Quantcast

Lentvario parko ir dvaro atgaivinimo planuose – interaktyvios atrakcijos

Kasmet vasarą į Lietuvą atvažiuoja menininkų, kurie gyvena ir dirba užsienyje. Kūrybinės dirbtuvės „Migruojantys paukščiai“ kviečia menininkus sukurti idėjų kuriai nors probleminei Lietuvos vietovei. Šiemet menininkai galvojo, kaip atgaivinti Lentvario dvarą ir parką.

Kūrybines dirbtuves į Lentvarį pakvietė patys miestelio gyventojai. Jie skundžiasi, kad mieste nėra vietų, kur būtų galima rengti vakarus, pailsėti su šeima, trūksta koncertų. Nuspręsta ieškoti idėjų, kaip atgaivinti Lentvario dvarą ir šalia esantį parką. Miestelyje įsikūrusi visuomeninė jaunimo organizacija kviesdama menininkus teigė, kad tradiciniai sprendimai iki šiol nepadėjo prikelti parko naujam gyvenimui.

„Tradiciniai sprendimai iki šiol nepadėjo, o dvaras griūnas, parkas nyksta“, – LRT televizijai sakė Lentvario gyventojas Povilas Plūkas.

15 menininkų iš Lietuvos, Belgijos, Tailando pasiūlė Lentvariui penkias idėjas. Pirmiausia pasiūlyta parke šalia rūmų gerokai pasidarbuoti dalgiu, prisiminus, koks buvo parko architekto Edouardo Francois Andre sumanymas.

„Mes žinome, kad žmonės mėgsta fotografuotis. [Todėl bus] visokiausių interaktyvių atrakcijų, prie kurių bus galima fotografuotis – tai ir kabančios skrybėlės, stendai, kurie aktyvūs, skatintų žmones pajudėti, duotų iššūkį. Pakelk kelmą, ir tau atsidarys suoliukas, arba pajudink akmenį, ir iš bokšto nukris princesės kasa, o tau teks įkopti į tą bokštą“, – sumanymais dalijosi Tailande gyvenanti  menininkė Eglė Kulvelis.

„Galėtų būti margučių ridenimas su Tiškevičių šeima, taip pat visokių renginių, pynimų, plenerų rengimas, kokių gal ir yra visur kitur, bet dvaras pats iššaukia tokį renginį ir kviečia pas save“, – idėjas toliau vardijo menininkas iš Lietuvos Ernestas Samsonas.

Tačiau pirmiausia, pasak menininkų, Lentvario gyventojai turi įkurti bendruomenę, kuri suvienytų kuo daugiau miestelio žmonių.

„Mes siūlome įsteigti bendruomenę, kuri apjungtų ir tuos žmones, kurie turtingi ir kurie ten turi nuosavybės, ir tuos, kurie gyvena socialiniuose būstuose“, – apibūdino architektas Vytautas Petrušonis.

Menininkų teigimu, žmonės Lietuvoje dar per mažai suvokia, kad kartais jie gali daugiau nei valstybinės institucijos. Siūlydami pokyčius menininkai pirmiausia pradėjo nuo paprasto žodžio „labas“ ir sveikinosi su kiekvienu sutiktu gatvėje.

„Yra žmonių, kuriuos vienija ne geografija, pinigai, o vertybės. Ir šiandien aš pajutau, kad tos 5 projekto dienos prabėgo gal kaip 5 minutės“, – pasakojo menininkė iš JAV Nijolė Kupstas.

Kūrybinių dirbtuvių „Migruojantys paukščiai“ dalyviai teigia, kad daugeliui atradimu buvo ir pats Lentvaris, todėl taip pat čia dažniau apsilankys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių