačiau įspūdis toks, kad autoriai pasigauna motyvą ir jį iki begalybės išdidina. Tačiau tokių projektų neįmanoma įgyvendinti", - kalbėjo K.Labanauskas.

Balsu iš liaudies prisistačiusi moteris aiškino, kad į Lukiškes reikėtų grąžinti turgaus aikštę. "Aš nesakau, kad reikia turgaus. Reikia aikštės, kurioje galėtų vykti mugės, festivaliai, koncertai. 

Tačiau istoriku pasivadinęs vyras užginčijo: "Mes norime sukurti paminklą ne kažkokiai abstrakčiai laisvei, o už ją kovojusiems ir žuvusiems žmonėms. Todėl tikrai nereikia kalbėti apie jokias turgaus aikštes".

Nugalėtojas – kitą mėnesį

Aplinkos ministerijos skelbto konkurso dėl Lukiškių aikštės atnaujinimo komisija jau išsirinko penkis geriausius darbus. Konkurso nugalėtojai turėtų paaiškėti iki sausio vidurio.

"Galiu pasakyti, jog dauguma komisijos narių laikėsi nuomonės, kad Lukiškių aikštė turi būti grąžinta vilniečiams kaip miesto aikštė, kurioje vyktų gyvenimas, o ne kaip oficialių renginių vieta, kurioje per minėjimus būtų dedami vainikai", – 1diena.lt sakė vienas komisijos narių architektas Sigitas Kuncevičius.

Kai bus išrinktas Aplinkos ministerijos skelbto konkurso nugalėtojas, savo konkursą skelbs ir Kultūros ministerija. Šiame konkurse bus laukiama pasiūlymų dėl monumento, kuris turėtų būti pastatytas Lukiškių aikštėje.


Šiame straipsnyje: Lukiškių aikštė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aldona

Aldona portretas
Trūksta idėjiškumo.

utopija

utopija portretas
tesiasi......nuo 1996..........mokami pinigeliai,vyksta konkurseliai tik vis neaisku ka ten nori matyt - ar turgu,ar parka,ar paminklu kapines su pozemine masinu stovejimo saugykla..............o visai netoli be jokiu konkurseliu tadas blinda jau pastate siena su perspektyva pratesti ja I Ryga ir Talina, tupdo venera pries biblioteka ir jokiu diskusiju nereikia.........
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių