Quantcast

Lietuviai nebijo pirkti butų Vilniuje nepastatytuose namuose

  • Teksto dydis:

Pirkti butą dar nepastatytame name, kai būsimi kambariai matomi tik brėžiniuose, nereiškia pirkti katę maiše. Tokios nuomonės laikosi didžioji dalis būstą naujuose namuose įsigyjančių pirkėjų. Nekilnojamojo turto specialistų skaičiavimais, pirmąjį 2013 m. pusmetį apie 60 proc. visų parduotų naujos statybos butų Vilniuje buvo dar tik statomuose namuose.

Pasak Evaldo Narbuntovičiaus, nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius.lt projekto vadovo, vis didėjanti būsto naujuose namuose paklausa – viena iš priežasčių, kodėl žmonės vis dažniau perka butus dar tik statomuose daugiabučiuose.

„Nenorėdami prarasti šanso nusipirkti buto su norimu vaizdu pro langus, patrauklioje vietoje, norimame aukšte, pirkėjai renkasi būstą dar popieriniame brėžinyje. Dažniausiai tai jaunos, bet jau tvirtą finansinį pagrindą turinčios 30–35 m. amžiaus šeimos, kurios jau įvertino savo turimas pajamas ir apsisprendė įsigyti nuosavą būstą“, – situaciją rinkoje komentuoja E. Narbuntovičius.

Jo teigimu, naujų ir senų butų paklausa padidėja rudenį ir pavasarį – tuomet pastebimas didesnis portalo lankytojų skaičius, o Registrų centre sudaroma daugiau būsto sandorių nei vasarą.

Butų statomuose namuose pasiūla auga

Nekilnojamojo turto bei statybos įmonių grupės „Eika“ atstovai pastebi, kad per kelerius metus žmonių, kurie perka butus dar tik vystomuose projektuose, skaičius išaugo.

„Mūsų duomenimis, prieš ketverius metus Vilniuje 29 proc. naujos statybos butų buvo parduodama nebaigtuose statyti namuose, po metų šis skaičius paaugo iki 31 proc., o 2011 m. pardavimai iš brėžinių ūgtelėjo net iki 56 proc.”, – skaičiuoja „Eika“ analitikas Tomas Žiaugra. Jo teigimu, pernai vos trečdalis naujų butų buvo nupirkta jau pastatytuose namuose, o likusieji – dar tik vystomuose projektuose.

„Situacija šių metų pirmąjį pusmetį panaši kaip ir pernai. 59 proc. naujos statybos butų parduodama dar tik statomuose namuose. Prognozuojame, kad panaši tendencija išliks iki metų pabaigos, nes beveik 50 proc. dabartinės naujų butų pasiūlos Vilniuje yra dar statomuose namuose“, – prognozuoja T. Žiaugra.

Kaina skiriasi kelis kartus

Šiuo metu vidutinė naujos statybos butų kaina Vilniuje siekia 4,4 tūkst. litų už kvadratinį metrą. Remiantis minėto portalo skelbimų duomenimis, priklausomai nuo sostinės rajono parduodamo būsto kaina skiriasi kelis kartus. Pavyzdžiui, vienas kvadratinis metas Grigiškėse kainuoja 3 tūkst., Pilaitėje – apie 4 tūkst., o Gedimino prospekte – 8,5 tūkst. litų už kvadratinį metrą. Šiuo metu siūloma pirkti daugiau nei 2500 naujos statybos butų Vilniuje plėtojamuose projektuose.

Pasak E. Narbuntovičiaus, auganti naujos statybos butų pasiūla ir pardavimai rodo, kad nekilnojamojo turto rinka vis aktyvesnė.

„Visgi būsto pirkėjams nereikėtų pamiršti visai neseniai praūžusios ekonominės krizės, kurios padarinius jaučiame iki šiol. Renkantis būstą reikia įvertinti ne tik vietą ir kainą, o ir nekilnojamojo turto plėtotojo reputaciją. Ypač renkantis būstą dar statomame daugiabutyje, kad vėliau netektų nusivilti įvairiais namo defektais“, – perspėja projekto vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

prarabas

prarabas portretas
tokias pasakas galima buvo rasyti 2007m., siai dienai gali tik protiskai atsilikes pirkti ne busta o pazada popieriuke. Praktika parode kad daug kas liko tik su popieriuku po statytojo bankroto ir skola bankui.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių