Quantcast

Lietuvoje nebeliks gatvės „Советская“ (papildyta)

Nelietuviškų gatvių pavadinimų lentelės Šalčininkų rajono savivaldybėje turės būti nuimtos iki spalio 14 d. Jeigu rajono savivaldybės administracija nevykdys teismo nutarties, jai gresia piniginės baudos.

Gresia baudos

Pirmadienį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas atmetė Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos apeliacinį skundą, kuriuo buvo prašoma palikti rajone kaboti gatvių pavadinimus ne tik lietuvių, bet ir tautinių mažumų kalbomis. Tačiau lieka galioti praėjusių metų Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas, įpareigojantis ant pastatų kabinti gatvių pavadinimų lenteles tik lietuvių kalba.

Teismo sprendimas galutinis ir neskundžiamas. Tai reiškia, kad nuo spalio 14-osios visos gatvių pavadinimų lentelės kitomis kalbomis turi būti nukabintos. Jeigu Šalčininkų rajono savivaldybės administracija nevykdys teismo nutarties, Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje Jurgis Jurkevičius ketina kreiptis į antstolius. Jeigu administracija ir tuomet nepaisys įspėjimų, antstoliai galės kreiptis į teismą ir prašyti neklusniems savivaldybės vadovams skirti pinigines baudas už teismo sprendimų nevykdymą.

Šiuo metu gatvių pavadinimai ne lietuvių kalba nurodyti Pabarės, Turgelių, Baltosios Vokės, Tetėnų, Dainavos, Jašiūnų ir Eišiškių gyvenamosiose vietovėse. Tokia tradicija tautinių mažumų gyvenvietėse puoselėjama nuo sovietmečio. Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje J.Jurkevičius patikino, kad kai kur minėtose gyvenvietėse ant namų kabo ne tik dvikalbės, bet ir trikalbės gatvių pavadinimų lentelės: pavadinimai užrašyti lietuvių, rusų ir lenkų kalbomis.

Yra tokia Советская ул.

„Pavyzdžiui, Šalčininkų rajone yra tokia Tarybinė gatvė, po šia lentele kaba dar dvi: Советская ул. ir ul. Radziecka. Turiu net nuotraukas. Klausiau, kas čia per gatvė pas juos, ką - nostalgija buvusiam režimui? Bet mes tokių svertų pakeisti gatvės pavadinimą neturime. Aišku, dėl to materialinės kažkokios žalos lietuvių kalbai nėra, tačiau yra įstatymas, kurį reikia vykdyti.

Valstybinės kalbos įstatyme numatyta, kad gatvių pavadinimai turi būti užrašyti tik nacionaline, lietuvių kalba“, - sakė J.Jurkevičius.

Irena Smetonienė
Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė

Yra valstybė, kalba yra valstybinė, registrai sudaromi valstybine kalba, paštas irgi adresus turi vienintelius valstybine kalba. Ne bėda būtų, jeigu gatvių pavadinimai būtų rašomi tautinės mažumos kalba, bet ne taip, kaip jie yra padarę dabar. Negali būti verčiama Ąžuolų gatvė į ulica Dąbowa. Jeigu tautinės mažumos savo rašmenimis užrašytų žodį „ąžuolų“, tai jau nebūtų pažeidimas. Taip yra padarę Sudervės, Maišiagalos gyventojai.

Įsivaizduokite, jeigu aš dabar pasirašau kaip Grietinienė, o rusai sako, kad aš – Smetona. Kas tai, vienas žmogus dviejuose asmenyse? Čia ir buvo didžiausia bėda.

Žada vykdyti teismo sprendimą

Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius Boleslav Daškevič patikino, kad artimiausiu metu bus įpareigotos rajono seniūnijos nukabinti nuo pastatų gatvių pavadinimų lenteles nelietuvių kalba.

Tam skirto mėnesio, direktoriaus nuomone, turėtų užtekti, ir papildomų lėšų lentelių nukabinimui greičiausiai neprireiks. Mat tautinių mažumų kalbomis lentelės yra tik 5 seniūnijose iš rajone esačių 13.

Paklaustas, kaip vietiniai gyventojai reaguoja į teismo sprendimą, B.Daškevič negalėjo atsakyti. Mat kol kas pranešimas dar nėra išplatintas, o gyventojai greičiausiai apie teismo nutartį nieko nežino.

„Matote, kai anksčiau kalbėjome su gyventojais, šie jokių pretenzijų nereiškė dėl to, kad gatvių pavadinimai buvo rašomi keliomis kalbomis. Nuo sovietinių laikų pavadinimai buvo rašomi dviem kalbomis, toks įprotis liko ir niekam jis nekliuvo. O dabar kaip bus - nežinau? Kol kas lentelių nenuiminėjame. Sunku pasakyti, kaip gyventojai sureaguos“, - sakė B.Daškevič.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių