Quantcast

Lenkai Vilniuje protestuos už visą Lietuvą

Lietuvos lenkai pasiryžę dar kartą pademonstruoti savo nepritarimą Švietimo įstatymo pataisoms. Nerims šeštadienį ir atleistų Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos vadovų šalininkai.

Protestas prieš švietimą

Susibūrę į organizatorių komitetus daugiausia lenkiškų mokyklų mokytojai, moksleiviai ir jų tėvai dėsto esą šis protesto akcija kalbės apie visos Lietuvos švietimo reikalus. Apie tai vakar  paskubėjo pranešti ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) lyderis Valdemaras Tomaševskis. Interviu radijo stočiai „Znad Wilii“ politikas teigė, kad protestuojama prieš visoms Lietuvos mokykloms nepalankius švietimo įstatymo pakeitimus.

„Protesto akcija bus visalietuviško charakterio, tačiau žinoma, jos metu bus ginamas tautinių mažumų mokyklų interesas“, - teigė V.Tomaševskis.

Regis, protestuotojai persistengė prisiimdami sau visų tautinių mažumų gynėjų vaidmenį. Organizatorių komiteto išplatintame pranešime teigiama, kad prie protesto akcijos be lenkų, taip pat jungiasi rusų, bei baltarusių tautinių mažumų atstovai. Visgi baltarusiai ši pranešimą jau spėjo paneigti.

Vienintelės sostinėje veikiančios Francisko Skorinos baltarusių mokyklos atstovai tikino, kad šiuo metu padėtis švietimo srityje juos visiškai tenkina ir šios mokyklos atstovai prie protestuotojų prisijungti neketina.

Garantavo taiką ir ramybę

Netylant kalboms apie tai, kad prie Lietuvos lenkų organizuojamos akcijos, prisijungs jų tautiečiai iš Lenkijos: organizacijos „Marsz Niepodlieglości“ (liet. Nepriklausomybės maršas) nariai bei futbolo sirgaliai, viena iš mitingo organizatorių Renata Cytacka patikino dienraščio žurnalistus, kad akcijoje dalyvaus tik Lietuvos piliečiai.

„Tai lokali Lietuvos piliečių organizuojama akcija ir joje dalyvaus tik Lietuvos piliečiai. Mes, kaip organizatoriai, nesame gavę iš užsienio, taip pat ir iš Lenkijos organizacijų jokio prašymo prisijungti prie protesto. Kone kiekvieną dalyvį pažįstame asmeniškai ir atsakome už jo veiksmus“, - teigė R.Cytacka.

Nors protestuotojai ir neigia informaciją apie paramą iš Lenkijos, dienraščio žiniomis, iš Varšuvos į Vilnių išvyko grupė nacionalistiškai nusiteikusių jaunuolių priklausančių organizacijai „Marsz Niepodlieglości“. Daugelis atvykstančiųjų yra agresyviu elgesiu pagarsėję Varšuvos futbolo fanai. Tiesa, jie savo vizito į Vilnių su mitingu nesieja.

Nesutarė dėl laiko

R.Cytacka informavo, kad protesto akcija truks apie valandą. Dalyviai vidurdienį rinksis prie Seimo Nepriklausomybės aikštėje. Iš čia pajudės protestuotojų eisena.  Mitinguotojai nuo Seimo Gedimino prospektu žygiuos prie Kudirkos aikštės ir Vyriausybės atstovams įteiks peticiją su reikalavimu atšaukti prieš metus įsigaliojusias Švietimo įstatymo pataisas, numatančias gilesnį lietuvių kalbos mokymąsi.

Daugmaž po dviejų valandų – 15 val. sostinės ramybę sudrums dar viena protesto akcija. Šį kartą Nepriklausomybės aikštėje rinksis  nušalintų Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNNT) vadovų direktoriaus Vitalijaus Gailiaus ir jo pavaduotojo Vytauto Giržado šalininkai.

Šį mitingą organizuoja visuomenininkas Darius Kuolys, kai kurie Nepriklausomybės akto signatarai Bronius Genzelis ir Romualdas Ozolas. Pastarieji tikisi, kad į renginį Nepriklausomybės aikštėje susirinks 5–7 tūkst. asmenų.

Šios akcijos organizatoriams iš pradžių netiko mitingui paskirta vieta (automobilių aikštelė prie Seimo), vėliau jie pageidavo pradėti savo akciją valandą anksčiau. Tačiau policija siekdama, kad šios akcijos dalyvių keliai nesikirstų su protestuojančiais prieš Švietimo įstatymą, pasiekė, kad renginys vyktų vėliau Nepriklausomybės aikštėje.

Policija provokacijų nebijo

Sostinės policija abiejų akcijų kontrolei pasitelks apie 500 pareigūnų. Tiesiogiai mitinguose dalyvaus apie 250 policininkų, dar toks pat skaičius bus laikomas rezerve nenumatytiems atvejams.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Sigitas Mecelica patikino, kad šiandien planuojamos dvejos eitynės nepatogumų vilniečiams sukelti neturėtų.

„Mes labai ramūs. Jokios oficialios informacijos, kad bus bandoma surengti riaušes neturime. Taip pat nesame gavę patvirtinimo, kad protestuojančiųjų prieš Švietimo įstatymą gretose bus chuliganai ar futbolo sirgaliai iš Lenkijos“, - vakar tikino S.Mecelica.

Pareigūnas taip pat patvirtino, kad eismas akcijų metu beveik nebus ribojamas. „Tam tikrų, tačiau labai trumpalaikių apribojimų gali būti Gedimino prospekte, tarp 12 ir 13 val. Tačiau tai neturėtų niekam trukdyti. Vilniečių gyvenimas tekės įprasta vaga“, - tvirtino policijos atstovas.

„Lietuvos lenkų renginys turėtų pasibaigti po 13 val. Mūsų žiniomis, tai bus taiki eisena. Kito mitingo pradžia – 15 val. pastarasis vyks prie Seimo. Remiantis mitingų laiku ir organizatorių pažadais, galima tvirtinti, kad abiejų protesto akcijų dalyvių keliai nesusikirs. Kiekvieno mitingo dalyvių skaičius nėra tikrai nėra didelis, tad ir didelių policijos pajėgų neprireiks“, - teigė S.Mecelica.

Tradiciškai policija įspėjo, kad visi nesilaikantys Viešosios tvarkos ir įstatymų pažeidėjai bus baudžiami. S.Mecelica informavo, kad į mitingus draudžiama atsinešti alkoholinių gėrimų, daiktų kuriais gali būti sužaloti kiti asmenys.

„Žinoma, dažnai būna pavienių atvejų, kai žmonės bando sutrikdyti tvarką, bet už tai numatytos nemažos baudos. Tad jeigu kas nors norės pasėdėti ant kelio, kai juo eis mitingo dalyviai, imsimės priemonių“, - patikino pareigūnas.


Šiame straipsnyje: LenkainesantaikaLietuvamitingas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Aš manau, kad patys Lietuvos piliečiai lenkai supranta, kad iš visų užsienio šalių, kur jie gyvena, Lietuvoje jų sąlygos yra geriausios. Jei ne, tai gal jie galėtų nurodyti kurioje iš jų, yra geresnės? Bet yra kurstytojų, o pas mus demokratij. Tuo kurstytojai ir naudojasi. Kaip sakoma, ką bedarytum, dėkingi nebus.

va

va portretas
Teisingai sako ju paciu plakatas: Palikime ramybeje tas ju mokyklas - tegu patys jas ir issilaiko

Kaunas

Kaunas portretas
teisingai, nekreipkim dėmesio į tas jų mokyklas. Jei Lenkija taip nori, tegu nuomojasi tas patalpas, samdo mokytojus ir moko ten bukus tuteišus nors ir marsietiškai.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių