Quantcast

Lenkai protestuoja: kai kuriose lenkiškose mokyklose nepasirodė vaikai

  • Teksto dydis:

Lietuvos lenkų rinkimų akcijai dėl Lietuvos mokyklų reorganizacijos viešai paskelbus apie įspėjamąjį streiką, trečiadienį dalis tėvų neišleido savo vaikų į kai kurias lenkiškas mokyklas.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijai dėl Lietuvos mokyklų reorganizacijos viešai paskelbus apie įspėjamąjį streiką, trečiadienį dalis tėvų neišleido savo vaikų į kai kurias lenkiškas mokyklas.

Vilniaus Vladislavo Sirokomlės vidurinės mokyklos vadovė Danuta Silienė teigė, kad į jos vadovaujamą mokyklą trečiadienį neatvyko nė vienas mokinys.

„Tai tėvų komitetų sprendimai. Pačios mokyklos administracija ir techninis personalas dirba, vasaros stovykla vyksta. Nežinau, kaip visa tai vertinti“, - BNS kalbėjo D.Silienė.

Vilniaus Jucefo Ignacijaus Kraševskio vidurinės mokyklos direktorė Gelena Juchnevič sakė, kad ugdymo įstaigos socialinis pedagogas šiuo metu aiškinasi, kodėl į mokyklą neatvyko, pasak jos, reikšmingas skaičius mokinių.

„Mokykla prie šito nei kiek neprisidėjo“, - BNS sakė ji.

BNS susisiekus su dar šešių Vilniaus lenkų arba lenkų-rusų mokyklų direktoriais, jie informavo, kad mokyklos trečiadienį dirba įprastu režimu.

Vilniaus Jono Pauliaus II progimnazijos direktorė Janina Vysocka sakė, kad vaikai į mokyklą trečiadienį atvyko, taip pat įprastu režimu dirba ir ugdymo įstaigos administracija.

„Mokslo metai pirmų-penktų klasių mokiniams jau pasibaigę, o šeštokai, septintokai ir aštuntokai į pamokas atvyko“, - BNS sakė J.Vysocka.

„Mes turime savo poziciją šiuo klausimu“, - pridūrė ji.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) spaudos atstovė Elžbieta Sadaiska BNS sakė, jog protesto akcija trečiadienį vyksta visose Lietuvos lenkų mokyklose. Patikslinus, jog nemaža dalis Vilniaus mokyklų tvirtina priešingai, E.Sadaiska teigė, kad susirinkimuose mokyklos pažadėjo „solidarizuotis“.

„Visos mokyklos deklaravo, kad solidarizuosis. Daugiau turėtų paaiškėti po šv. Mišių“, - kalbėjo E.Sadaiska.

Mišios nuo 9 val. 30 min. laikomos Vilniaus Šventosios Dvasios bažnyčioje. Jų dalyviai, anot LLRA, „meldžiasi už lenkų švietimo Lietuvoje išlikimą ir plėtrą“.

LLRA partija kritikuoja ketinimus reorganizuoti tautinių mažumų mokyklas. Dėl to pirmadienį prie Vyriausybės buvo surengtas mitingas. LRRA teigimu, trečiadienio akcija yra viena iš protesto formų prieš lenkų, rusų ir kitų tautinių mažumų mokyklų „naikinimą prisidengiant taip vadinamąja mokyklų akreditacija“.

Švietimo ir mokslo ministerijos atstovė Nomeda Barauskienė BNS sakė, jog šiuo metu ministerija neturi duomenų apie trečiadienį streikuojančias tautinių mažumų mokyklas. Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė anksčiau BNS sakė dėl iškilusių nesutarimų diskutuosianti su tautinių mažumų atstovais. Plačiau situacijos ji nekomentavo.

Centrinė valdžia teigia, kad tiek tautinių mažumų, tiek lietuviškos mokyklos reorganizuojamos vykdant švietimo reformą dėl mažėjančio mokinių skaičiaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

skroblas

skroblas portretas
Melsimes, streikuosime, nepasiduosime. Palaikome LLRA ir jos lyderi Waldemar Tomaszewski.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių