Quantcast

LMTA rektorius žada psichologo pagalbą studentams

  • Teksto dydis:

Švietimo ir mokslo ministerijoje antradienį lankėsi Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) rektorius Zbignevas Ibelgauptas, kuris pristatė, ko imamasi po tragedijos - studento žūties, kuri, kaip įtariama, buvo savižudybės pasekmė.

Anot jo, iš karto po nelaimės pasirūpinta psichologais, kurie konsultuoja studentus ir dėstytojus, ateityje psichologų konsultacijas akademijoje numatoma padaryti prieinamas nuolat. Be to, galvojama apie stojančiųjų į akademiją psichologinio pasirengimo vertinimą.

„Kiek esu girdėjęs, priimant į kunigų seminariją dalyvauja psichologas priėmimo metu - tam, kad galėtų atpažinti tam tikras problemas. Aš nežinau, ar tai yra įmanoma padaryti priimant į LMTA, į Teatro fakultetą, ar tai nepažeis teisių, bet, mano supratimu, iš tiesų menininkai yra labai egocentriški ir, viena vertus, reikalauja dėmesio, kita vertus, jie gali būti labai užsispaudę ir galime nepamatyti ir neatpažinti procesų, kurie vyksta žmogaus viduje“, - po susitikimo su ministre aiškino LMTA rektorius.

Jis sutiko, kad aktorių studijose - daug įtampos, nes jų metu, be kita ko, „analizuojamas ir žmogaus vidus, lendama yra į kiekvieno žmogaus vidinį pasaulį ir į kiekvieno žmogaus gyvenimą, kadangi aktorius turi atsiskleisti“. Pasak rektoriaus, dar iki nelaimės svarstyta galimybė bent magistratūros studijose atsisakyti kurso vadovų, kad studentai būtų mažiau priklausomi nuo konkrečių dėstytojų, galinčių lemti jų karjerą.

Viešojoje erdvėje po šios nelaimės pradėjus plisti laiškams, kad akademijoje - prasta psichologinė atmosfera, rektorius sakė nei iki nelaimės, nei po nelaimės nesulaukęs nė vieno konkretaus skundo dėl dėstytojų netinkamo elgesio su studentais.

„Jeigu kalbėtume konkrečiai labai, kas išlindo viešojoje erdvėje, kad ten yra žeminami ir menkinami žmonės, tai yra labai negerai, be jokios abejonės, bet aš vėlgi ieškau faktų, tikrai susitiksiu su visais žmonėmis, kiek galėsiu, kurie teigia tokius dalykus, kad konkrečiai įvardintų nors vieną atvejį ir su kuo tai atsitiko ir tada aš galiu imtis konkrečių žingsnių“, - aiškino jis.

Rektorių ir kitus akademijos atstovus pokalbio pasikvietusi ministrė Audronė Pitrėnienė sakė, kad kol kas ministerijos įsikišimas į tyrimą - nereikalingas.

„Aš manau, kad šiandien (ministerijos) įsikišimas būtų tikrai nereikalingas. Pamačiau, kad tikrai jie labai rūpinasi ir kreipia didelį dėmesį“, - po susitikimo su LMTA bendruomene sakė ministrė.

„Tai yra meno žmonės, jausmingi, jausmų pasaulis ten yra, labai daug visko yra, jautrūs žmonės yra, kitokie jie yra truputėlį galbūt negu visi žemiškieji žmonės, pripažįstame tai. Ir jau tas sprendimas, man atrodo, yra labai geras, kad universitetas atėjo iki to, kad reikia universitete turėti tokią pareigybę kaip psichologo“, - pridūrė ji.

LMTA studentas žuvo lapkritį nukritęs iš aukščio statybvietėje Vilniuje. Kol kas teisėsauga tebetiria, ar tai buvo savižudybė, ar nelaimingas atsitikimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių