Quantcast

Lincas skaito Vilnių

Kartu su Vilniumi  Europos kultūros sostinės titulą 2009-aisiais gavęs Austrijos miestas Lincas kuria projektą - „Lincas skaito Vilnių“. Jau kovo 3 dieną Lince bus pristatoma šiuolaikinė lietuvių literatūra, Vilniaus miesto kultūra ir tradicijos.

Lince vyksiančiose Lietuvių literatūros dienose, Adalbert-Stifter literatūros namuose, savo kūrybą skaitys Tomas Venclova, Giedra Radvilavičiūtė ir Sigitas Parulskis, bus rodomas Jono Meko filmas „Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą“ (1972).

Tris dienas besitęsiančio renginio metu bus pristatyti du nauji leidiniai vokiečių kalba. Vienas jų tai – literatūros kritiko, eseisto ir vertėjo Cornelijaus Hell knyga Der eiserne Wolf im barocken Labyrinth. Erwachendes Vilnius (Geležinis vilkas baroko labirintuose. Bundantis Vilnius). Joje autorius skaitytojui pateikia įvairiapusį Vilniaus portretą, aprašydamas miesto istoriją, architektūrą, iškilias asmenybes, dalindamasis savo prisiminimais bei įspūdžiais.

Kitas lietuvių literatūros sklaidai reikšmingas leidinys – literatūrinio  žurnalo RAMPE numeris skirtas šiuolaikinei lietuvių literatūrai. Sudarytojas Cornelius Hell Austrijos skaitytojams pristato lietuvių autorių Giedros Radvilavičiūtės, Eugenijaus Ališankos, Sigito Parulskio, Tomo Venclovos, Vandos Juknaitės, Lauryno Katkaus, Marcelijaus Martinaičio, Neringos Abrutytės, Alvydo Šlepiko, Herkaus Kunčiaus, Marko Zingerio, Renatos Šerelytės ir Dovilės Zelčiūtės kūrybą. Leidinyje taip pat apžvelgiamas išeivijos atstovų - Alfonso Nykos-Niliūno ir Jono Meko bei jau į Anapilį iškeliavusių autorių Ričardo Gavelio, Jurgio Kunčino ir Jurgos Ivanauskaitės literatūrinis palikimas.

Lincas skaito Vilnių renginį praturtins smuikininkių, daugelio respublikinių bei tarptautinių konkursų laureačių Dalios Dėdinskaitės ir Kamilės Marijos Kubiliūtės muzikinė programa. Abi smuikininkės baigė Nacionalinę M.K. Čiurlionio menų mokyklą Vilniuje prof. J. Dvariono ir M. Vasiliauskaites smuiko klasėse, šiuo metu studijuoja Muzikos ir vaizduojamojo meno universitete Vienoje.

Supažinti su lietuvių autoriais Tomu Venclova, Giedra Radvilavičiūte ir Sigitu Parulskiu bei lietuvių literatūrą apžvelgiančiu leidiniu RAMPE kovo 6 d. Vienos menininkų namuose Alte Schmiede galės ir šio miesto literatūros mylėtojai.

Vilnius Lincą skaitė vasarį vykusios Vilniaus knygų mugės metu.


Šiame straipsnyje: VEKSlinčas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių