Quantcast

Liberalai panaikino Vilniaus skyriaus sprendimą rinkimuose dalyvauti su komitetu

Liberalų sąjūdžio valdyba trečiadienį panaikino Vilniaus miesto skyriaus sprendimą savivaldos rinkimuose dalyvauti ne su partijos, o naujai buriamo rinkimų komiteto sąrašu.

„Partijos valdyba priėmė sprendimą pirmu punktu naikinti Vilniaus skyriaus sprendimą kaip neatitinkantį partijos valdybos ir kitų norminių aktų“, – pranešė Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas.

Už tokį nutarimą po beveik keturių valandų ginčų buvo 11 Liberalų sąjūdžio valdybos narių, prieš – šeši, du susilaikė.

Per posėdį sostinės meras Remigijus Šimašius pasitraukė iš partijos pirmininko pavaduotojo pareigų.

„Man nepriimtina būti partijos pirmininko pavaduotoju. Atsistatydinau iš pavaduotojų dėl daugybės dalykų, kurių nenoriu visų vardinti, įskaitant ir partijos politikos formavimo reikalų, nesitarimo ir keistų kai kurių dalykų“, – po posėdžio žurnalistams sakė jis.

Sostinės liberalams nurodyta iki spalio 31 dienos persvarstyti savo praėjusios savaitės nutarimą.

Liberalų sąjūdžio valdybos nuomone, sostinės liberalų apsisprendimas rinkimuose dalyvauti visuomeninio rinkimų komiteto forma pažeidė partijos įstatus, valdybos sprendimus.

R. Šimašius tvirtino neatsisakąs planų į merus kandidatuoti su buriamu rinkimų komitetu.

„Skyriaus sprendimas yra teisėtas, pagrįstas, logiškas, teisingas. Natūralu, kad ruošiuosi jo laikytis ir vykdyti skyriaus sprendimą, o ne kažkokius valdybos sugalvojimus“, – sakė jis.

„Vilniaus skyrius sprendimą yra priėmęs. Didžiajai daliai atrodė, kad Vilniaus skyriaus sprendimą reikia kažkaip pakeisti, paįtakoti, modifikuoti. Man tai atrodo neteisinga. Aš labai gerai žinau, ko reikia vilniečiams, kaip reikia eiti ir parodyti vilniečiams buvusius ir būsimus darbus“, – kalbėjo meras.

Liberalų sąjūdžio Vilniaus skyriaus vadovė parlamentarė Aušrinė Armonaitė teigė kviesianti skyriaus prezidiumą ir skųsianti partijos valdybos sprendimą Etikos ir skaidrumos komisijai.

„Nėra jokio pagrindo sakyti, kad Vilniaus liberalų visuotinis susirinkimas buvo sušauktas kaip nors netvarkoje, kad priimtas sprendimas yra neteisėtas. Man kelia didelių abejonių, ar čia, už šitų durų, priimtas valdybos sprendimas pats neturi problemų su partijos įstatais, nes man nėra tekę girdėti, kad valdyba naikintų visuotinio skyriaus susirinkimo sprendimus ir numatytų kažkokią pirmininko pareigą“, – žurnalistams sakė A. Armonaitė.

Ji pati kol kas neatsisakė Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojos pareigų, bet sakė dar galvosianti, ką daryti.

Pasak A. Armonaitės, jai po valdybos sprendimo išvis gresia pašalinimas iš partijos.

„Tame nutarime yra pasakyta, kad jeigu mes neįgyvendinsime tų punktų, o pagrindo tiems punktams įgyvendinti aš nematau, bus svarstoma mūsų narystė partijoje. Trauktis iš partijos aš neplanuoju, neturiu pagrindo. Valdyba turės patraukti jėga“, – teigė Seimo narė.

Be to, šios opozicinės partijos vadovybė nutarė, kad visų savivaldos rinkimuose ne su partijos iškeltu kandidatų sąrašu dalyvaujančių liberalų narystė Liberalų sąjūdyje bus stabdoma automatiškai.

„Partijos narių dalyvavimas visuomeninio rinkimų komiteto steigime ir jo veikloje yra nesuderinamas su partijos įstatuose įtvirtintais partijos veiklos tikslais ir nario pareigomis, todėl šio komiteto steigime ir veikloje gali dalyvauti tik asmenys, kurių narystė partijoje yra sustabdyta“, – teigiama sprendime.

„Jeigu mes tą būtume priėmę gal rugpjūčio mėnesį, gal nebūtų čia tų krizių“, – trečiadienį svarstė E. Gentvilas.

Anot jo, jeigu R. Šimašius nepaklus valdybos nuomonei, jo narystė Liberalų sąjūdyje bus sustabdyta iki rinkimų kampanijos pabaigos.

A. Armonaitė žurnalistams apgailestavo, kad Liberalų sąjūdžio valdyba, svarstydama situaciją, neatsižvelgė į svarbiausius politinius aspektus.

„Čia buvo kalbama tik apie procedūras, apie tai, kas ką pasakė. (…) Man atrodo, kad svarbiausi dalykai vis dėlto buvo pamiršti. Jeigu partijos lyderiai ir nariai padės į šoną asmeniškumus ir supras, kad mums vis dėlto svarbu tiek meras liberalas Vilniuje, kad jis turėtų stiprias galimybes įgyvendinti pokyčius, tiek merai liberalai visoje Lietuvoje, kad būtų veiksminga frakcija, žinoma, yra galimybė susitarti“, – sakė ji, komentuodama galimą skilimą.

Liberalų sąjūdžio Vilniaus skyrius praėjusią savaitę nusprendė per savivaldos rinkimus kelti ne partijos, o naujai buriamo rinkimų komiteto „Už Vilnių, kuriuo mes didžiuojamės“ sąrašą. Jam vadovauti ėmėsi sostinės meras, buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas R. Šimašius.

Prieš Liberalų sąjūdžio valdybos posėdį Seime R. Šimašius vylėsi, kad nebus priimtas sprendimas naikinti skyriaus pasirinkimą.

„Esu liberalas ir būsiu liberalas. Tikiuosi, kad partija sveiką protą išlaikys“, – teigė jis.

Meras tvirtino žinąs savo kelią ir neketinąs jo keisti. Anot jo, nuo partijos ir jos vadovo priklauso, ar Liberalų sąjūdis bus šalia jo, ar nebus.

Tuo metu dalis Vilniaus liberalų pareiškė norintis rinkimams teikti atskirą partinį kandidatų sąrašą.

Sostinės merui oficialiai paskelbus apie pasirinktą formą rinkimuose, Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Gentvilas paragino R. Šimašių ir jį parėmusi Vilniaus skyriaus vadovę A. Armonaitę pasitraukti iš partijos vicepirmininkų.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai vyks kitą metų kovą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių