Quantcast

Lukiškių aikštė turėtų būti įtraukta į tvarkomų objektų sąrašą

Parlamentarams Vyriausybę raginant atnaujinti komisiją dėl Lukiškių aikštės sutvarkymo, Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis žada įtraukti šį klausimą į Valstybės atkūrimo šimtmečio programą, kurioje būtų įsipareigota skirti lėšų ir aikštei.


 

Parlamentarams Vyriausybę raginant atnaujinti komisiją dėl Lukiškių aikštės sutvarkymo, Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis žada įtraukti šį klausimą į Valstybės atkūrimo šimtmečio programą, kurioje būtų įsipareigota skirti lėšų ir aikštei.

Pasak kanclerio, Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas šią savaitę atsiuntė raginimą atnaujinti komisiją, kuri turėtų apsispręsti dėl aikštės tvarkymo ir laisvės kovotojų įamžinimo paminklo įgyvendinimo, patikslinti kultūros vertybe pripažintos aikštės ribas ir 2016-ųjų biudžete numatyti lėšų aikštei atnaujinti.

„Atitinkami pavedimai bus institucijoms - lauksime jų reakcijos. Aišku, tai susiję su kultūros paveldo niuansais, su ribų koregavimu, ir, be abejo, finansavimu. Vienas dalykas - politinis sprendimas, kitas dalykas - biurokratija, kaip dabar tie įvykę konkursai. Teisininkai turi pasakyti, ar turi būti nauji konkursai, ar gali būti tie patys rezultatai, ar reikia naujus skelbti“, - sakė kancleris.

Komisiją turėtų sudaryti Aplinkos, Kultūros, Finansų ministerijų, Kultūros paveldo departamento ir kitų institucijų atstovai.

Anot jo, institucijos į šį premjero pavedimą turi atsakyti per dvi savaites, tuomet būtų apsispręsta, ar sudaryti komisiją ir įtraukti Lukiškių atnaujinimo projektą į Valstybės atkūrimo šimtmečio programą - taip būtų įsipareigojama aikštei skirti lėšų. Pačią šimtmečio programą, kurioje, be kita ko, yra ir nacionalinio stadiono bei Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rekonstravimo į Nacionalinį kongresų centrą projektai, ketinama pristatyti jau kitą savaitę.

„Tada dar dvi savaites bus derinama - gal net ilgesnį nustatysime terminą, nes tai yra svarbus dokumentas. Tikiuosi, kad balandžio pabaigoje Vyriausybė galėtų svarstyti. Be abejo, spėsime įtraukti (Lukiškes). Programa bus lankstus dokumentas, gyvenimas situaciją koreguoja, iki 2018 metų dar turime laiko. Tai gali būti, kad ir vėliau ta priemonė bus įtraukta “, - sakė kancleris.

Anot jo, į programą bus įtraukti ir monumentai, ir atminimo lentos signatarams, įvairūs paminėjimo renginiai, Dainų šventė. Dalis projektų planuojami įgyvendinti kartu su bendruomenėmis, prisidedant ir kitiems rėmėjams.

Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas nuo 1999 metų. 2013-aisiais buvo išrinktas nugalėtojas aikštės sutvarkymo pasiūlymui (architekto Rolando Paleko projektas „Ramybė“), jame numatyta vieta žuvusių už Lietuvos laisvę kovotojų atminimo įamžinimo monumentui. Taip pat pernai išrinktas Lietuvos laisvės kovotojų atminimo įamžinimo Lukiškių aikštėje Vilniuje konkurso nugalėtojas - projektas „Tautos dvasia“ (skulptorius Vidmantas Gylikis), simboliškai vaizduojantis skrendantį paukštį.

Lukiškių aikštė susiformavo XX amžiaus pradžioje. 1953 metais čia pastatytas paminklas bolševikų lyderiui Leninui, 1991 metais jis demontuotas. Nuo to laiko aikštė nebuvo iš esmės tvarkyta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių