Quantcast

Lazdynų tilto atidarytuvių šiandien nebus (papildyta 16 val.)

Dar vasaros pradžioje Vilniaus miesto valdžia žadėjo, kad nuo šiandien bus leidžiamas eismas rekonstruojamu Lazdynų tiltu, tačiau, sutrikus statybinių medžiagų tiekimui, tilto atidarymas nukeltas rugpjūčio 31-ąjai. 

Vasaros pradžioje remontui uždarytas Lazdynų tiltas sukėlė begales nepatogumų vilniečiams ir miesto svečiams. Mat šie darbo dienomis vykdami iš Lazdynų į centrą ir šiandien privalo sukti aplinkkeliais, per Karoliniškes ir Žvėryną. Važiuojamo kelio atkarpa pailgėjo daugiau nei dvigubai – nuo 9 iki 23 kilometrų. Piko metu išvažiuoti iš Lazdynų ar Žvėryno visiškai neįmanoma. Transporto grūstyse tenka stumdytis iki dviejų valandų.

Šiandien vilniečiai tikėjosi galėsiantys į darbą vykti įprastu keliu, tačiau veltui. Sankryžose kabančiose švieslentėse vis dar žybsi užrašas: „Darbo dienomis eismas Lazdynų tiltu draudžiamas“. Dviem kraštinėmis eismo juostomis tegali naudotis specialusis ir viešasis transportas.

Tuo tarpu ant paties tilto vis dar burzgia kelių tvarkymo technika, sukiojasi statybininkai: klojamas asfaltas, tvirtinami kelkraščių borteliai. Keturių eismo juostų važiuojamąją tilto dalį planuojama sutvarkyti iki rugpjūčio 31 dienos. Galutinai tiltą ketinama baigti rekonstruoti iki pavasario.

Vėluoja dėl tiekėjų kaltės

Šiandien taip pat planuota baigti ir Oslo tilto remonto darbus, tačiau šių pabaiga nukelta dar mėnesiui, iki spalio 1-os dienos. Nuo rugsėjo bus leidžiamas eismas tik dviem tilto juostomis. Pasak Vilniaus vicemero Romo Adomavičiaus, abiejų tiltų atidarymas vėluoja dėl objektyvių priežasčių – kone mėnesį tiekėjai vėlavo pristatyti statybines medžiagas. 

„Pas vokiečius buvo užsakytos deformacinės siūlės – labai svarbus Lazdynų tilto elementas, tačiau jos gautos mėnesiu vėliau. Dėl to darbai ir užsitęsė. Šia minutę negaliu pasakyti, kas už tai atsakys. Priežastys labai objektyvios. Vos pradėjus remonto darbus buvo labai daug neaiškumų dėl finansavimo. Tik prieš keletą savaičių Vyriausybė sutiko 100 mln. litų, būtinų tilto remontui, pervesti iš lėšų, skirtų vakarinio aplinkkelio II etapui. Dėl to statybininkai nebuvo labai drąsūs, užsakinėdami detales“, - sakė R.Adomavičius.

Nuo rugpjūčio 31-osios eismas vyks keturiomis Lazdynų tilto juostomis. Trys iš jų – jau atnaujintos, ketvirta nerekonstruota. Tačiau jomis važiuoti bus leidžiama tik viešąjam transportui ir lengviesiems automobiliams. Sunkiasvoris transportas kaip ir iki šiol į miestą privalės įvažiuoti aplenkdamas tiltą. Mat šio rekonstrukcija dar nėra baigta, nuo rudens bus tęsiami tilto laikančiųjų konstrukcijų tvirtinimo darbai. Šiandien iš 5 atramų atnaujintos tik 3. Baiminamasi, kad dėl ne visų sutvirtintų atramų tiltas gali neatlaikyti krovininių automobilių apkrovos.

Nuo rugsėjo prasidės dar dviejų naujų Lazdynų tilto juostų įrengimo darbai. Jas planuojama baigti statyti pavasarį. Viso Lazdynų tilto rekonstrukcija Vilniaus miesto savivaldybei atsieis apie 128 mln. litų.

Inga Smirnovienė
„Kauno tiltus“ valdančios įmonės „Tiltra Group“ atstovė spaudai:

Pagal ankstesnį planą, eismui apribojimai Lazdynų tiltu turėjo būti iki rugpjūčio 25 dienos. Darbų eigoje nustatyta, kad tilto atraminiai guoliai yra susidėvėję. Iš projektavimo įmonės gauta rekomendacija visus atraminius guolius pakeisti naujais ir taip sustiprinti tilto saugumą. Nuardžius tilto pakloto išlyginamąjį sluoksnį ir atlikus dalinį stiprinimą įtemptos vielos pluoštais, teko koreguoti naujo išlyginamo sluoksnio projektinę padėtį. Darbai buvo vykdomi itin dideliu tempu ir juos buvo stengtasi organizuoti taip, kad tai turėtų kuo mažesnę įtaką eismo apribojimo terminui.

Vis tik dėl papildomo projektavimo būtinybės ir pradžioje nenumatytų atraminių guolių keitimo darbų eismo apribojimo terminą buvo paprašyta pavėlinti 5 dienomis.

Rekonstrukcijos konkursas - teisme

Nesibaigiantis Lazdyno tilto rekonstrukcijos projektas neišvengė ir teisminių procesų. Pirmadienį teismas atidėjo Vilniaus apygardos prokuratūros
ir Vilniaus savivaldybės bei dviejų kelių ir tiltų teismo bendrovių ginčo dėl Lazdynų tilto rekonstrukcijos rangovo konkurso nagrinėjimą.

Atsakovėms - Vilniaus savivaldybei, bendrovėms „Kauno tiltai" ir „Panevėžio keliai" - paprašius, kad prokuratūra pateiktų papildomų įrodymų dėl ieškinio senaties termino, Vilniaus apygardos teismas bylą nagrinės spalio 14 dieną, BNS pranešė teismo teisėja Rūta Burdulienė.

Pasak jos, atsakovai mano, kad prokuratūra ieškinį pateikė praleidusi 1 mėnesio terminą.

Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius kovo mėnesį kreipėsi į teismą, prašydamas pripažinti niekine Vilniaus savivaldybės pasirašytą sutartį su įmone „Kauno tiltai" dėl Lazdynų tilto rekonstrukcijos.

***
Lazdynų tilto remontas pakoregavo eismą ir Savanorių prospektu . Nuo šiol iki tilto remonto pabaigtuvių važiuojant Savanorių prospektu nuo Gerosios Vilties žiedo Žemųjų Panerių link, patariama akyliau stebėti kelio ženklus.

Nerimstant kalboms apie Lazdynų tilto remontą, pasigirdo nuomonių, kad Lazdynų tilto remontas šiuo metu nebuvo būtinas. Taip Nacionaliniam transliuotojui tvirtino tiltų statybos ir projektavimo specialistas Algirdas Notkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių